Sadat trodde inte att hon kunde bli någonting

Efter decennier av krig är Afghanistan ett av de farligaste länderna för barn att växa upp i. Barn tvingas sluta skolan för att jobba och hjälpa till med försörjningen. Och barnäktenskapen ökar när allt fler flickor ombeds gifta sig, på grund av familjers ekonomiska utsatthet. Men det finns hopp.

Rädda Barnen genomförde nyligen en undersökning för att ta reda på hur barnen i Afghanistan mår drygt ett år efter talibanernas maktövertagande. Och det är tydligt att  läget blir alltmer desperat. Undersökningen visar bland annat att en tredjedel av barnen inte går i skolan. I högstadie- och gymnasieåldern är det dubbelt så många flickor som inte går i skolan, jämfört med pojkar. Och den psykiska ohälsan ökar dramatiskt bland både flickor och pojkar, men är vanligast bland flickor. Var fjärde flicka visar tecken på depression. 

Var med och gör världen bättre för barn varje dag!

Bli månadsgivare

Flickor lever i stor utsatthet

De nya restriktionerna i landet slår hårt mot barnen och allra svårast är det för flickorna. I de flesta provinserna får flickor till exempel bara gå i skolan till årskurs 6. Även i yngre åldrar krävs oftast kvinnliga lärare för att flickor ska få gå i skolan. Detsamma gäller vården. Flickor och kvinnor måste mötas av kvinnliga barnmorskor, sjuksköterskor och läkare.

Eftersom många flickor nu inte tillåts gå i högstadiet och gymnasiet bildas en ond cirkel. Om flickor inte kan utbilda sig till exempelvis lärare, läkare eller barnmorskor så blir det också svårare att rekrytera kvinnlig personal, vilket kommer att gå ut över kvinnors och flickors framtida tillgång till utbildning och hälsa.

Vi är på plats för att hjälpa barnen

Krisen i Afghanistan är oerhört omfattande, men Rädda Barnen är på plats och arbetar för barns självklara rätt till utbildning, trygghet och skydd, mat, vatten, hygien och sjukvård. Vi gör allt vi kan för att alla barn ska få den uppväxt som de förtjänar. 

Sadat har lärt sig läsa och skriva och drömmer om att bli lärare för att kunna hjälpa andra barn.

Din gåva gör skillnad

Tioåriga Sadat är ett väldigt fint exempel på hur din gåva bidrar till att ge barn en ljusare framtid. Hon bor med sin familj i en liten, isolerad by som ligger omgiven av berg i utkanten av Kabul.

Sadats två bröder går i en pojkskola i byn, men den närmaste skolan för flickor ligger nästan en timme bort. Därför har Sadat och hennes 15-åriga syster aldrig tidigare gått i skolan. Transporten är dyr och säkerhetsläget gör att många föräldrar inte vill släppa ifrån sig sina barn på den långa resan.

Sadat kan äntligen få en utbildning!

Rädda Barnen har startat upp en utbildning i Sadats by och äntligen kan hon och hennes vänner både leka och lära sig. Vi har anställt kvinnliga lärare och ser till att både barnen och lärarna får det material som behövs; som skolväskor, böcker och papper.

Sadat är lycklig för möjligheten till utbildning. Tidigare vågade hon inte tro att hon kunde bli någonting, men nu när hon lärt sig läsa och skriva vill hon bli lärare för att hjälpa andra barn.

Tillsammans kan vi se till att fler barn som Sadat får en utbildning.

Det här gör vi för att hjälpa barnen i Afghanistan

  • Vi hjälper både flickor och pojkar att få tillgång till utbildning.
  • Vi rekryterar kvinnliga lärare, förskollärare, socialsekreterare och sjukvårdspersonal.
  • Vi behandlar akut undernärda barn.
  • Vi ser till att gravida, nyblivna mammor och bebisar får vård.
  • Våra mobila hälsoteam vaccinerar barn mot farliga sjukdomar.
  • Vi driver barnvänliga platser där barn kan leka och bara vara barn, och samtidigt få psykosocialt stöd. Vi sätter även upp flickvänliga platser i vissa områden för att flickor ska ha samma möjligheter som pojkar.
  • Vi ger kontantstöd till barnfamiljer så att de kan skaffa mat, bränsle och andra nödvändigheter.

Tillsammans gör vi skillnad!

Tack vare våra fantastiska givare har vi goda förutsättningar att förbättra situationen för barn och familjer i Afghanistan. Med din hjälp kan vi se till att fler barn som Sadat får utbildning och hopp om en ljusare framtid.

Var med och gör världen bättre för barn varje dag!

Bli månadsgivare