"Vi kan ha mer samarbete med lokalföreningarna"
Camilla Küster, Rädda Barnen Välfärd
Camilla Küster är verksamhetschef på Utbildning och kompetensutveckling hos Rädda Barnen Välfärd. Där leder hon verksamheten som erbjuder utbildning för viktiga vuxna i offentlig sektor. Hon tror att Välfärd kan samarbeta mer med lokalföreningarna när de är ute i kommunerna.
Hur fungerar RB välfärd jämfört med riksförbundet?
– Genom att vi kan ta betalt för våra utbildningar når vi en bredd och ett stort antal viktiga vuxna ute i samhället. Vi utbildar runt 7 000 deltagare per år, något som riksförbundet inte kan göra. Eftersom vi tar betalt kan vi nå ut på ett helt annat sätt. På så sätt kan vi i förlängningen göra skillnad för ett större antal barn. Det är en annan finansieringsmetod, helt enkelt.
Vilken verksamhet har ni?
– Den största utbildningen vi erbjuder är traumamedveten omsorg (TMO) och det var genom den som vi startade hela vår verksamhet. Centrum började med TMO 2015 men Centrum hade inte kapacitet att möta upp behovet, så då lade vi utbildningen i Välfärd. Allt i Välfärd grundar sig i riksförbundets verksamhet och vi har också utbildningar i Lugna lyssna stärk, Stopp! Min Kropp!, Barnkonventionen, Traumafokuserad KBT och Ett fredat rum.
Var i landet finns Välfärd?
– Vi har medarbetare över hela landet. Våra utbildare har uppdrag i hela landet, de reser runt i landet cirka tre dagar i veckan. Sammanlagt är vi 23 medarbetare på Utbildning och kompetensutveckling.
Hur kan ni samarbeta med lokalföreningarna?
– En möjlighet är att lokalföreningarna köper en av våra utbildningar och gör ett event i kommunen. Vi jobbar ju hela tiden under RB-paraplyet, och vi ägs ju av riksförbundet. Vi är också väldigt ofta på mässor och då kan vi samarbeta, som till exempel på Barnrättsdagarna senast. Då samlades vi alla vid montern: distrikt, lokalföreningarna, folk från regionen och vi.
– Sen är ju förhoppningen att när vi gör saker, att vi syns och hjälper lokalföreningarna på så sätt. Många av de vi möter har kanske aldrig haft nån kontakt med Rädda Barnen och det kan vara en väg till samarbete och engagemang.
Finns det fler sätt att koppla ihop medlemsrörelsen med er verksamhet?
– Jag tror mycket på vår synlighet, att lokalföreningarna ska veta om att Välfärd ska vara i deras kommun. Till exempel i höst ska vi vara i Säter och arbeta med all personal på skolorna där. Lokalföreningarna kan haka på och tänka om de samtidigt ska göra något med rektorerna, eller annan personal. Det beror ju förstås på hur mycket resurser det finns i lokalföreningarna på plats. Vi ska börja skicka ut information till lokalföreningarna, så att de är beredda och så att vi kan nyttja synligheten.
Kan det i förlängningen handla om medlemsrekrytering? Hur i så fall?
– Våra uppdragsgivare betalar oss för att utbilda, så vi måste ha fokus på det. Och det finns en gränsdragning för hur mycket vi kan ägna åt rekrytering. Men det kan ge synergieffekter.
Rädda Barnen Välfärd
- Allt i Välfärd grundar sig i riksförbundets verksamhet.
- Skolor och socialtjänst på kommunerna är de största kunderna.
- Lokalföreningarna beställer Välfärds utbildningar till ett fördelaktigt pris, 60 procent av ursprungspriset.
- Välfärd har utbildningar i TMO, Lugna lyssna stärk, Stopp! Min Kropp!, Barnkonventionen, Traumafokuserad KBT och Ett fredat rum.
- Besök gärna Rädda Barnen Välfärds LinkedIn-sida.
- Välfärd på vår webbplats.