Rädda Barnen hundra år

I hundra år har barnrättskämpar runt om i hela världen stått på barnens sida – både i akuta situationer så som katastrofer och krig – och långsiktigt och outtröttligt för att förändra barns möjligheter att vara just barn, genom lagstiftning och samhällsförändringar.

Mycket kommer att hända i Sverige och internationellt under 2019 och här kan du läsa om några av dessa händelser.

Födelsedagsfirande, 19 maj

Söndag 19 maj är det 100 år sedan Rädda Barnen formellt grundades i London. Dagen kommer att uppmärksammas på olika sätt runt om i världen av Rädda Barnen. I Sverige uppmuntras lokalföreningarna att göra aktiviteter för allmänheten i sina sammanhang. Eftersom ni som medlemmar vet bäst vad som är gångbart hos er, så är det upp till er att bestämma hur ni vill fira dagen. Som hjälp till er har vi tagit fram ett digitalt kit med bland annat powerpoints och en film. Möjligheten att beställa vissa profilprodukter online kommer att erbjudas i god tid före 19 maj.

I paketet kommer följande att ingå:

- En PowerPoint baserad på en föreläsning om Rädda Barnen som beskriver hur vi grundades för 100 år sedan och vår historik.

- Ballonger med vår logotype med 100-årsstämpel.

- En film om vår historia och hur den kopplar till vår globala kampanj.

- Vår rapport om barn i väpnade konflikter.
- En folder som hjälp för att värva nya medlemmar.

Stop the war on children

Rapportsläpp om barn i krig 15 februari

Den 15 februari lanseras en ny rapport kring barn i krig som heter ”Stopp the War on Children”. Med den vill vi påvisa att antalet barn som lever i konfliktdrabbade områden har ökat kraftigt de senaste åren och att lidandet är oacceptabelt, men till skillnad från den förra rapporten ”The War on Children”, som fokuserade på att lyfta den fruktansvärda situation som barn i krig befinner sig i, fokuserar denna rapport på lösningar och rekommendationer.

Här finns rapporten.

Logotype med 100-årsstämpel

Vi har tagit fram en variant av vår logotype som ska göra det synligt att vi funnits som organisation i 100 år. (Det kan florera en annan variant med siffran 100 i stort format, men den ska vi inte använda i Sverige.)

100-årsloggan finns nu tillgänglig att ladda ner här!

Våra experter föreläser om barn i krig och vad vi gör för att skydda dem, mars-april

För er som vill veta mer om kampanjen Stop the war on children kommer vi att erbjuda några webbinarier med våra egna experter från vårt Internationella program.

En av föreläsningarna kommer att beskriva den globala kampanjen Stoppa kriget mot barnen mer i detalj.

• Liv Lidsheim om Stoppa kriget mot barn-kampanjen, 11 mars kl 18-19.

• Kiran Kothari om Lagar som skyddar barn i väpnad konflikt och vad vi gör i våra programländer för att skydda barn i krig, 3 april kl 18-19.

• Jeanette Lundberg om Barn i krig – Civilsamhällets roll i vårt internationella arbete, 18 september kl 18-19.

Mer info om detta kommer senare.

Verksamhetskonferens, 15-17 november

Eftersom svenska Rädda Barnen bildades i november 1919 och vi ska ha firande i samband med det hundraårsjubileet, kommer årets Verksamhetskonferens att flyttas från september till den 15-17 november. Programmet är under utveckling men klart är att det blir en ordentlig 100-årsinramning med prominenta gäster och talare från Sverige och andra länder.

Det blir en del tillbakablickar på vad vi som rörelse har åstadkommit för barn genom åren men stort fokus kommer att ligga på den globala kampanjen Stop the war on Children och andra utmaningar som vi har framför oss. 

På Verksamhetskonferensen kommer vi utöver 100-årsfirandet att följa upp dialogerna som Riksstyrelsen hållit under våren och knyta ihop ett antal framtidsfrågor som medlemsrörelsen behöver diskutera och förhålla sig till. Det blir också genomgång av förvaltningsberättelse och verksamhetsberättelse för 2018 samt halvtidsredovisning av motionerna; åtgärder med anledning av Riksmötesbeslut.

Mer om Verksamhetskonferensen kommer att publiceras här på medlemssidorna.

100 år av engagemang för barnen

Läs mer om vår historia