Sommarlek ger barn en paus från kriget i Ukraina

Sedan kriget i Ukraina bröt ut har miljontals barn tvingats på flykt. Under sommaren tar vi emot många av dem på våra kollon och barnvänliga platser runtom i landet och i grannländerna Litauen och Polen. Här får de chans att glömma krigets fasor för en stund och bara vara barn.

Rädda Barnen har varit på plats i Ukraina sedan 2014, för att hjälpa familjer och barn i de östra delarna. I februari 2022 intensifierade vi våra insatser i bland annat Litauen och Polen dit många flydde. Det är också här vi ordnar kollon under sommaren, med dagar fyllda av skratt, lek och gemenskap. 

Var med och gör världen bättre för barn varje dag!

Bli månadsgivare

Daria spelar volleyboll i Polen

12-åriga Daria flydde från Ukraina till Polen med sin mamma. Först bodde de hemma hos en polsk familj, men nu har de äntligen fått en egen lägenhet. Daria är ett av barnen som under sommaren tillbringar tid på Rädda Barnens kollo.

Kollot är en samlingsplats där barn från både Ukraina och Polen kan träffa nya vänner och delta i en mängd roliga aktiviteter. Barnen som flytt till landet får också möjlighet att öva på språket, och kollots psykolog kan hjälpa dem att bearbeta sådant de upplevt under kriget.

Daria tycker väldigt mycket om kollot. Här kan hon fortsätta dansa, som hon gjorde hemma i Ukraina, måla, och träna olika sporter.

Volleyboll är Darias favoritaktivitet på kollot.

– Jag är så tacksam för att det finns, säger hon.

Volleybollen är Darias favorit bland aktiviteterna, men hon gillar också stunderna för avslappning. Och  att göra bananpannkakor! I början var hon lite orolig över att inte känna någon i sin grupp, men det dröjde inte länge innan hon fick nya vänner. Tillsammans hittar de på lekar, ritar roliga teckningar och njuter av att få vara barn. Vännerna, säger Daria, är det bästa av allt. 

Matviy spelar fotboll i Litauen

Matviy är 11 år och har kommit från Ukraina till Litauen med sin mamma, mormor och lillasyster. Under fyra dagar färdades de med överfulla tåg och bussar tills de äntligen nådde fram till Siauliai i norra delen av landet. Där, hungriga och trötta, återförenades familjen med Matviys pappa som väntade på dem.

Matviy berättar att det mest värdefulla de har är bilder i telefonen på livet hemma i Ukraina. Det är ofta familjen tittar på dem tillsammans och minns tillbaka.

Rädda Barnens sommarkollo är ett välkommet avbrott i Matviys liv. Som i Polen och på andra platser är det utformat på ett sätt som ska främja barnens mentala och fysiska hälsa, och hjälpa dem lära känna det samhälle där de nu lever. Matviy stormtrivs.

Matviy drömmer om att bli fotbollsproffs.

– Jag önskar att jag kunde vara här hela tiden, säger han. Mina vänner finns här, vi spelar fotboll och solen skiner. Allt känns bra.

Fotbollen är ett nytt intresse men nu drömmer Matviy om att bli fotbollsproffs. Han har fått en fotboll av sina föräldrar för att kunna träna hemma, och ser fram emot att bli ännu bättre.

Evhenia leker café i Ukraina

I Zaporizjzja i Ukraina bor Evhenia med sin familj. För tre månader sedan flydde de hit från hamnstaden Berdjansk.

I Zaporizjzja driver vi en av våra barnvänliga platser, där barn och unga på flykt kan leka, fortsätta sin skolgång och få chans att bearbeta händelser med hjälp av en psykolog. 6-åriga Evhenia kommer till centret flera dagar i veckan, och blir glad varje gång hon träffar alla de vänner hon lärt känna här.

 Vi springer, vi hoppar, vi sjunger och dansar, berättar hon. Man kan hitta på så mycket. Jag tycker det är väldigt roligt när vi leker att vi har ett café.

Evhenia kommer till vår barnvänliga plats flera gånger i veckan.

Evhenia drömmer om att ha hund, en sådan där liten man kan göra frisyrer på, och när hon blir stor vill hon jobba som designer. Hon tycker mycket om att rita och fick lära sig sy klänningar redan på förskolan. Evhenia tror att hon skulle kunna göra de flesta plagg riktigt bra, förutom kjolar. De känns svårare.

Men så länge njuter hon och vännerna av dagarna på centret. Kul-Centret som Evhenia själv kallar det.

Det här gör vi för barn på flykt från och i Ukraina

Rädda Barnen hjälper till med:

  • Mat och rent dricksvatten.
  • Hygienpaket med bland annat tvål, schampo och tandkräm.
  • Tak över huvudet och trygga platser för barn och deras familjer.
  • Kontantbidrag så att familjer kan köpa det allra nödvändigaste.
  • Psykologiskt stöd till barn för att bearbeta traumatiska upplevelser.
  • Barnvänliga platser där barn kan leka och på olika sätt fortsätta sin skolgång.

Det är du som gör det möjligt!

Tack vare alla fantastiska människor som regelbundet bidrar med pengar och engagemang kan vi hjälpa och skydda barn i krig och katastrofer. Tillsammans ger vi fler barn en tryggare barndom.