Vi stoppar barnarbete och skyddar barnen

Vi bekämpar barnarbete

På grund av extrem fattigdom tvingas miljoner barn jobba för att försörja sig och sina familjer. Många av dem far illa. Andra går miste om chansen att gå i skolan. Vi gör allt vi kan för att ändra på det.

Alla barn har rätt till en trygg barndom med skola, fritid och lek. Men det är inte alltid en självklarhet. Miljontals flickor och pojkar måste helt enkelt bidra till familjens försörjning för att det ska finnas mat på bordet varje dag. 

Var med oss varje dag och skydda barnen!

Bli månadsgivare

Barn tvingas till farligt barnarbete

Många föräldrar tycker dessutom att det är bra för barnen att lära sig ett yrke så tidigt som möjligt. Det kan handla om jobb i familjens egna jordbruk, som hembiträde eller skoputsare. Alltför många barn tvingas jobba på fabriker, tegelbruk och andra livsfarliga platser. De riskerar att skada sig och få fysiska men för livet. 

Vad gör Rädda Barnen för att stoppa barnarbete?

Vårt mål är att inget barn ska ha ett farligt jobb och att alla barn som måste arbeta ska få det stöd de har rätt till och en möjlighet att komma tillbaka till skolan. 

  • Samarbetar med företag. För att stoppa skadligt barnarbete samarbetar vi med företag och utbildar dem i frågor om barnarbete och barns rättigheter.
  • Påverkar och utbildar föräldrar och arbetsgivare om hur viktigt det är för barnens framtid att de kan kombinera jobbet med utbildning.
  • Ser till att barn som arbetar får gå i skolan. Vi ser till att det finns särskilda skolor där barnen som arbetar får lära sig att läsa, skriva och räkna på tider som passar dem. Före eller efter jobbet.
  • Förbättrar skolundervisningen. När barn far illa i skolan väljer de ofta att  börja arbeta i stället. Vi utbildar lärare om barns rättigheter, lär de uppfostringsmetoder utan våld och ger dem pedagogiska verktyg som engagerar eleverna.
  • Skapar långsiktig förändring. Vi arbetar även förebyggande för att utsatta barn ska få hjälp innan de ser livet på gatan som den enda utvägen. Vi ger ekonomiskt stöd till de allra mest utsatta barnfamiljerna och ser till att deras barn får gå i skolan.

Det är du som gör det möjligt!

Tack vare alla fantastiska människor som regelbundet bidrar med pengar och engagemang, kan vi skapa långsiktiga hållbara förändringar för barn över hela världen. Tillsammans gör vi världen till en bättre plast för barnen.

Var med och gör världen bättre för barn varje dag!

Bli månadsgivare