Skolan är livsviktig för barnen i krigets Ukraina

En av våra viktigaste uppgifter i krig är att säkra barns utbildning. Skolan förmedlar inte bara kunskap utan är också en trygg plats med rutiner, fasta tider och närvarande vuxna som hjälper barnen att hantera kaoset som omger dem.

Trots internationella lagar om att skolor ska fredas fortsätter attackerna mot dem, världen över. I Ukraina har fler än 3.000 skolor förstörts – 365 har blivit jämnade med marken. Sönderbombade skolor, förstörda läromedel, försvunna lärare och farliga skolvägar är vardag för barn i krig.

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare

Distansundervisning under flera år

Skolgången för barn i Ukraina har begränsats under fyra år, först av pandemin och sedan av kriget. En del har haft onlineundervisning hela den perioden, så med andra ord finns det lågstadiebarn som aldrig gått till en fysisk skola. 

Även om onlineundervisning är bättre än ingen alls, motsvarar den inte den vanliga skolan. Det kan vara svårt att hänga med och dessutom behöver familjerna ha tillgång till internet, datorer och skolmaterial – något som är långt ifrån självklart för alla. 

Tryggt lärande på våra center

Vi vet att framtidsutsikterna försämras för de barn som förlorar flera års utbildning. Därför gör vi allt vi kan för att hjälpa barn att fortsätta gå i skolan, mitt under brinnande krig. Barn med distansundervisning får komma till våra digitala lärocenter för att träffa kompisar och lära med stöd av trygga vuxna. På centren deltar barn i olika åldrar i sin ordinarie undervisning vid datorerna, och får hjälp med skolarbetet av våra kollegor. När skoldagen är slut ställs verksamheten om till barnvänlig plats.

Rädda Barnens generalsekreterare Åsa Regnér besöker ett av våra digitala lärocenter i Ukraina, där barn får hjälp att fortsätta sin skolgång i en trygg miljö.

Skyddsrum ger möjlighet att ses i skolan

I Ukraina hjälper vi också skolor att bygga om källare till skyddsrum. Alla skolor som är i drift måste ha ett skyddsrum så att barn och pedagoger snabbt kan sätta sig i säkerhet om ett flyglarm går. Eftersom det är viktigt att det finns utrymme för alla i skyddsrummet turas elever och lärare om att träffas fysiskt. De som inte är på plats i klassrummet en viss dag tar del av undervisningen online.

Oleksandr Khomenko/Save the Children
Alla skolor som är i drift i Ukraina måste ha ett skyddsrum, och därför hjälper vi till att bygga om källare så att barn och pedagoger snabbt kan sätta sig i säkerhet om det behövs.

Så säkrar vi barns skolgång i Ukraina:

  • Sätter upp tillfälliga klassrum.
  • Driver 60 digitala lärocenter.
  • Ser till att barn får onlineundervisning, om de inte kan gå i sin ordinarie skola.
  • Delar ut undervisningsmaterial.
  • Bygger om källare till skyddsrum.
  • Driver barnvänliga platser där barn kan leka och bara vara.
  • Reparerar skolor som skadats under kriget.
  • Ger psykosocialt stöd till barn för att bearbeta traumatiska upplevelser. 

Hjälp barnen som har kriget som vardag

Vi fortsätter att finnas på plats i krigets Ukraina och gör allt vi kan för barnen och deras familjer som försöker navigera en våldsam vardag.  Var med oss du också! Tillsammans kan vi göra verklig skillnad, i Ukraina och runt om i världen – just nu och så länge det behövs. 

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare