Barn ska inte utnyttjas i skadligt arbete

På grund av extrem fattigdom tvingas miljoner barn jobba för att försörja sig och sina familjer. Många av dem far illa. Andra går miste om chansen att gå i skolan. Vi gör vårt yttersta för att alla barn ska ha rätt till en trygg barndom med skola, fritid och lek.

Miljontals flickor och pojkar världen måste på ett eller annat sätt bidra till familjens försörjning. Många föräldrar tycker också att det är bra för barnen att lära sig ett yrke så tidigt som möjligt. Det kan handla om jobb i familjens egna jordbruk, som hembiträde eller i en fabrik. 

Var med oss varje dag och skydda barn mot skadligt arbete!

Bli månadsgivare

Vårt mål är att inget barn ska ha ett farligt jobb och att alla barn som måste arbeta ska få det stöd de har rätt till och en möjlighet att komma tillbaka till skolan. 

Vad gör Rädda Barnen för att stoppa skadligt barnarbete?

  • Samarbetar med företag. För att utrota skadligt barnarbete samarbetar vi med företag och utbildar dem i frågor om barnarbete och barns rättigheter.
  • Påverkar och utbildar föräldrar. Vi informerar föräldrar och arbetsgivare om hur viktigt det är för barnens framtid att de kan kombinera jobbet med utbildning.
  • Ser till att arbetande barn får gå i skolan. Vi stödjer lokala organisationer som driver egna skolor där barnen som arbetar får lära sig att läsa, skriva och räkna på tider som passar dem. Före eller efter jobbet.
  • Förbättrar skolundervisningen. Många barn far illa i skolan, det är en vanlig anledning till att det börjar arbeta i stället. Vi utbildar lärare i barns rättigheter, uppfostringsmetoder utan våld och ger dem pedagogiska verktyg som har med barnens verklighet att göra.
  • Långsiktig förändring. Vi arbetar även förebyggande för att utsatta barn ska få hjälp innan de ser livet på gatan som den enda utvägen. Vi ger ekonomiskt stöd till de allra mest utsatta och fattiga barnfamiljerna och kämpar för att deras barn ska få gå i skolan.