Rädda Barnen fyller hundra år

Historisk bild 100-årsjubileet

I hundra år har barnrättskämpar runt om i hela världen stått på barnens sida – både i akuta situationer så som katastrofer och krig – och långsiktigt och outtröttligt för att förändra barns möjligheter att vara just barn, genom lagstiftning och samhällsförändringar.

Mycket kommer att hända i Sverige och internationellt under 2019. Här kan du läsa om några av dessa händelser.

Födelsedagsfirande 19 maj

Söndag 19 maj är det 100 år sedan Rädda Barnen formellt grundades i London. Dagen kommer att uppmärksammas på olika sätt runt om i världen av Rädda Barnen. I Sverige uppmuntras lokalföreningarna att göra aktiviteter för allmänheten i sina sammanhang.

Ni som är medlemmar vet bäst vad som är gångbart hos er i lokalföreningarna, så är det upp till er att bestämma hur ni vill fira dagen. Som hjälp till er har vi tagit fram ett digitalt kit med bland annat profilprodukter, en powerpoint och en film. Möjligheten att beställa vissa profilprodukter online kommer att erbjudas i god tid före 19 maj.

I paketet ingår:

  • En powerpoint som beskriver hur vi grundades för 100 år sedan och vår historik. Här kan du välja att plocka sidor som du vill eller använda powerpointen i sin helhet. Titta på den och se vad som passar dig.
  • Ballonger, tygkassar och t-shirts med vår logotype med 100-årsstämpel.
  • Vår rapport Stop the war on children om barn i väpnade konflikter.
  • En folder som hjälp för att värva nya medlemmar. (Inte färdig.)
  • Quiz/tipspromenad
  • En film, På Barnens sida i 100 år. (Se nedan.) 
Stop the war on children

Rapportsläpp om barn i krig 15 februari

Den 15 februari lanseras en ny rapport kring barn i krig som heter ”Stopp the War on Children”. Med den vill vi påvisa att antalet barn som lever i konfliktdrabbade områden har ökat kraftigt de senaste åren och att lidandet är oacceptabelt, men till skillnad från den förra rapporten ”The War on Children”, som fokuserade på att lyfta den fruktansvärda situation som barn i krig befinner sig i, fokuserar denna rapport på lösningar och rekommendationer.

Här finns rapporten.

Logotype med 100-årsstämpel

Vi har tagit fram en variant av vår logotype som ska göra det synligt att vi funnits som organisation i 100 år. (Det kan florera en annan variant med siffran 100 i stort format, men den ska vi inte använda i Sverige.)

100-årsloggan finns nu tillgänglig att ladda ner här!

Våra experter föreläser om barn i krig och vad vi gör för att skydda dem 

För er som vill veta mer om kampanjen Stop the war on children kommer vi att erbjuda ett par webbinarier med våra egna experter från vårt Internationella program.

  • Kiran Kothari om Lagar som skyddar barn i väpnad konflikt och vad vi gör i våra programländer för att skydda barn i krig, 3 april klockan 18-19. Här kan du höra webbinariet i sin helhet.
  • Jeanette Lundberg om Barn i krig – Civilsamhällets roll i vårt internationella arbete, 18 september klockan 18-19.

Mer info kommer senare.

Verksamhetskonferens, 15-17 november

Eftersom svenska Rädda Barnen bildades i november 1919 och vi ska ha firande i samband med det hundraårsjubileet, kommer årets Verksamhetskonferens att flyttas från september till den 15-17 november. Programmet är under utveckling, men klart är att det blir en ordentlig 100-årsinramning med prominenta gäster och talare från Sverige och andra länder.

Det blir en del tillbakablickar på vad vi som rörelse har åstadkommit för barn genom åren, men stort fokus kommer att ligga på den globala kampanjen Stop the war on Children och andra utmaningar som vi har framför oss. 

På Verksamhetskonferensen kommer vi utöver 100-årsfirandet att följa upp dialogerna som Riksstyrelsen hållit under våren och knyta ihop ett antal framtidsfrågor som medlemsrörelsen behöver diskutera och förhålla sig till. Det blir också genomgång av förvaltningsberättelse och verksamhetsberättelse för 2018 samt halvtidsredovisning av motionerna; åtgärder med anledning av Riksmötesbeslut.

Mer om Verksamhetskonferensen kommer att publiceras här på medlemssidorna.

100 år av engagemang för barnen

Läs mer om vår historia

Vill du berätta för andra om Rädda Barnens arbete?

Här finns en powerpoint-presentation om våra 100 år med och för barn om du vill berätta för andra om Rädda Barnens arbete under 100 år. Filen är ganska tung så det kan ta en liten stund att ladda ner. Om du använder webbläsaren Internet Explorer kan du inte öppna filen direkt. Vi rekommenderar att du använder Chrome, Firefox, Safari eller annan webbläsare. Här finns en version i pdf som ni också kan titta på.

Lokalföreningarna på Rädda Barnens Facebook

Nu har ni chansen att vara med på Rädda Barnens officiella Instagram och Facebook-konton. Gör en film med mobilen, eller ta en bild på er lokalförenings verksamhet så hoppas vi kunna använda det i sociala medier.

Det vi söker är filmer eller bilder som ni tagit med era mobilkameror. Max 1 minut långa filmer där ni visar vad vi gör för barn lokalt. Det får gärna vara bilder på både er själva och på barn men det ska så klart vara godkänt att de får delta innan ni filmar eller tar kort på dem. Vi behöver också en liten text till där ni berättar kort om vem/vilka ni är, vad ni gör och något generellt om ert ideella engagemang som kan vara roligt att ta del av.

För en mer detaljerad beskrivning av hur ni ska göra, se instruktion.

Har ni frågor eller vill meddela att ni vill bidra med filmer eller bilder går det bra att kontakta Ulrika Sundler Lycke: ulrika.sundler.lycke@rb.se