"Läget i Ukraina kommer att förvärra svälten i Jemen"

Vi ställde tre frågor till vår internationella chef, Cecilia Chatterjee-Martinsen, om läget i Jemen och hur det påverkas av situationen i Ukraina.

Sju år har gått sedan kriget i Jemen började och skapade en av världens största humanitära kriser. Antalet akut undernärda barn ökar och nu riskerar kriget i Ukraina göra situationen ännu värre. 

Hur är läget i Jemen just nu?

– Jemen är ett av världens fattigaste länder och kriget där är en humanitär katastrof för alla de 30 miljoner människor som bor i landet, varav 13 miljoner är barn. Förutom att barnen tvingas leva under ständigt hot för sina liv när hem, skolor och sjukhus bombas, drabbas miljontals barn av undernäring och svält.

–  I dag lider över hälften av befolkningen av matbrist. Mer än två miljoner barn i landet behöver behandling för akut undernäring – och 400 000 barn är så svårt undernärda att de riskerar att dö. FN har kallat Jemen för det farligaste landet i världen för barn att växa upp i. Det är ingen överdrift, att det har fått pågå så länge är en mänsklig tragedi.

Hjälp oss rädda barns liv i Jemen!

Ge en gåva nu

FN varnar för att situationen i Ukraina kommer att påverka läget i Jemen. Hur och varför?

– FN:s livsmedelsprogram WFP varnar för att läget i Ukraina kommer att förvärra hungersnöden i Jemen. Priserna på bland annat vete, matolja och bränsle har nått skyhöga nivåer under de veckor som striderna pågått. Ukraina och Ryssland står för en betydande andel av världens veteproduktion, och nu när exporten och transporten av vete kommer att bli ännu dyrare, leder det till ännu högre vetepriser. Så på så sätt kommer läget i Ukraina att förvärra svälten i Jemen.

– I dag står vete för hälften av en familjs kaloriintag i Jemen. Tyvärr gäller det här inte bara Jemen utan även andra länder i Afrika som redan lider av matbrist och svält. Konsekvenserna kan bli fruktansvärda. Det här är en tyst katastrof som vi tyvärr varnat för under ett tag men som ingen lyssnat på.

Vad behöver omvärlden göra? Vad gör vi på plats för att stötta Jemens barn?

 Först måste det internationella samfundet , dvs omvärlden bidra till att få slut på stridigheterna, börja bygga upp landet och skapa trygghet för barnen. Rädda Barnen arbetar i 11 regioner i Jemen, med hjälpåtgärder som bland annat fokuserar på hälsa, undernäring, mat, försörjning, utbildning, vatten- och sanitetsåtgärder.

– Sedan maj 2015 har vi nått mer än fyra miljoner barn i Jemen med livräddande hjälp. Vi kommer att stanna och fortsätta att hjälpa barnen och deras familjer så länge det behövs.

 

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare