Honungsbin hjälper familjer tackla klimatkrisen

Salomonöarna är en av världens ögrupper som hotas av stigande vattennivåer och extremväder. För att skydda ekosystemet och hjälpa familjerna att stå emot klimatförändringarna är Rädda Barnen med och mobiliserar tiotusentals små surrande klimataktivister - bin.

Tillsammans med den lokala organisationen Mai-Ma’asina Green Belt arbetar vi med att transportera honungsbin från huvudstaden Honiara via båt till avlägsna byar.

Var med oss och kämpa för barnen dygnet runt!

Bli månadsgivare

Där får lokala bönder möjligheten att lära sig ta hand om bina och producera honung för att sälja på marknaden. På så sätt kan de bredda sin inkomst som annars kommer från skogsavverkning och annat miljöovänligt lantbruk.

Bina pollinerar också mangroveskogarna - en livsviktig källa till mat, som även lagrar koldioxid och fungerar som skydd mot cykloner och stormar. 

Alison var först rädd för bina men nu ser hon fram emot att kunna ha en ny inkomstkälla.

Vill sprida kunskapen vidare

Projektet med bina riktar sig särskilt till kvinnliga och yngre lantbrukare. En av deltagare är sexbarnsmamman Alison som upplevt klimatförändringarnas konsekvenser på nära håll.

– Ibland regnar det i en hel vecka och vattnet förstör våra skördar. Jag tänker på vad det finns för mina barn att äta så att de ska må bra.

Alison var en av tio deltagare som valdes ut i sin by för att lära sig om biodling och hur man tar hand om kuporna. Först var hon rädd – hon hade aldrig sett bin förut. Men under utbildningen började hon se fram emot att ha en ny inkomstkälla, och nu hoppas hon att själv kunna sprida kunskapen vidare. 

– Jag vet att om jag gör det här bra så kommer jag att kunna försörja min familj. 

Alison med fyraåriga dottern Lucy. "Jag vet att om jag gör det här bra så kommer jag att kunna försörja min familj", säger hon.

Klimatkrisen är en barnrättskris

Med sig på utbildningen har Alison haft sin fyraåriga dotter Lucy. Lucy har fått lära sig om bina, klimatförändringar och barns rättigheter. Klimatkrisen är en barnrättskris och det är avgörande att involvera barn i insatser och projekt som påverkar dem. Bara 2,4 procent av de viktiga klimatfonderna i världen stödjer aktiviteter som vänder sig till barn. Samtidigt kommer barn födda 2020 att drabbas av betydligt fler extrema väderhändelser än sina far- och morföräldrar:

  • Sju gånger så många värmeböljor
  • Nästan tre gånger så många översvämningar
  • Dubbelt så många skogsbränder
Lucy har fått lära sig om bin, klimatförändringar och barns rättigheter.

Du gör det möjligt!

Tack vare alla fantastiska människor som bidrar med pengar och engagemang kan vi arbeta för att skydda de mest sårbara barnen och familjerna vid klimatkrisens frontlinje. Tillsammans kan vi ge framtidshopp och möjligheter. Din gåva gör skillnad!

Var med oss och kämpa för barnen dygnet runt!

Bli månadsgivare