Lokalförening Malmö -

Rädda Barnen i Malmö

Välkommen till Rädda Barnen i Malmö. Vi arbetar varje dag för att göra Malmö till en mer rättvis plats för barn. Bli en av oss idag och var med i arbetet att göra barnkonventionen verklig för alla barn i Malmö, Sverige och världen.

I Malmö arbetar vi på lokal nivå för att dagligen förbättra livsvillkoren för barnen i vår stad. Genom både direkt verksamhet, politiskt påverkansarbete, opinionsbildning och kunskapsspridning säkerställer vi att alla barn blir hörda och att deras rättigheter tas på allvar.

Vårt arbete i Malmö består av en rad olika verksamheter, med allt från läxhjälp och tjejforum till panelsamtal och aktiviteter för en meningsfull fritid. Flera av verksamheterna pågår kontinuerligt, medan andra är säsongsbaserade.

Som aktiv hos oss kan du antingen välja att engagera dig som volontär genom att driva och utveckla våra verksamheter direkt med barnen, men du kan även engagera dig i påverkansarbete eller bli förtroendevald i föreningen.

Så bli medlem hos oss idag, så gör vi tillsammans världen lite bättre för barn – här och nu för framtiden.

 

 

 

Kontakta oss

Har du frågor eller idéer?

Epostadress:
vendela.axelsson@rb.se

Välkommen till Rädda Barnen Malmö!

Våra samverkanspartners

Rädda Barnen Malmö samarbetar med flera aktörer för att göra livet bättre för Malmös barn. Bland andra samarbetar vi med flera andra organisationer inom civilsamhälle och föreningsliv. Men även med Malmö stad, MKB, Ikano bostad och Rosengårds fastigheter. Två av våra största och viktigaste samverkanspartners just nu är dock Rädda Barnens Ungdomsförbund (RBUF) och Bulltofta Skolidrottsförening (BIF). Dessa ska vi därför presentera lite nämre: 

RBUF - Rädda Barnens ungdomsförbund

Tillsammans med RBUF driver Rädda Barnen Malmö projektet Fathima.  Fathima är samtalsgrupper för tjejer och icke-binära med erfarenhet av flykt som är mellan 12-18 år och bor i Malmö. I Fathima pratar vi om viktiga frågor, delar erfarenheter, fikar god fika, pysslar, gör aktiviteter ihop och träffar nya kompisar. Ämnen som vi pratar om i Fathima är till exempel barns rättigheter, antirasism, feminism, sex, självkänsla, hälsa, kärlek, sociala medier och aktivism.

Bulltofta SIF 

Vi är otroligt stolta över vårt långsiktiga samarbete med Bulltofta SIF. För precis som vi så vet BIF att unga är experter på att vara unga. Därför arbetar föreningen utifrån att aktivitetsledare och beslutsfattare ska vara unga i åldern 12-18 år. Vuxna finns alltid med som ett viktigt stöd, men det är unga som leder föreningen. 

I samverkan med Bulltofta SIF erbjuds barnen genom flera olika mötesplatser en mängd olika aktiviteter. Bland annat i form av sociala aktiviteter, pyssel, e-sport, pingis och biljard samt läxhjälp. Men även dagliga sportaktiviteter i Kirsebergs sporthall. 

Tillsammans med Bulltofta SIF ingår Rädda Barnen Malmö även i projektet Kirseberg samverkan. Kirseberg Samverkan är en samverkansorganisering som består av lokala aktörer som har gått ihop för att utveckla det offentliga rummet med Kirsebergstorget samt Beijerspark i fokus.

 

 

 

 

Bli volontär hos oss!

Innan du väljer hur du vill engagera dig i Rädda Barnen finns det en del
saker som kan vara bra att veta. Här går vi kort igenom fyra faktorer som
kan göra det lättare för dig att veta vilket sorts engagemang som passar
just dig bäst.

EN MEDLEMSRÖRELSE

Rädda Barnen är en medlemsrörelse. Vilket innebär att allt Rädda Barnen gör, och är, utgår från medlemmarna. Medlemmarna är både med och avgör vad som ska göras, men är också med och gör.

AKTIV ELLER PASSIV MEDLEM 

Som medlem i Rädda Barnen kan du vara aktiv eller passiv medlem. Som
aktiv medlem engagerar du dig mer än bara på papper. Kanske arbetar du med föreningsverksamhet och sitter i en styrelse, eller så är du volontär i verksamheter.

VOLONTÄR I VERKSAMHET MED BARN 

Som volontär i en verksamhet för barn och unga ger du inte bara mycket till barnen, utan stärker även ditt CV och sin kunskap om civilsamhället. Rädda Barnen Malmö har flera olika verksamheter som bland annat syftar till att ge alla barn en jämlik chans att klara skolan, eller en
jämlik chans till en meningsfull fritid.

VOLONTÄR UTAN ATT JOBBA DIREKT MED BARN 

Det finns flera sätt du kan engagera dig på utan att det involverar arbete direkt med barn. Du kan exempelvis arbeta med föreningsfrågor och sitta med i vår styrelse. Men du kan även vara volontär som kommunikatör eller volontär för politiskt påverkansarbete. På detta
sätt får du både erfarenhet av arbete med civilsamhälle, samt erfarenhet av kommunikation och påverkansarbete. Och såklart, du gör en stor skillnad för Malmös barn! 

KOM IHÅG! Du gör precis lika stor skillnad som aktivmedlem som du gör som passiv medlem, alla behövs!

Bli medlem här!

Är du intresserad av att bli volontär?

Maila vendela.axelsson@rb.se så berättar vi mer! 

Vårt påverkansarbete

Rädda Barnen Malmö arbetar aktivt med påverkansarbete genom både direkt påverkansarbete mot politiker samt genom opinionsbildning och kunskapsspridning. Att säkerställa barnkonventionens efterlevnad är alltid vår utgångspunkt. 

Utifrån Rädda Barnens barnrättsagenda arbetar vi med fyra tematiska områden som är:

  • Barns rätt till en trygg bostad 
  • Barns rätt att inte utsättas för rasism 
  • Barns rätt att växa upp utan våld 
  • Barns rätt att leva i ekonomisk trygghet 

 

Barns rätt till en trygg bostad 

Enligt både Barnkonventionen och svensk lag har alla barn rätt till en trygg bostad. En trygg bostad är också en förutsättning för en mängd andra rättigheter enligt barnkonventionen. Som rätten till skolgång, utveckling och meningsfull fritid. Trots detta är det allt för många barnfamiljer som lever i instabila boendeförhållanden eller till och med  blir vräkta från sitt hem.

I Svergie är det kommunen som har bostadsförsörjningsansvaret och i påverkansarbete arbetar vi aktivt gentemot både kommunen och privata fastighetsägare. Vi använder även kunskap från vårt projekt Barns bostad för att identifiera behov och möjliga lösningar. Här läser du mer om Barns bostads föst: Barnfamiljer och hemlöshet (raddabarnen.se)

Utöver att arbeta direkt mot politiker och fastighetsägare arrangerar vi panelsamtal, rapportsläpp och öppna diskussioner. Detta har vi gjort tillsammans med bland andra Hyresgästföreningen, Majblomman och Röda Korset.

 

Barns rätt att inte utsättas för rasism 

Vi arbetar aktivt med säkerställa att inget barn blir diskriminerat. Detta gör vi dels direkt riktat mot Malmö stad men även i öppna arrangemang. Som exempelvis genom panelsamtal, rapportsläpp och utbildningar. Läs mer i länkarna: 

Kan vi snacka om islamofobi? – Rädda Barnens Ungdomsförbund (rbuf.se)

Adults – what do they do? Children’s Voices on Racism in Schools | Save the Children’s Resource Centre

Rädda Barnen har även tagit fram en vägledning för vuxna att prata om rasism som ni kan läsa här: 

Prata om rasism – En vägledning för vuxna | Save the Children’s Resource Centre

 

Barns rätt att inte utsättas för våld 

Rädda Barnen Malmö är oroliga för det strukturella våld som barn idag utsätts för genom att bland annat bli misstänkliggjorda av politiker och media. Samt det strukturella våld barn tvingas genomgå i långdragna och osäkra asylprocesser. Rädda Barnen har bland annat varit starkt kritiska till den nya lagen som möjliggör inrättandet av så kallade säkerhetszoner, även kallade visitationszoner. Vi ser bland annat stora risker att barns rättigheter kränks och att zonerna riskerar att leda till ökad stigmatisering och diskriminering.

Inom detta område arbetar vi mycket med opinionsbildning, kunskapsspridning och arrangerar bland annat manifestationer. 

 

Barns rätt att växa upp i ekonomisk trygghet 

Inget barn ska få sina rättigheter begränsade på grund av ekonomiska svårigheter. Därför arbetar vi aktivt med att se till så att alla barn ska få växa upp i ekonomisk trygghet. Vi arbetar med kunskapsspridning och ansvarsutkrävning gentemot bland annat socialförvaltningen. Mot politiker driver vi bland annat frågan om gratis kollektivtrafik, gratis fritidsaktiviter och ett samhälle som gör sitt jobb. Vi arrangerar även olika former av samtal och påverkansarrangemang. 

 

Vill du engagera dig i påverkansarbete?

Just nu söker vi volontärer som vill vara med och driva vårt politiska påverkansarbete med oss. Kanske studerar du statsvetenskap eller kommunikation och vill få erfarenhet och insyn i hur aktivt påverkansarbete gentemot politiken kan se ut! Genom din insats skulel du både ge barn bättre förutsättningar att få sina rättigheter tillgodosedde, samtidigt som du vässar dina politiska färdigheter och kunskaper kring hur politiken och opinionsbildning fungerar. 

Möt Malmös lokalföreningar!

Rädda Barnen är en medlemsrörelse, vilket innebär att det är ni medlemmar som driver vårt arbete. Medlemmarna bestämmer både vad vi ska göra, hur vi ska göra det, och är med och gör. 

Vartannat år har vi riksmöte, vilket är Rädda Barnens högsta belsutande organ. Där väljs en styrelse som beslutar om verksamhetens inriktning, strategi och mål. Under rikstyrelsen finns disktriken, och i varje distrikt ingår lokalföreningarna. Och det är i lokalföreningar som alla våra medlemmar ingår. 

I Malmös finns det två lokalföreningar, Malmö Nordöst och Malmö Sydväst.  

 

Malmö Nordöst styrelse består av: 

Karin Sellberg, Styrelseordförande 

Annika Christén, Vice ordförande 

Inga Sandström Åberg, Sekreterare 

Karin Ashing, Administratör 

Åsa Hättmark, Kassör 

Dashmire Osmani, Styrelseledamot 

Heléne von Reis, Styrelseledamot 

Samuel Mortenlind, Styrelseledamot

Jonas Hanspers, Styrelseledamot 

Valberedning:

Rebeka Norrhun

Zainab Abed 

 

Malmö Sydvästs styrelse består av: 

Joanna Guardado, ordförande

Elin Åkesson, vice ordförande

Ulf Olsson, kassör

Telli Esmaeilson, sekreterare

Julia Engelbrektsson, vice sekreterare 

Picha Sombat, ledamot

Linnea Gudmundson, ledamot

Martin Åkesson, ledamot

Berit Linse, ledamot

Elsa Olsson, ledamot

Dion Palm, ledamot

 

Att vara med i en styrelse i Rädda Barnen möjliggör inte bara för barn att få ett bättre liv. Det ger även massor av erfanhet till dig som sitter i styrelsen, och blir en extra krydda på ditt CV. Är du intresserad av styrelsearbetet är du välkommen att mejla oss på vendela.axelsson@rb.se

 

Dessa verksamheter söker volontärer

Flera av våra öppna verksamheter för barn i Malmö drivs av våra medlemmar. Att bli aktiv medlem och hjälpa till som volontär gör inte bara livet bättre för Malmös barn, det stärker även dig som person och blir en guldkant på ditt CV.

Just nu söker vi volontärer i följande verksamheter. Är du intresserad av att veta mer eller vill skicka in en ansökan. Skicka då ett mail till vendela.axelsson@rb.se eller skriv till oss på Instagram så hjälper vi dig vidare. Flera av aktiviteterna arrangerar flera dagar i veckan, men du är volontär så ofta som det passar dig. Men för att skapa en trygghet hos barnen ser vi helst att du är med oss regelbundet minst två dagar i månaden, men såklart gärna mer! 

 

Frukostklubb 

Vad: Rosengårdsskolan och ser till så att barnen dels startar dagen
med fysisk aktivitet, dels med en rejäl frukost. Vill du också få en god start på dagen med oss och ge barn rätt förutsättningar för en bra skoldag? Då kommer du älska frukostklubben.

Var: Rosengårdsskolan Malmö 

När: Tisdag, onsdag och torsdag 06.40-08.00. 

 

Meningfull fritid - Lindängen 

Vad: Rädda Barnen, genom projektet Jämlik Hälsa, erbjuder barn mellan 10-12 år i Lindängen/Nydala möjligheten till en meningsfull fritid genom regelbundna aktiviteter som rörelselek, kreativt skapande samt fredagshäng där barnen får varva ner efter en lång skolvecka. Just nu söker vi fler volontärer som kan ge barnen en bra stund på dagen! Minsta åtagande en dag / vecka. 

Var: Lindängenbiblioteket Motetten på Lindängen, Malmö 

När: Måndag, onsdag, fredag, klockan 14.00-16.30. 

 

Läxhjälpare Rosengård 

Vad: En gång i veckan arrangerar vi läxhjälp på Rosengård. Hit kommer barn i alla åldrar för att få hjälp med studierna. Kom och dela med dig av din kunskap, för alla barns rätt att klara skolan.

Var: Örtagården Rosengård 

När: Torsdagar 17.00-19.00

 

Aktivitetsledare Mosippan/Örtagård 

Vad: Flera dagar i veckan arrangerar vi fritidsaktiviteter på Kirseberg. Som volontär är du med och skapar en meningsfull fritid för barnen samtidigt som du säkert kommer testa en och annan sport du aldrig provat på förut. 

Var: Kirseberg IP 

När: Torsdagar 15.45-17.00 

 

Aktivitetsledare Örtagård 

Vad: På onsdagar anordnar vi aktiviteter för barn och vuxna som bor i området Örtagården på Rosengård. Här letar vi både efter dig om vill anordna språkträning och lättläsning för barnen, samt efter dig som bara vill hjälpa till med aktiviteterna och skapa en meningsfull fritid för barn!

Var: Örtagården Rosengård 

När: Onsdagar 15.30-18

 

Läxhjälpare till familjeforum 

Vad: Två dagar i veckan arrangerar vi Familjeforum på Rosengård. Hit kommer både barn och vuxna, vi diskuterar samhällsfrågor, genomför aktiviteter och erbjuder läxhjälp till barnen. Och det är just till läxhjälpen
som vi nu behöver din hjälp. Kom och dela med dig av din kunskap, för alla barns rätt att klara skolan.

Var: Rosengård 

När: Måndagar och torsdagar 17.30-19.30

 

DOIT- För alla barns rätt till en meningsfull fritid 

Vad: Fem dagar i veckan, måndag till fredag, anordnar vi
organiserade fritidsaktiviteter för barn efter deras skoldag.
Tillsammans med Malmös lokala föreningsliv ser vi till att alla barn får tillgång till det organiserade föreningslivet och deras aktiviteter.

Var: Nydalaskolan och Rosengårdskolan 

När: Måndag till fredag 15.00-16.00 

 

Aktivitetsledare migrationsverkets boenden 

Vad: I Malmöområdet finns det två transitboende för asylsökande. På dessa finns vi för att säkerställa att barnens rättigheter blir tagna på allvar. Vill du också vara en av dem som skapar en meningsfull fritid för barn på migrationsverkets boenden och ser till så att alla barns rättigheter följs genom asylprocessen? Då har du kommit rätt. 

Var och när:

Jägersbo Malmö, tisdag & torsdag 13.00-15.00

Park Hotel Burlöv, måndag & tisdag 10.00-12.00

 

Hit kan du komma med dina barn!

Rädda Barnen Malmö har flera verksamheter som är öppna för alla! Vissa aktiviteter är på skolor, då är verksamheten reserverad för elever på skolan, andra på någon av våra mötesplatser, då är aktiviteten öppen för alla. Allt är gratis och ingen anmälan krävs, det är bara att prova och se om det är något för er. Välkomna hit! 

 

Meningsfull fritid Kirseberg 

Vad: På torsdagseftermiddagar arrangerar vi sportaktiviteter i Kirsebergs sporthall. Alla barn är välkomna! 

När: Torsdagar 15.45-17.00 

 

Bulltofta IF x Rädda Barnen 

I samarbete med föreningen Bulltofta IF, en förening av och för unga, arrangerar vi gratis sport- och fritidsaktiviteter för barn och unga varje vardag. Här får barnen bland annat testa boxning, gym, racketsport, gymnastik och innebandy. Bulltofta IF har även en mängd andra verksamheter, ni hittar hela schemat på @Bulltoftaidrottsforening på Instagram. 

Var: Kirsebergs IP 

När: torsdagar klockan 16-17

 

Frukostklubb

Vad: Tre gånger i veckan serverar vi frukost på Rosengårdsskolan. Vi börjar med en fysisk aktivitet och sedan äter vi en god frukost ihop. Välkomna till världens bästa klubb, frukostklubben! 

Var: Rosengårdsskolan 

När: Tisdag, onsdag och torsdag 06-45-08.15.

 

DOIT - För alla barns rätt till en meningsfull fritid 

Vad: Efter skoldagens slut arrangerar vi organiserade fritidsaktiviteter tillsammans med olika föreningar i Malmö. Ditt barn kommer garanterat få prova något nytt och träffa både nya och gamla vänner! 

Nydalaskolan:

Måndag: Kamsport
Tisdag: Friidrott
Onsdag: Basket
Torsdag: Skol IF/lek
Fredag: Skol IF/lek

Alla aktiviteter är mellan kl15.00-16.00

Rosengårdskolan:

Måndag: Orientering 14.30-15.30
Tisdag: Rörelse 06.45-07.30
Onsdag: Rörelse 06.45-07.30 samt boxning 14.30-15.30
Torsdag: Rörelse 06.45-07.30

 

Aktiviteter Örtagården 

Vad: Varje onsdag arrangerar vi aktivitetskvällar i Örtagården i Rosengård. Aktiviteterna passar barn mellan 4-13 år och vi spelar bland annat spel, skapar i lera eller målar. Det bjuds på frukt och fika och ibland åker vi på utflykter. 

Var: Bosociala hub, Bennets väg 29 

När: Onsdagar 17.00-19.00

 

Läxhjälp Örtagården 

På torsdagar arrangerar vi öppen läxhjälp. Har ditt barn svårt med matten, läsläxan eller kanske engelskan? Ta med era läxor och kom till oss så hjälper våra läxhjälpare till! 

Var: Bosocial hub, Bennets väg 29 

När: Torsdagar 17.00-19.00

Har ni några frågor om någon av aktiviteterna är det bara att maila oss på kom.malmo@medlem.rb.se eller skicka ett DM på Instagram. 

 

Familjeforum och läxhjälp: 

Vad: Två kvällar i veckan arrangerar vi Familjeforum på Rosengård. Hit är både barn och vuxna välkomna. Vi diskuterar samhällsfrågor, genomför aktiviteter och erbjuder läxhjälp till barnen. Det finns alltid fika och gött häng, så kom och prova en dag och se om det är något för er!

Var och när: 

Måndagar 17.30-19-30 på Rosens väg 68 

Torsdagar 17.30-19.30 i Vänskapshuset, Ramels väg 41