Frågor & svar om läget i Ukraina

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om läget i Ukraina och våra insatser för barn och deras familjer.

Texten uppdateras kontinuerligt.

Vad händer i Ukraina?

Konflikten i Ukraina har pågått sedan 2014. I februari 2022 eskalerade våldet och ett krig bröt ut. Rädda Barnen är på plats och hjälper barn och familjer. Vi arbetar även i grannländerna dit människor flyr.

Läs om vad vi gör för barnen i Ukraina och andra länder

Hur kan du stötta Rädda Barnens arbete i krig och katastrofer?

Som privatperson kan du:

 • Swisha en gåva till 902 00 33.
 • Dela våra sociala medier-inlägg om vårt arbete.
 • Bli månadsgivare.
 • Bli medlem och engagera dig för barns rättigheter i en lokalförening.

Som företag kan du:

 • Ge en företagsgåva som gör skillnad för barn runt om i världen.
 • Bli vänföretag eller partnerföretag - för mer information ring oss på 08-698 92 70 eller mejla foretag@rb.se för att få veta mer.
 • Dela vår information i era egna kommunikationskanaler och uppmana era kunder och medarbetare att bidra. 
 • Starta en insamling eller en runda upp-kampanj. 

Hur används insamlade pengar i Ukraina?

Vi arbetar både med akuta insatser och för att hjälpa barn långsiktigt bland annat genom att: 

 • Dela ut kontantbidrag så att familjer kan köpa det allra nödvändigaste.
 • Reparera skolor som skadats under kriget.
 • Träna personal i psykologisk första hjälpen.
 • Starta tillfälliga läroplatser och digitala lärocenter.
 • Ge psykosocialt stöd till barn för att bearbeta traumatiska upplevelser.
 • Driva trygga platser där barn kan leka och bara få vara barn.
 • Utbilda om risker med minor.

Rädda Barnen har flera kontor runt om i Ukraina. Vi når även ut med humanitärt stöd genom våra lokala partnerorganisationer.

Vi använder din gåva där behoven är som störst och där våra experter bedömer att de gör mest nytta för barnen – i Ukraina och runt om i världen.

Hur mycket pengar går till barnen?

När du skänker pengar till Rädda Barnen kan du vara trygg.

Vi strävar alltid efter att hålla nere våra kostnader och är stolta över att vi under 2022 lyckades använda hela 92 procent av pengarna till direkta insatser för barn i Sverige och i världen.

Vi använder 8 procent av våra intäkter till nödvändigt insamlingsarbete och administration. Det vill säga till ledning, planering, marknadsföring, samordning, uppföljning och kvalitetskontroller. Tack vare det kan du lita på att dina pengar används på bästa sätt för barnen.

Läs mer om hur vi använder pengarna

Kan jag skänka mat, kläder och saker till barn på flykt genom Rädda Barnen?

Många frågar om man kan bidra med leksaker eller kläder. Det är fantastiskt att se allt engagemang för barn och familjer som tvingats på flykt. Men vi kan tyvärr inte ta emot den typen av gåvor. Vi uppmuntrar dig därför till att istället skänka pengar eftersom det är det mest effektiva sättet att hjälpa och tillgodose människors behov.

Vill man engagera sig mer så kan man till exempel samla in saker till en loppis och skänka pengarna från försäljningen. Eller så kan man starta en egen insamling till Rädda Barnens arbete för barn i krig och katastrofer. 

Hur arbetar Rädda Barnen med barn och familjer som flyr till Sverige?

Vi har lång erfarenhet av att agera snabbt vid kriser, som till exempel under den stora flyktingkrisen 2015. Vi arbetar över hela Sverige för att ge stöd och skydd till familjer och barn som har flytt från Ukraina. 

Läs mer om våra insatser för familjer som flytt till Sverige

Vad kan man göra som volontär i Sverige?

Vi arbetar med att ge både akut hjälp och långsiktigt stöd till de familjer och barn som kommit till Sverige från Ukraina. 

Om du är intresserad av att bli volontär hos oss kan du förbereda dig genom fem steg och starta en bevakning av uppdrag.

Läs mer om hur du hur du engagerar dig som volontär 

Hur gör jag om jag vill hjälpa till med boende för de som flytt från Ukraina?  

Generellt när människor öppnar upp sina hem utan någon insyn eller granskning finns det olika risker både för den som öppnar sitt hem och för den som tar emot hjälpen. Det finns risk att barn utnyttjas och far illa eller att personer helt enkelt inte har rätt kompetens för att ta hand om barn (och vuxna) som kan ha varit med om svåra händelser och behöver vård. Rädda Barnen avråder fortsatt från privata initiativ som saknar bakgrundskontroller och barnskyddsperspektiv.

Rädda Barnen vill vara tydliga med att dessa strikta åtgärder inte handlar om att vi misstänkliggör de tusentals människor som vill engagera sig. Tyvärr finns det dock en liten grupp människor som utgör risker för barn och det är därför denna strikta hållning måste säkerställas. Vi vill också vara tydliga med att vi har stor respekt för de tiotusentals människor som sedan tidigare varit aktiva i flyktingmottagande, i lokala föreningar, nätverk och grupper utanför Rädda Barnen. 

Vem ska jag kontakta om jag har kommit eller vill komma till Sverige från Ukraina?

Vi hänvisar migrationsfrågor till svenska myndigheter. När man är i Sverige eller kommer till gränsen i Sverige ska man anmäla att man vill söka asyl, antingen hos gränspolisen eller Migrationsverket.

Så här ansöker du om asyl - Migrationsverket

Vart vänder jag mig för stöd eller information om jag befinner mig i Ukraina eller i ett grannland?  

FN-organet IOM har en stödlinje för människor på flykt i Ukraina. Linjen är öppen dygnet runt och gratis att ringa. Här kan du får stöd, oavsett om du är ukrainsk medborgare eller kommer från ett annat land. 

IOM:s stödlinje för dem som flyr från Ukraina