"Tryggare Tillsammans" för en säker verksamhet för barn

Tryggare Tillsammans – eller Child Safeguarding som vi kallar det i vår internationella rörelse – är samlingsnamnet för vår utbildning och en uppsättning av policys, rutiner och riktlinjer som finns för att säkerställa att våra verksamheter är trygga och säkra för barn.

Så säkerställer vi trygg och säker verksamhet

Som världens ledande barnrättsorganisation har vi nolltolerans mot alla former av diskriminering, kränkningar, våld, sexuella övergrepp och utnyttjande av barn.

För att leva upp till Tryggare Tillsammans ska alla på Rädda Barnen – anställda, förtroendevalda och volontärer – ha utbildning och kunskap. Vi behöver gemensamt se till att våra verksamheter är trygga och säkra. 

Som volontär på Rädda Barnen behöver du gå vår utbildning, skriva under policys och riktlinjer samt ha kännedom om vårt rapporteringsförfarande.

Som förtroendevald har du ansvar för att säkerställa att Tryggare Tillsammans efterlevs i föreningen, att riskbedömningar görs och att det finns avtal med samarbetspartners. 

Incidentrapportering

Rapportera om något har hänt

Så gör du för att bli volontär

1. Ta del av policys och riktlinjer

För att bli volontär hos Rädda Barnen behöver du läsa och skriva under vår policy för Tryggare Tillsammans, vår policy mot utnyttjande och övergrepp (PSEA) samt Riktlinjer för ideellt arbete.

Du behöver sedan visa upp detta för volontäransvarig eller ordföranden för föreningen.

Tryggare Tillsammans-policyn beskriver vårt engagemang, det ansvar och de krav vi har på oss som representanter för Rädda Barnen. Den reviderades senast april 2025. 

Policy Tryggare Tillsammans
Policy mot utnyttjande och övergrepp (PSEA)
Riktlinjer ideellt arbete

2. Utdrag ur belastningsregistret

Du behöver begära ett utdrag från polisens belastningsregister och visa det för volontäransvarig eller ordföranden för föreningen.

Utdraget kan du beställa från Polisens hemsida genom Bank-ID eller genom att skicka in en blankett till Polisen, välj utdraget “Arbete med barn i annan verksamhet än skola och barnomsorg”. 

Utdrag ur polisens belastningsregister

3. Utbildning

För att vara volontär på Rädda Barnen behöver du gå vår utbildning i Tryggare Tillsammans. Utbildningens syfte är att göra dig tryggare i ditt arbete och i ditt möte med barn samt ge dig verktyg för att förebygga, identifiera och hantera de risker som finns. 

Utbildning i Tryggare Tillsammans

Så gör du för att bedriva verksamhet för barn

Gör en riskbedömning

Innan vi startar upp en ny verksamhet eller aktivitet behöver den som är ansvarig för verksamheten göra en riskbedömning.

Genom att i förväg identifiera och bedöma risker och situationer som kan uppstå kan vi organisera och planera verksamheten på ett tryggt och säkert sätt. Då vet vi också hur vi ska agera när något händer, och vilka åtgärder som behövs.

En riskbedömning ska även göras vid en tillfällig aktivitet eller när det sker en stor förändring i en befintlig verksamhet. Gör gärna riskbedömningen tillsammans med volontärerna eftersom det bidrar till en samsyn om hur verksamheten kan bli tryggare. 

En barnskyddsrond innebär att vi bedömer risker i lokaler där vi har aktivitet och verksamhet för barn, det vill säga den fysiska miljön där vi har verksamhet. Detta gäller även för enstaka utomhusaktiviteter. Syftet med barnskyddsronden är säkerställa att den fysiska miljön är trygg och säker för barn.

Riskbedömning
Barnskyddsrond

När vi samverkar med andra

Ibland samverkar vi med andra när vi gör aktiviteter för barn eller delar lokal med andra aktörer. Det kan till exempel vara kommunen, en annan förening eller ett företag. Det är då viktigt att ansvarig chef eller ordförande tar del av och undertecknar vår policy samt informerar alla anställda och/eller volontärer om den. 

Godkännandeförklaring för partnerorganisationer gällande TT-policy samt PSEA-policy

När vi samverkar med RBUF

Ibland gör vi gör aktiviteter tillsammans med vårt ungdomsförbund RBUF. RBUF arbetar också utifrån Tryggare Tillsammans och har tagit fram en egen policy, anpassat för deras arbete. 

Information till barn i verksamheten

Det är viktigt att informera barn som vi möter i vår verksamhet om Tryggare Tillsammans, samt vart de kan vända sig om de upplever att någon av våra ledare bryter mot policyn eller om något inte känts bra under aktiviteterna.

Alla barn som vi möter i våra verksamheter ska vara trygga. För att informera kan ni visa filmen “Trygghetsregler hos Rädda Barnen” eller använda informationsmaterialet som kan beställas eller skrivas ut.

Trygghetsregler (film)
Trygghetsregler (folder)
Det här har du rätt till när du är med oss! (folder på 6 språk)

 

För fler frågor – kontakta oss!

Kontakta medlem@rb.se eller din region: 

Region Syd: vusyd@rb.se
Region Öst: vuost@rb.se
Region Nord: vunord@rb.se
Region Väst: vuvast@rb.se

För övergripande frågor kontakta Sofia Myrevik, riksstyrelsens Tryggare Tillsammans Trustee med ansvar att säkerställa att perspektivet med säker verksamhet för barn alltid är närvarande i styrelserummet: sofia.myrevik@rb.se

Vanliga frågor och svar

Du behöver ta del av Tryggare Tillsammans vartannat år.

Ja. Om ni i er styrelse har gått utbildningen tillsammans på samma dator så kontakta er regionala verksamhetsutvecklare med en lista på er som gått utbildningen tillsammans. Ni måste alla registrera en egen användare via länken raddabarnen.onlineacademy.se/registration/trygg för att kunna bli godkända.

Du loggar in på raddabarnen.onlineacademy.se sedan klickar du på ”Min historik” och svarta knappen längst till höger ”Diplom”. Diplomet kommer då laddas ner till din dator.

Kandiderar du för ett styrelseuppdrag måste du visa ditt utdrag för valberedningen inför årsmötet. Om du ska vara ledare eller delta i någon barnverksamhet visar du upp det för verksamhetsansvarig, vilket kan vara en anställd eller en ordförande i lokalföreningen.

Ja. Alla som är straffmyndiga, alltså över 15 år som innehar ett förtroendeuppdrag eller har en maktposition inom Rädda Barnen som tillexempel en ledare för en barnverksamhet har skyldighet att visa upp utdrag ur belastningsregistret.

Vi i Rädda Barnen har anmälningsplikt och det betyder att vi måste göra en orosanmälan till socialtjänsten om vi misstänker att ett barn utsätts för övergrepp, våld eller försummelse. Om ett barn har blivit utsatt inom Rädda Barnen är vi skyldiga att skyndsamt föra vidare det vi fått veta eller observerat via rapportera.rb.se

Ja, men om det går att identifiera barnen i bilden måste vi få godkännande av barnet själv och skriftligt medgivande från föräldrarna. En lösning är att ta bilder där inga ansikten syns på till exempel händer eller ryggar, alternativt sätta smileys för ansikten för att bilderna ska bli anonyma. Detta gäller även för samarbetsorganisationer.

Skriv till medlem@rb.se så hjälper vi dig.