Till barn och ungdomar som har det jobbigt hemma

En ungdom sitter på en fönsterbräda.

Just nu spenderar många familjer extra mycket tid med varandra. Det kan såklart vara mysigt men det kan också skapa problem.

Vissa familjer har det ibland jobbigare än andra. Det kanske finns en mamma eller pappa som dricker för mycket alkohol, mår psykiskt dåligt eller är sjuk. Vuxna som inte mår bra kan i stressande situationer ha lättare för att bli arga, irriterade och ibland också bli våldsamma.

Just nu är många vuxna och barn stressade på grund av spridningen av coronaviruset. Det är viktigt att veta att det finns hjälp att få ifall du som barn känner att det blir jobbigt i din familj. Du kanske behöver hjälp för att du själv inte ska bli utsatt för bråk eller våld hemma.

Det är viktigt att komma ihåg att det aldrig är ett barns fel om vuxna blir arga, bråkar eller slåss. Då behöver de vuxna få hjälp med att hantera sina känslor på ett bättre sätt. Det kan vara bra att berätta för en annan vuxen om detta för att både du och din förälder ska kunna få hjälp.

Barn och ungdomar som har det jobbigt i sin familj kan ofta känna sig ensamma. Då är det extra viktigt att hålla kontakt med vänner, släktingar och andra viktiga personer som du litar på. Nu när det kan vara svårt att träffas i verkliga livet kan det vara bra att använda sociala medier, Facetime eller Skype för att behålla kontakten med viktiga personer runt dig. Pröva att prata med de du känner om hur du har det hemma. Många vuxna och barn brukar vilja hjälpa till.

Råd till dig som barn om det blir bråk och konflikter hemma

Försök lämna den konfliktfyllda situationen. Du kan säga att du behöver ta en paus, du kanske kan gå till ett annat rum eller gå ut på en promenad. Kanske kan du gå till en annan plats där du känner dig trygg.

Ring eller chatta med någon kompis, släkting eller annan vuxen som du känner och litar på.

Ibland kan det vara skönt att prata med någon utan att behöva säga vem man är. Då kan du ringa eller chatta med:

Alla former av våld är olagligt i Sverige. Ingen har rätt att slå barn, säga elaka saker till barn eller hota barn. Om du befinner dig i fara eller känner dig rädd för att någon i din familj ska göra dig illa, ring 112 för att få hjälp direkt.