Volontären: ”Känns värdefullt att kunna lindra lite”

– Jag tänkte på alla familjer som bara fick timmar, kanske minuter, på sig att lämna sina liv. Det kunde lika gärna ha hänt mig. Så gick tankarna hos Ulrika Freij den dagen hon klev in på Rädda Barnens lokalkontor i Nyköping för att bli volontär. Just nu hjälper hon flyktingar från Ukraina på Skavsta flygplats.

Ulrika Freij lägger ner en till några dagar i veckan på volontärsjobbet. Till vardags arbetar hon med verksamhetsutveckling. Ett yrke hon haft stor nytta av som volontär.

– Jag samordnar, utbildar nya volontärer och håller möten mellan olika aktörer såsom frivillighetsorganisationer, Migrationsverket, Nyköpings församling och kommunen. Jag har bland annat schemalagt volontärpass, utvecklat projektplan, skrivit riktlinjer och gjort en lathund för arbetet på mottagningscentret.

Volontär på Skavsta flygplats

Rädda Barnen är en av de frivilligorganisationer som tar emot flyktingarna i ankomsthallen på Skavsta flygplats. Där har vi bland annat byggt upp en barnvänlig plats i mottagningscentret.

– Vi brukar vara minst fyra volontärer, där två av oss står i ankomsthallen medan de andra tar emot i mottagningscentret. Där bjuder vi på kaffe och mackor. Vi frågar vad de behöver och svarar på frågor. Vi delar ut tandborstar, blöjor, simkort till deras mobiler och ryggsäckar med gosedjur och pyssel till barnen. Därefter slussas familjerna vidare till bussar som tar dem till Stockholm och Migrationsverkets sovplatser.

Tv. Rädda Barnens barnvänliga plats är ett ställe där barnen kan få leka, pyssla och glömma bort allt jobbigt för en liten stund. Th. Volontärerna Ulrika Freij med kollegan Katarina Bergkvist.

Trötta och oroliga

Ulrika berättar att en del flyktingar har redan familj eller vänner som möter upp dem på flygplatsen. Men många har det inte.

– De är trötta, oroade och vet inte alltid var de ska ta vägen. Vi försöker lugna och informera. Det är viktigt att de förstår sina rättigheter och inte tar kontakt med oseriösa människor via nätet.

Hon förklarar att frivillighetsorganisationerna även har god dialog med gränspolisen.

– Vi måste vara vaksamma. De här människorna är redan väldigt utsatta och tyvärr finns det personer med dåliga intentioner som passar på och tar tillfället i akt.

– Under min första kväll på Skavsta träffade vi två kvinnor med barn som väntade på att bli upphämtade av en man de bara träffat på nätet. Det verkade lite märkligt och efter några telefonsamtal kunde vi konstatera att det inte kändes tryggt. Vi guidade dem till Migrationsverket där de fick information om sina rättigheter och då valde de att söka skydd genom Migrationsverket i stället.

Fullmatad med intryck

Ulrika förklarar att som volontär blir man fullmatad med intryck. Möten med olika människor avlöser varandra. Tankar snurrar, en strid ström av ansikten passerar, gamla, unga, utmattade, ledsna, rädda, oroliga...
Hon minns speciellt ett möte med en liten pojke.

– Han kan inte ha varit mer än fyra år men höll verkligen modet uppe. Han betraktade oss volontärer med busig blick medan han grejade med leksakerna på mottagningscentret. Innan vi skiljdes åt glittrade det till i hans ögon och med ett litet leende visade han mig att han hade en spindelmannen-dräkt på sig under sin tjocka vinterjacka.

– För mig blev det väldigt symboliskt. Hur livet plötsligt rivits upp mitt i lek och vardag. Jag kommer nog alltid bära med mig minnet av den här lilla killen fråntagen så mycket men som ändå kämpade på. Och styrkan i att se hans mamma och moster kraftsamla för att orka leka och göra allt för att han ska komma i trygghet.

– Den stora insatsen görs av dem vi möter, de som flytt. Men om vi kan lindra situationen lite, känns det oerhört värdefullt, avslutar Ulrika.

Barnvänlig plats i Sverige.
Rädda Barnens barnplats. Här har ett barn ritat det första ordet hen lärt sig på svenska.

Det här gör Rädda Barnen på Skavsta flygplats:

  • Tar emot flyktingar från Ukraina som kommer med flyg från Polen, Rumänien och Ungern. Svarar på frågor och slussar vidare till flygbussar.
  • Erbjuder dryck och mackor.
  • Delar ut simkort.
  • Erbjuder en trygg plats att pausa på.
  • Hjälper till med förnödenheter som hygienartiklar och blöjor till barnen.
  • Erbjuder en barnvänlig plats med leksaker och möjlighet till lek.
  • Delar ut ryggsäckar och leksaker som skänkts till mottagningscentret