Gatubarnen i BangladeshVi skyddar barnen mot det farliga livet på gatan

För barn som arbetar och sover på gatan är livet tufft och farligt, men vi finns på plats dygnet runt och gör allt vi kan för att hjälpa och skydda barnen. På våra dygnet-runt-center kan de få mat, rent vatten, en säng att sova i och träffa vuxna som ger psykologiskt stöd och skolundervisning.

Rädda Barnen finns på plats i städer runt om i världen och gör allt som krävs för att skydda barn som lever ensamma och utsatta på gatorna. Varje natt utsätts barnen för enorma risker. Kriminella gäng försöker rekrytera dem till brottslig verksamhet. De kan också bli bortrövade av människohandlare som lovar barnen mat och husrum, men sedan säljer dem som prostituerade och slavar.

Mat, sängplats och skolundervisning

I Dhaka i Bangladesh driver vi fem särskilda dygnet-runt-öppna center för ensamma övergivna barn. Här kan de få mat, en säng att sova i och möjlighet att tvätta sig. Barnen får träffa trygga vuxna som kan ge psykologiskt stöd, skolundervisning och medicinsk hjälp vid behov. 

De fem centren drivs tillsammans med INCIDIN, en lokal organisation som vi samarbetar med i Dhaka. Vi driver även gemensamt utomhusskolor på tågstationen. Dit välkomnas barn som lever på gatan i alla åldrar varje morgon, vilket ger oss en möjlighet att nå de allra mest utsatta barnen.


Söker efter anhöriga

Våra medarbetare söker upp barnen på gatorna och tar med dem till våra center, där barnen registreras och får berätta om sin situation. Därefter görs en bedömning av barnets hälsa och behov, så att vi kan sätta in rätt stöd.

Vi undersöker alltid om det är möjligt att hjälpa barnet tillbaka till sina anhöriga eller hitta andra tryggare lösningar än våra center.

Hjälp med skolgång

Om barnen ska kunna leva ett bättre liv, måste de få utbildning och tränas i ett hantverk så att de kan försörja sig. Vi hjälper dem vidare, så att de kan påbörja eller fortsätta sin skolgång. Barnen får skolundervisning i centrets dagklasser och en del får även möjlighet till en yrkesutbildning. De barn som deltar i utbildningar får skolstöd från centret. I det ingår uniform, skor och skolavgifter.

Långsiktig förändring

I Bangladesh och andra länder arbetar vi även förebyggande för att utsatta barn ska få hjälp innan de ser livet på gatan som den enda utvägen. Vi ger ekonomiskt stöd till de allra mest utsatta och fattiga barnfamiljerna och kämpar för att deras barn ska få gå i skolan.

Målet är att skapa hållbara förändringar för barnen. Därför samarbetar vi alltid med lokala myndigheter och regeringar för att få till en långsiktig plan för att hjälpa barnen bort från livet på gatan.

Till toppen

Det går att göra världen tryggare för barnen!

Tack vare alla fantastiska människor som bidrar med pengar och engagemang kan vi göra massor av bra saker som skyddar och hjälper barn över hela världen.
Är du inte redan månadsgivare kan du bli det här!

Exempel på vad vi gör för gatubarn i Bangladesh

- Vi söker upp barnen och ser till att de får skydd, stöd och skola på trygga barncenter.

- Vi arbetar förebyggande för att utsatta barn ska få hjälp innan de ser livet på gatan som den enda utvägen.

- Vi ger ekonomiskt stöd till de mest utsatta och fattiga barnfamiljerna och kämpar för att deras barn ska få gå i skolan.

- Vi samarbetar alltid med lokala myndigheter och regeringar för att skapa en långsiktig plan för gatubarnen.

- Vi undersöker alltid om det är möjligt att hjälpa barnet tillbaka till sina anhöriga.

Hjälp barn dygnet runt

Bli månadsgivare nu!Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners