Förbjud våld mot barn i alla länder

I många länder ses våld som en naturlig del av barns uppfostran. Så ska det inte vara. Idag är det 49 länder som totalförbjuder våld mot barn. Senast i raden var Mongoliet. På Rädda Barnen arbetar vi för att det ska bli fler.

En studie som genomförts på uppdrag av FN visar att 80 procent av världens barn utsatts för våld i hemmet. I skolorna världen över är våld en del av barnens vardag.

Rädda Barnen arbetar sedan många år tillbaka för att våld mot barn ska förbjudas i hela världen. Vi var aktiva i kampanjen som ledde till att Sverige som första land i världen förbjöd aga i hemmet 1979.

Men trots att flera länder följt efter är det fortfarande lagligt att använda fysisk och psykisk bestraffning innanför hemmets väggar i de flesta av världens länder.

Föräldrars frihet får inte gå före barns rätt

Ofta möter vi ett starkt motstånd mot att förbjuda våld mot barn. Föräldrars frihet att uppfostra sina barn går ofta före barns rätt att inte bli slagna. Det ses som en familjeangelägenhet och ursäktas ofta med att barnen i annat fall skulle bli ouppfostrade.

En viktig del av vårt arbete är att förändra attityder till barnuppfostran hos föräldrar, lärare och andra vuxna som ofta möter barn. Vi sprider också kunskap om positiva uppfostringsmetoder för att ge alternativ till fysisk och psykisk bestraffning.

Till toppen

Barnens världskarta

Här hittar du barnens världskarta i stort format.

3 sätt du kan stödja arbetet mot barnmisshandel

> Bli månadsgivare

> Ge en gåva

> Ge av din tid

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Föräldratelefonen och föräldramejlen

Du kan vända dig till oss med alla frågor som rör barn och föräldraskap.

020-786 786 Föräldramailen

Våra partners