Boken om Bra och dåliga hemligheter

Bra och dåliga hemligheter är en bok för barn i förskoleåldern som ska underlätta i samtal mellan små barn och vuxna om svåra erfarenheter som kan drabba barn.
Boken om bra och dåliga hemligheter är skriven och illustrerad av Åsa Karsin i samarbete med Rädda Barnens psykologer. Den sätter ord på att barn kan bära på mer eller mindre svåra erfarenheter och tydliggör när de vuxna ska hjälpa till.
I boken finns exempel på vad en bra respektive en dålig hemlighet kan vara. Tumregeln för att skilja mellan dessa två sorters hemligheter är att se till hur det känns när man tänker på det hemliga. Känns det lätt så är det en bra hemlighet och känns det istället svårt så är det en dålig hemlighet.
Barns egen integritet uppmuntras och samtidigt behöver vi öka sannolikheten att barn anförtror det svåra till vuxenvärlden. Det gör vi bland annat genom att hitta ett gemensamt språk för detta tidigt i ett barns liv och tydliggöra när vuxenvärlden ska hjälpa till.
Barn har rätt att ha hemligheter samtidigt som de också har rätt att få hjälp när svåra saker hänt. Genom begreppen bra och dåliga hemligheter gör vi detta pratbart!
Hemlispyssel - ett material för förskolan
Här hittar du som pedagog Rädda Barnens material som kan användas i förskolan med en barngrupp som redan läst boken. Genom att läsa boken och sedan arbeta vidare med temat på ett lekfullt sätt ökar vi barnens intresse och förståelse.
Känslokort
Här kan du ladda ned känslokort att använda tillsammans med övningarna i Hemlispyssel.
Ladda nedAffisch
Här kan du ladda ner en Hur känns det?-affischen som du kan sätta upp på förskolan.
Ladda ned
Mer läsning och material för förskolan
- I Lilla boken om Stopp! Min kropp!, även den av Åsa Karsin, kan små barn lära sig om integritet och samtycke på ett lekfullt sätt. Boken tar upp händelser i både hemmet och på förskolan som yngre barn lätt kan känna igen sig i, och är ett bra stöd för barn och vuxna i samtal om kroppen och gränser.
- Hur vet vi att kompisen vill kramas eller leka? I boken Okej med dig? Lilla boken om samtycke får barn och vuxna träna på att fråga efter och läsa av andras signaler. Okej med dig? är ett samarbete mellan ChildX, bokförlaget Bonnier Carlsen, Rädda Barnen och författaren och illustratören Åsa Karsin.
- Mer material för dig som är pedagog i förskolan.
Det är aldrig barnets ansvar att stoppa kränkningar och övergrepp
Syftet med allt som görs kring ”Stopp! Min kropp!” är att göra ämnet mer pratbart för barn och vuxna. Att barn ska förstå vad vuxna och andra barn får och inte får göra med deras kroppar, att det aldrig är barnets fel om något händer samt att de ska veta att de alltid kan prata med en vuxen vid behov.
Genom att på olika kreativa sätt prata med barn om kroppen, gränser och sexuella övergrepp tror vi att barn lättare kan sätta ord på saker de är med om och underlätta för barn att tidigt be om hjälp.
Materialet syftar inte till att barn själva ska stoppa kränkningar och sexuella övergrepp. Det ansvaret kan aldrig ligga på ett barn utan är alltid vuxnas ansvar, men genom att göra ämnet pratbart kan vuxenvärlden lättare veta vad barn behöver och upplever. På det sättet hoppas Rädda Barnen att vi tidigare kan hjälpa barn som riskerar att bli utsatta på olika sätt men också medvetandegöra för barn vad de får och inte får göra mot varandra.