Vi skyddar barn i krig och katastrofer

Kaotiska katastrofområden är en extremt farlig och osäker miljö för barn. Vi gör vårt yttersta för att ge dem trygghet, stabilitet och hjälp att hitta borttappade föräldrar.

I krig och katastrofer behöver barn inte bara akuta hjälpinsatser som mat, medicin och vattten. Minst lika viktigt är att barnen kan känna sig trygga och få en känsla av normalitet och vardag igen. Många har fruktansvärda minnen av vad de har varit med om som de behöver hjlälp att bearbeta.

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare

Riskerar utsättas för trafficking och övergrepp

De behöver också snabbt skyddas mot alla faror. Det är vanligt att barn kommer bort ifrån sina föräldrar i kaoset som uppstår när vardagen kollapsar. Ensamma och skyddslösa riskerar de att bli utsatta för övergrepp, trafficking och tvångsrekrytering som barnsoldater.

Vad gör Rädda Barnen för att skydda barn i katastrofer?

  • Stärker barns skyddsnät. Vi samarbetar med beslutsfattare välden över för att de ska införa lagar som skyddar barn.
  • Bygger trygga, barnvänlig platser. Vi sätter snabbt upp särskilda platser dit barn kan komma och leka med kompisar, prata med trygga vuxna och bara få vara barn för en stund. Barn som upplevt svåra trauman får hjälp att bearbeta sina upplevelser. Vi har även särskilda platser för ammande kvinnor och spädbarn.
  • Vi skyddar ensamma barn. Vi söker upp ensamma barn som kommit bort från sina familj i kaoset. De får skydd i säkra dygnet-runt-öppna center där de får bo, sova och äta samtidigt som vi letar efter anhöriga.
  • Vi återförenar barn med sina föräldrar. Vi registrerar alltid barn och föräldrar som skiljts åt och gör vårt yttersta för att sammanföra dem igen. Vi samarbetar med andra organisationer och lokala myndigheter för att kunna söka brett. I de flesta fallen lyckas vi.
  • Ger föräldralösabarn nya trygga hem. När sökandet drar ut på tiden eller när inga överlevande anhöriga finns kvar, ser vi till att barnet får en långsiktig trygg fosterfamilj. Vi utbildar fosterföräldrar och familjer som tar emot ensamma barn och ger dem extra stöd.
  • Säkerställer att barnens bästa prioriteras när en konflikt väl är över och landet ska byggas upp igen.

Exempel på vad pengarna räcker till:

  • 220 kronor till att ge psykosocialt stöd till två barn i tre månader. 
  • 240 kronor räcker till att ge en familj på flykt mat i en vecka.
  • 250 kronor räcker till att ge tio barn en trygg plats att leka på i en månad.
  • 280 kronor räcker till att ge en familj hygienartiklar som räcker i en månad.

Det är du som gör det möjligt!

Tack vare alla fantastiska människor som regelbundet bidrar med pengar och engagemang gör vi världen till en tryggare plats för barnen. Tillsammans räddar vi tusentals barns liv varje dag.

Var med och gör världen bättre för barn varje dag!

Bli månadsgivare