Poddserie: Klimatkrisen och konsekvenserna för barnen

Klimatförändringarna går snabbt, och det är barnen som drabbas allra hårdast. Hur överlever en familj på en plats där det inte regnat på över ett år?

Säsong två av Rädda Barnen Dokumentär handlar om klimatkrisen och konsekvenserna för barn.

I Östafrika är effekterna av klimatförändringarna tydliga. Torkan kommer allt tätare och på vissa platser har regnen nästan slutat falla. Hör klimatexperterna om vägen framåt och de drabbades egna berättelser.

Lyssna på podden i appen Podcaster

Klimatkrisen – Kenya: I hopp om en droppe regn

Följ med till Turkana, ett sönderbränt landskap i nordvästra Kenya. Här har det inte regnat på över ett år och boskapen som befolkningen lever av har börjat dö. Hör bland andra 15-åriga Josef, när familjens djur började dö av torkan lämnade syskonen byn för att ta sig till gränsen norrut med hopp om att hitta vatten och bete till boskapen. Men Josef är kvar, och nu handlar allt om att få ihop till ett mål mat om dagen.

Klimatkrisen – Etiopien: Flykten från torkan

I Etiopien har över en halv miljon människor tvingats lämna sina hem i klimatförändringarnas spår. På grund av torkan har enorma flyktingläger har växt fram, fyllda av familjer som alla förlorat boskap och försörjningsmöjligheter. Hör barnens och familjernas berättelser om en ny verklighet, där många inte ser någon annan möjlighet än att migrera i hopp om ett bättre liv.

 

Avsnitten finns på Spotify, Podcaster, Acast och där poddar finns.