Vi hjälper barnen till en framtid utanför bordellen

10-åriga Afshana och hennes lillebror bor tillsammans med sin mamma på en av världens största bordeller, Daulatdia, i Bangladesh huvudstad Dhaka. Vi gör vad vi kan för att hjälpa dem till utbildning och ett bättre liv.

Det bor omkring tusen barn på bordellen i Dhaka. Här sover de, leker, äter och försöker göra sina läxor. Det är svårt när deras mamma och andra kvinnor arbetar i rummen omkring henne. Många av dem blir själva prostituerade. I brist på annan försörjning går yrket ofta i arv.

Afshana vill bli läkare

Afshana har andra planer. Hennes mål är att utbilda sig till läkare så att hon har råd att hjälpa sin mamma att sluta jobba på bordellen. Nu kämpar hon hårt i skolan för att den drömmen ska bli sann.

– Jag tycker om att vara i skolan, lektionerna och att träffa mina kompisar. Bangla* är mitt favoritämne. Jag tycker om matte också, det är väldigt lätt, berättar Afshana.

Afshana hjälper sin lillebror med tandborstningen i deras rum på bordellen.

Var med och kämpa för alla barns rätt till skola!

Bli månadsgivare

Ny skola som välkomnar alla

På nittiotalet var barn till prostituerade i Bangladesh inte välkomna i vanliga skolor. Utan utbildning och andra framtidsmöjligheter tvingades många av barnen följa i sina mammors fotspår. Mammor som tvingats in i yrket av människohandlare eller för att få mat för dagen.

1997 startade vi därför en ny grundskola tillsammans med en lokal samarbetsorganisation. En skola där alla barn är välkomna, oavsett hur deras föräldrar försörjer familjen.

Stöd, trygghet och utbildning

Skolan ligger bara några hundra meter från Daulatdia. Här får barnen stöd, skydd och utbildning för att förbereda sig för en framtid utanför bordellen. Skolan börjar tidigt och håller på till sen eftermiddag och kväll. Det är då det är som stökigast på bordellen och i gränderna omkring. De som vill kan stanna kvar ännu senare på skolan för att få extra läxhjälp och stöd av trygga vuxna.

afshane_tillsammans med sin favoritlärare
Sheuly Akhter lär ut Bangla och är Afsana’s favoritlärare. Hon hoppas att Afshana kommer att lyckas med sin dröm om ett liv utanför bordellen.

Engagerade lärare

Sheuly Akhter lär ut Bangla och är Afsana’s favoritlärare. Hon har jobbat på skolan i sex år och är noga med att inte göra skillnad på eleverna från bordellen och de andra. Hon tillåter ingen diskriminering.

Men att växa upp på en bordell gör vardagen mer komplicerad. Barnen är ofta sena till lektionerna eller så kommer de inte iväg alls. I de flesta fallen så beror det på att deras mammor inte orkat gå upp och göra frukost och få iväg dem till skolan efter en hel natts arbete. Därför lägger hon mycket tid på att motivera dem och förklara hur viktigt det är att deras döttrar kommer iväg till skolan. När det behövs kommer hon och hämtar eleverna.

En självständig framtid

– Jag förklarar för mammorna att om deras flickor får en utbildning, så kan de tjäna egna pengar och bli självständiga, berättar Sheuly Akhter. Det är först då de kan bestämma över sig själva och sin framtid. Jag hoppas att Afshana ska lyckas med sin utbildning och få ett jobb så att hon och hennes familj kan flytta från bordellen.

*Bangla är ett språk som talas i Bangladesh. Kallas även Bengali.

Afshana leker med bästa kompisen Poly på skolgården.

Exempel på hur vi hjälper barn som växer upp på bordeller:

  • Stöd till småbarnsmammor: Mammor till små barn mellan 0-3 år som bor på bordeller får stöd och rådgivning kring barnens behov och hur de kan stimulera deras utveckling på bästa sätt. Vi erbjuder även förskola till barn mellan 3-4 år.
  • Trygg plats efter skolan. Under sen eftermiddag och kväll är det som mest aktivitet på bordellen. Då finns ingen trygg och lugn plats för barnen att göra sina läxor och skolarbeten. Därför har skolan kvällsöppet för de elever som vill komma och göra färdigt sina läxor och skolarbeten.
  • Trygg plats för småbarn på kvällar och nätter. För små barn är rusningstiden på bordellen otrygg. Därför har vi  en säker plats där barnen kan vara under den tiden, med trygga vuxna som stöd. De kan även sova över där.
  • Yrkesutbildning för ungdomar. Ambitiösa ungdomar från bordellen får yrkesutbildning och hjälp att hitta jobb. Sedan 2012 har vi utbildat och hjälpa 218 ungdomar.

Var med och gör världen bättre för barn varje dag!

Bli månadsgivare