Navigera hat

En verktygslåda till kommuner för att bemöta, agera och stötta barns rätt att växa upp utan hat.

Navigera hat är ett treårigt projekt (2023-2026) finansierat av Allmänna Arvsfonden, där Rädda Barnen samarbetar med Ludvika och Forshaga kommun för att utveckla en verktygslåda till kommuner för att bemöta, agera och stötta barns rätt att växa upp utan hat. 

Inom projektet Navigera hat utvecklas verktyg som stärker barn och ungas demokratiska rättigheter, förbättrar bemötande och samtal med barn och unga som uttrycker extrema åsikter och skapar förutsättningar för att skydda barn från konsekvenserna av radikalisering.

Navigera hat - verktygen

  • Demokratilabb Demokratilabb är ett arbetssätt som skapar en trygg plats där unga kan påverka utvecklingen i sin kommun tillsammans med viktiga vuxna. Genom att utveckla kontaktvägar mellan unga och vuxna kan unga känna sig hörda och de vuxna får nya perspektiv och kunskap. Det minskar risken för att unga söker identitet, tillhörighet och mening i extrema sammanhang. 
  • Samtalsträning och kunskapspass - Här får du möta vår fiktiva ungdom Alex som uttrycker extrema åsikter. Du får även tankeställare och vägledning för att förbättra bemötande och samtal med barn och unga som uttrycker extrema åsikter. 
  • Handbok för stödpersoner - Handboken riktar sig till vuxna som i sitt arbete arbetar som stödperson för barn eller unga som uttrycker hat, extrema åsikter eller sympati för våldsbejakande extremism. Den syftar till att säkerställa rätt stöd och skydd utifrån barns rättigheter, säkerhet och behov av en trygg och stabil vuxenvärld.
  • Rekommendationer för barn som växer upp i våldsbejakande högerextrema hemmiljöer -  Rekommendationerna bygger på en kartläggning av situationen för barn i radikaliserade hemmiljöer. Syftet är att skapa bättre förutsättningar för att skydda barn från konsekvenserna av radikalisering genom att öka förståelsen och kunskapen om deras situation samt stärka socialtjänstens, skolans och andra aktörers förmåga att identifiera och bemöta deras unika behov.
  • Anhörigstöd - Här sammanställer vi tips om hur kommuner kan stödja anhöriga kopplat till frågor kring radikalisering och våldsbejakande extremism.

Kontakt

Har du frågor eller funderingar om projektet? Kontakta oss på vår mejl: navigerahat@rb.se

Projektet finansieras av Allmänna Arvsfonden.