100 000 skolpaket direkt hem till elever i Uganda

När Uganda stängde alla skolor under coronapandemin, agerade vi snabbt för att hjälpa landets regering att få igång distansutbildning. Tack vare skolpaket och radiolektioner kan barn nu fortsätta lära och utvecklas hemma.

På vårt stora lager packades böcker och studiematerial i paket som vi skickade direkt hem till över 100.000 barn runt om i landet. Vi stoppade också ner barnvänlig information om hur man skyddar sig mot coronaviruset.

13-åriga Ronald pluggar hemma

Ett av de första barnen som fick ta emot ett skolpaket är 13-åriga Ronald som bor med sin familj i Rwamwanja i västra Uganda. Hans skola stängdes i våras på grund av pandemin, men med hjälp av vårt studiematerial och hemuppgifter kan han nu fortsätta sin utbildning hemma.

13-åriga Ronald kan plugga hemma tack vare Rädda Barnens skolpaket. Här får han hjälp med hemuppgifterna av sin pappa.

Föräldrarna hjälper till

Ronald läser så mycket han kan på förmiddagen. Det är svårt utan vägledning från en lärare, men hans pappa och mamma hjälper till så mycket de kan. För dem är det viktigt att Ronald och hans bröder fortsätter att lära och utvecklas.

Efter skolarbetet hjälper Ronald till med hushällsarbetet, som att tvätta och hämta vatten, innan han går ut och leker med sina kompisar.

– Vi spelar fotboll och passar bara bollen mellan varann så att vi kan hålla avstånd när vi leker, berättar han.

Skolpaketets innehåll

  • Studiematerial för alla klasser i grundskolan med hemuppgifter i engelska, matematik och samhällskunskap.
  • Pennor, linjal, skrivböcker och annat som behövs för att göra sina skoluppgifteer.
  • En seriebok som förklarar hur barn kan fortsätta vara trygga, friska och skydda sig under pandemin.
  • En ”må bra-dagbok” som barn kan fylla i och som ger psykologiskt stöd.
  • Ett roligt schema som hjälper barn att hitta bra rutiner i en annorlunda vardag. Så att de får en känsla av trygghet och normalitet. 

Innhållet har utvecklats och godkänts av Ugandas utbildningsmyndighet.

Här spelar man in radiolektioner som ska nå elever över hela Uganda.

Lektioner via radion

Radio är det mest spridda mediet i Uganda – mycket vanligare än tv och internet. Som extra stöd har vi därför skapat radioprogram med skollektioner för att nå ut till så många elever som möjligt. En serie på 24 dagliga lektioner för grundskoleelever, och även en serie för förskolebarn så att de kan lära sig läsa och räkna tillsammans med sina föräldrar.
Vi delar också ut radioapparater till utsatta familjer.

Det är du som gör det möjligt

Tack vare alla fantastiska människor som bidrar med pengar och engagemang ser vi till att barn får den skolundervisning som de har rätt till. Tillsammans ger vi fler barn en en utbildning och en väg ut ur fattigdom.

Är du inte redan månadsgivare? Bli det enkelt här!

Bli månadsgivare