En plats för att leka och läka

Sommaren ska vara en tid för skratt, bus och att bara få vara barn. Men på många platser runt om i världen är verkligheten en helt annan. Miljontals barn befinner sig på flykt undan krig och våld. Lika många lever kvar mitt i ett otryggt kaos. För dem finns det inget som heter sommarlov – men leken blir desto viktigare.

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare

Bland det första vi gör i en katastrof eller i ett konfliktområde är att bygga upp en barnvänlig plats. Här kan barnen stänga av världen utanför och göra sådant de mår bra av. Som att rita, pyssla och leka.  

– Leken är både barns sätt att ha roligt, öva på nytt och utforska saker. Men leken är också ett bra verktyg i kris och oro, förklarar Hanna Thermaenius, psykolog hos Rädda Barnen. 

– Den avleder och får barn att vara i stunden. Den ger möjlighet att bearbeta intrycken och upplevelser på ett tryggt vis, fortsätter hon. 

Olika barn leker på olika sätt

De allra minsta barnen går ofta in i leken direkt. Leksaker som gosedjur, pennor, kritor och papper är bra att använda eftersom de känns igen och varken kräver förberedelser eller något utrymme.

Det är vanligt att äldre barn och tonåringar behöver lockas in i leken. 

– De kan behöva stöd av vuxna med att få tillåtelse att leka och hjälp att för en stund fokusera på här och nu. Här får vi komma ihåg att deras lek ofta sker i skolan och på mobilen. Att få tillgång till mobil eller surfplatta med spel de gillar kan vara hjälpsamt, säger Hanna. 

Lilla Kristina med sin mamma på vår barnvänliga plats i Krakow.

Nallebjörnen är Kristinas favorit

Ettåriga Kristina har flytt från Ukraina med sin mamma och syster och bor nu i Krakow i Polen. Hon besöker ofta vår barnvänliga plats. Här finns det gott om leksaker, spel och pyssel, men lilla Kristina tycker allra mest om att rita och gosa med en vit nallebjörn. Den är hennes favorit.

Kristinas familj har också fått vår hjälp med mat, hygienkit, kläder och blöjor. Mamma Irina drömmer om att en dag kunna återvända till Ukraina.  

Så hjälper vi familjerna på flykt

Över 17 miljoner människor har flytt kriget i Ukraina och sökt skydd i andra länder. Vi finns på plats över hela Europa, inklusive grannländerna, för att ta emot familjerna som lämnat sina hem. Våra insatser fokuserar bland annat på att:

  • Ge livsviktigt stöd i form av kontantbidrag, mat, vatten, blöjor, hygienartiklar och medicin.
  • Sätta upp barnvänliga platser där barn får möjlighet till lek och andrum, och att bearbeta traumatiska händelser de varit med om.
  • Skapa trygga platser för gravida kvinnor och nyblivna mammor, där de kan vila, mata sina bebisar och få information.
  • Utbilda och hjälpa lärare och dela ut skolmaterial så att både elever och pedagoger har allt de behöver.

Stå med oss på barnens sida!

Som månadsgivare bidrar du till att fler barn får leka, lära och växa upp i trygghet. Tack vare ditt regelbundna stöd kan vi finnas där för dem som lämnat allt de känner bakom sig och för dem som är kvar i kaoset. Med din hjälp skyddar och räddar vi liv.

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare