Nytt quiz lär barn surfa tryggt i sommar

Stopp min kropp på nätet

Risken för grooming ökar i kriser, när allt fler föräldrar känner sig stressade och barn kan uppleva en större oro. För att sommarlovet ska bli tryggare online släpper Rädda Barnen ett quiz som lär barn att surfa tryggt i sommar.

I år kommer sommarlovet se annorlunda ut för många barn med pausade planer och osäkerhet kring hur sommaren ska bli. Sommarlovet ska kännas tryggt och roligt och för det behöver barn ibland tips och råd. Dyk inte i okänt vatten, bada inte ensam, lek inte på stora vägar. På samma sätt behöver barn vägledning kring sin tid på nätet. För att barn ska känna sig trygga online släpper Rädda Barnen ett quiz där barn kan lära sig mer om vad som är okej och inte är okej på nätet.

– Vi vet att grooming ökar under kriser och det finns en stor risk att barn drabbas under pandemin. Därför väljer vi nu att vända oss direkt till barn med tips och råd om hur man kan bli mer nättrygg när man har kul online, säger Hanna Thermaenius, barnpsykolog på Rädda Barnen.

Var med och stärk barns psykiska hälsa!

Ge en gåva

Ladda ned ett quiz om att surfa tryggt i sommar

Rädda Barnen vänder sig ofta till föräldrar och skolpersonal med olika guider och material som kan hjälpa barn. Samtidigt saknar många barn föräldrar som kan hjälpa dem bli nättrygga samtidigt som kontakten med skolpersonal minskar under sommaren. Därför finns nu material riktat direkt till barn, så kan de själva lära sig lite mer om när ett beteende är oacceptabelt eller olagligt på nätet.

Quizet innehåller frågor om vad som är okej och inte okej. I slutet av quizzet finns även facit med lite tips på vad man kan göra och hur man ska tänka när man hänger på nätet. Quizet riktar sig till barn mellan 6 och 12 år.

Ladda ned quizet och se en film om att surfa tryggt på nätet