Rädda Barnen fyller hundra år

Historisk bild 100-årsjubileet

I hundra år har barnrättskämpar runt om i hela världen stått på barnens sida – både i akuta situationer så som katastrofer och krig – och långsiktigt och outtröttligt för att förändra barns möjligheter att vara just barn, genom lagstiftning och samhällsförändringar.

Mycket händer i Sverige och internationellt under 2019. Här kan du läsa om det.

Födelsedagsfirande 19 maj

Söndag 19 maj var det 100 år sedan Rädda Barnen formellt grundades i London. Dagen uppmärksammades på olika sätt runt om i världen av Rädda Barnen. I Sverige uppmuntrades lokalföreningarna att göra aktiviteter för allmänheten i sina sammanhang.

Firandepaket:

  • En powerpoint som beskriver hur vi grundades för 100 år sedan och vår historik. Här kan du välja att plocka sidor som du vill eller använda powerpointen i sin helhet. Titta på den och se vad som passar dig.
  • Ballonger, tygkassar och t-shirts med vår logotype med 100-årsstämpel.
  • Vår rapport Stop the war on children om barn i väpnade konflikter.
  • En folder som hjälp för att värva nya medlemmar. (Inte färdig.)
  • Quiz/tipspromenad
  • En film, På Barnens sida i 100 år. (Se nedan.) 
Stop the war on children

Rapportsläpp om barn i krig

Vi har lanserat en rapport kring barn i krig som heter ”Stopp the War on Children”. Med den vill vi påvisa att antalet barn som lever i konfliktdrabbade områden har ökat kraftigt de senaste åren och att lidandet är oacceptabelt, men till skillnad från den förra rapporten ”The War on Children”, som fokuserade på att lyfta den fruktansvärda situation som barn i krig befinner sig i, fokuserar denna rapport på lösningar och rekommendationer.

Här finns rapporten.

Logotype med 100-årsstämpel

Vi har tagit fram en variant av vår logotype som ska göra det synligt att vi funnits som organisation i 100 år. (Det kan florera en annan variant med siffran 100 i stort format, men den ska vi inte använda i Sverige.)

100-årsloggan finns nu tillgänglig att ladda ner här!

Verksamhetskonferens, 15-17 november

Mer om Verksamhetskonferensen finns på medlemssidorna.

100 år av engagemang för barnen

Läs mer om vår historia

Vill du berätta för andra om Rädda Barnens arbete?

Här finns en powerpoint-presentation om våra 100 år med och för barn om du vill berätta för andra om Rädda Barnens arbete under 100 år. Filen är ganska tung så det kan ta en liten stund att ladda ner. Om du använder webbläsaren Internet Explorer kan du inte öppna filen direkt. Vi rekommenderar att du använder Chrome, Firefox, Safari eller annan webbläsare. Här finns en version i pdf som ni också kan titta på.

Lokalföreningarna på Rädda Barnens Facebook

Nu har ni chansen att vara med på Rädda Barnens officiella Instagram och Facebook-konton. Gör en film med mobilen, eller ta en bild på er lokalförenings verksamhet så hoppas vi kunna använda det i sociala medier.

Det vi söker är filmer eller bilder som ni tagit med era mobilkameror. Max 1 minut långa filmer där ni visar vad vi gör för barn lokalt. Det får gärna vara bilder på både er själva och på barn men det ska så klart vara godkänt att de får delta innan ni filmar eller tar kort på dem. Vi behöver också en liten text till där ni berättar kort om vem/vilka ni är, vad ni gör och något generellt om ert ideella engagemang som kan vara roligt att ta del av.

För en mer detaljerad beskrivning av hur ni ska göra, se instruktion.

Har ni frågor eller vill meddela att ni vill bidra med filmer eller bilder går det bra att kontakta Ulrika Sundler Lycke: ulrika.sundler.lycke@rb.se