Nu kan Hadia gå i skolan istället för att arbeta

I Afghanistan kämpar hundratusentals människor med att försörja sig efter decennier av krig. Hadia och hennes syskon behövde länge hjälpa sina föräldrar att sälja bröd för att klara vardagen. Men efter att familjen fått utrustning till att kunna öppna ett riktigt bageri går hon nu i skolan på heltid.

Rädda Barnen träffade Hadia redan för ett och ett halvt år sedan. Då var hennes pappa Sayeed arbetslös och hade inte råd att köpa skolmaterial till sina barn. Det fanns knappt pengar över till kläder och skor. Hadia och hennes äldre bror Ali gick i skolan någon dag då och då, men oftast fick de hjälpa till att sälja det bröd som mamma Najiba bakade på marknaden. 

Var med och ge barn möjlighet att gå i skolan!

Bli månadsgivare

Med hjälp från Rädda Barnen har Hadias föräldrar kunnat öppna ett riktigt bageri.

Bakutrustning blev en nystart

För att stötta familjen ekonomiskt såg vi till att Hadias föräldrar fick den utrustning som behövdes för att de skulle kunna öppna ett riktigt bageri. Vi bistod med en lerugn, ett handfat och hinkar, och även viktiga ingredienser som olja, jäst och mjöl. Det här gav Sayeed och Najiba möjlighet att starta upp en ordentlig verksamhet och idag bakar och säljer de upp till 250 limpor varje dag. Barnen behöver inte längre arbeta utan kan gå i skolan på heltid, och slantarna räcker inte bara till mat och kläder, utan även skolböcker och pennor.

 Tack vare hjälpen vi fått har mina barn chans till en riktig utbildning och de kan gå i skolan varje dag utan avbrott, berättar Sayeed. Jag kan också sätta mat på bordet och ge dem rejäla kläder. Vi har allt vi behöver.

Sayeed och Najiba bakar upp till 250 limpor per dag.

Skolan tar upp all tid

Hadia går i årskurs fem och älskar skolan. Hennes favoritämnen är engelska och pashto, ett av Afghanistans två officiella språk. Skoldagarna är långa; så snart hon har ätit frukost går Hadia hemifrån redan vid 06.30, och hon är inte tillbaka förrän 17.30. Efter middagen gör hon sina läxor och sedan är det dags för sängen. Hadia har ingen tid över för lek eller sysslor – men det gör inget. Hon drömmer om att bli barnläkare och hjälpa hemlandets sjuka och fattiga.

 Utbildning ger oss en framtid. Rädda Barnen gjorde så att min pappa fick ett jobb, och nu bakar och säljer han bröd. Allt har förändrats och vi är lyckligare än tidigare.

När Hadia ätit middag läser hon läxor.

Det här gör Rädda Barnen för att alla barn ska få gå i skolan

  • Samarbetar med lärare, lokalpolitiker och regeringar för att de ska prioritera skolundervisning i landets budget, se till att det finns skolor och lärare för alla barn och ta bort skolavgifter.
  • Arbetar för att förändra attityder i samhället, så att flickor, barn med funktionsnedsättning och andra barn som diskrimineras, ska få den utbildning som de har rätt till.
  • Ger barn som arbetar möjlighet att gå i skolan. I de fattigaste delarna av världen missar många barn sin skolgång för att de måste hjälpa till med familjens försörjning. För att ändra på det ser vi till att de kan få undervisning några timmar om dagen före eller efter jobbet.
  • Ger barn näringsrik lunch i skolan så att föräldrarna har råd att låta barnen gå i skolan istället för att arbeta eller gifta sig.
  • Sätter upp tillfälliga skolor i katastrofområden för att barn ska kunna fortsätta sin utbildning utan avbrott.
Sayeed är glad över att kunna ge sina barn det de behöver.

Det är du som gör det möjligt!

Tack vare alla fantastiska människor som regelbundet bidrar med pengar och engagemang, kan vi skapa långsiktiga och hållbara förändringar för barn över hela världen. Tillsammans gör vi utbildning till en väg ut ur fattigdom.  

Var med och ge barn möjlighet att gå i skolan!

Bli månadsgivare