Vi hjälper barnen i Turkiet att hålla sig varma i vinter

Ett år efter den kraftiga jordbävningen i Turkiet är det fortfarande många familjer som kämpar. Livet är särskilt svårt under den kalla vintern. Vi finns på plats och gör allt vi kan för att skydda barnen. Asli och Fidan är två av dem som fått vår hjälp.

Nioåriga Asli bor i Adiyaman i sydöstra Turkiet. Området är kuperat och bergigt och svårt att ta sig fram i även när det är bra väder. Under vintern kan vägarna bli oframkomliga. 

Var med och gör världen bättre för barn varje dag!

Bli månadsgivare

Tält skyddar inte mot minusgrader

Efter att jordbävningen förstörde familjens hem har de bott i ett tält, och Asli och hennes föräldrar har oroat sig mycket inför vintern. Tältet har varken väggar eller golv som skyddar mot minusgraderna. Vi har hjälpt familjen med flera förnödenheter som värmer i kylan - till exempel filtar, mattor, en elektrisk ugn och element. Asli blev särskilt glad för filtarna. 

Asli bor med sin familj i bergiga Adıyaman, ett av de områden som drabbats hårdast av jordbävningen.

Dockan är fast under rasmassorna

I jordbävningen förlorade Asli stora delar av sitt liv, och hon saknar sitt hem och sina saker. Hon tänker mycket på sin favoritdocka, en Barbie, som är fast någonstans under rasmassorna. Hon brukade bära med sig den överallt.

– Jag hade även en väska som jag älskade. Den var så vacker, säger hon. 

Ved är en bristvara

Fidan bor också i ett tält i Adiyaman. Varje dag i tältet är en kamp mot regn, vindar och isande kyla. När Fidan ska sova stoppar hennes mamma Yadigar om henne med så många filtar att hon har svårt att röra sig. Tidigare har familjen använt en vedspis för att hålla värmen, men ved är en bristvara och att sköta om en eld tar mycket tid. Därför har de inte kunnat elda under natten.

Drömmer om ett hem

Även Fidans familj har fått vår hjälp med filtar, element och andra förnödenheter som gör livet lättare under vintern. Tack vare en ny elektrisk ugn kan Yadigar baka igen – till Fidans stora glädje. Nioåriga Fidan älskar skolan och hon cyklar ofta omkring på sin rosa cykel och leker med sina kompisar. Trots att årstiden slår så hårt mot familjen tycker Fidan om snön. Men hon drömmer också om att ha ett riktigt hem igen.

– Om jag hade en trollstav skulle jag bygga ett hem där jag kunde bo med min familj.

Trots att vintern slår hårt mot familjen gillar Fidan att vara ute och cykla på sin rosa cykel.

Det här gör vi för att hjälpa barnen i Turkiet 

Tillsammans med lokala partners fortsätter vi vårt arbete för att ge barn och familjer de stöd de behöver. Bland annat genom att:

  • Dela ut varma kläder, filtar, värmare och andra förnödenheter som skyddar mot kylan under vintermånaderna.
  • Göra tillfälliga boenden trygga och säkra.  
  • Stötta barn med funktionsvariationer genom att installera anpassade toaletter och duschar.
  • Erbjuda nyblivna mammor stöd och råd kring amning.
  • Dela ut kontanter och stötta det lokala företagandet så att familjer ska ha möjlighet att försörja sig.
  • Skapa barnvänliga platser där barn kan leka och få hjälp att bearbeta allt de varit med om. 
  • Reparera skolor, skapa tillfälliga lärocenter, och hjälpa till med skolmaterial och utbildning av lärare. 

Du behövs!

Trots att det har gått ett år sedan jordbävningen är behoven fortsatt enorma. Särskilt familjer som Aslis och Fidans, som förlorat sina hem, lever varje dag i stor osäkerhet. Med ditt stöd kan vi fortsätta finnas på plats och stanna så länge vi behövs. Tillsammans gör vi livsviktig skillnad.  

Var med och gör världen bättre för barn varje dag!

Bli månadsgivare