Därför är våra barnvänliga platser så viktiga

Rädda Barnens barnvänliga plats.

Rädda Barnen bygger upp barnvänliga platser där behoven är som störst i världen, exempelvis för barn som flytt Ukraina. Men varför är dessa platser så viktiga? Och på vilket sätt är leksaker bra för barns återhämtning? Vår psykolog Hanna Thermaenius förklarar.

Barn är väldigt sårbara vid katastrofer och på flykt. Samtidigt är de extra mottagliga för tryggande och krisstödjande insatser. Genom våra barnvänliga platser visar vi barnen och deras familjer att det finns vuxna som sätter deras behov i centrum.

– Vi ger dem en plats där de kan få andrum och göra sådant de mår bra av, som att leka. Leken fokuserar på här och nu och blir därför ett sätt att minska på oro och stress, förklarar Rädda Barnens psykolog Hanna Thermaenius.

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare

Vilka bemannar våra barnvänliga platser?

– De byggs upp och bemannas av anställda hos Rädda Barnen, men också av volontärer. Även barnpsykologer finns med på ett hörn. Alla som finns på plats har gått igenom Rädda Barnens Tryggare Tillsammans-utbildning, som ser till att vår verksamhet alltid är trygg och säker för barn. De har också fått grundläggande kunskaper i psykologisk första hjälp utifrån vårt verktyg Lugna Lyssna Stärk.

Rädda Barnen bygger upp barnvänliga platser runt om i världen där behoven är som störst. Där får barnen lite andrum och kan fokusera på sådant de mår bra av, som att leka.

Varför delar vi ut ryggsäckar med nallar och pyssel?

– Att få en ryggsäck med saker ger en känsla av omsorg, att någon har tänkt på barnet. Gosedjuret i ryggsäcken ger trygghet och lugn, man får något mjukt att krama. Kanske har barnet inte hunnit få med sig sitt älskade gosedjur och då blir nallen i ryggsäcken en liten tröst.

– Även pyssel, papper, kritor och pennor är bra leksaker som barnet känner igen och kan använda direkt. De kan rita, skriva, göra enkla spel ihop utan att det kräver utrymme.

Vilken betydelse har leken?

– Leken är både barns sätt att ha roligt, öva på nytt och utforska saker. Men leken är också ett bra verktyg i kris och oro, den avleder och får barn att vara i stunden. Den ger möjlighet att bearbeta intrycken och upplevelser på ett tryggt vis.

Att få ett gosedjur ger trygghet och lugn. Barnet får något mjukt att krama. Kanske har man glömt sin egen älskade nalle hemma och då kan det här gosedjuret bli en liten tröst.

Leken som hjälper barn bearbeta det svåra, skiljer den sig beroende på ålder?

– De allra minsta barnen går ofta in i leken direkt när de erbjuds möjligheter eller material. Äldre barn och tonåringar behöver ofta lockas in i lek vid oro.

– De kan behöva stöd av vuxna med att få tillåtelse att leka och hjälp att för en stund fokusera på här och nu. Här får vi komma ihåg att deras lek ofta sker i skolan och på mobilen. Att få tillgång till mobil eller surfplatta med spel de gillar kan vara hjälpsamt.

Kan leken även vara viktig för våra egna barn när de frågar om Ukraina?

– Absolut, vid tider av oro är det extra viktigt att hitta stunder där vi fokuserar på det vi mår bra av och stannar i här och nu. Lek är ett ypperligt tillfälle för barn att vara i nuet och minska på stressen. Att leka tillsammans med vuxna är extra värdefullt.

Berätta om psykologisk första hjälp som Rädda Barnen har utformat?

– Lugna, Lyssna, Stärk är en vägledning som barnpsykologerna på Rädda Barnens Centrum för stöd och behandling tagit fram. I den kan man läsa hur du som vuxen kan stötta barn efter allvarliga händelser i samhället.

– Den ger också konkreta råd om hur du kan möta barn i kris och främja återhämtning. Vägledningen går att ladda ner i sin helhet, du kan också beställa den som en broschyr från vår webbshop. 

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare