Helenas hörna: "Alla krig är ett krig mot barn"

Helena Thybell

Rädda Barnens generalsekreterare Helena Thybell uppmärksammar de miljontals barn som växer upp i krig, hur det påverkar dem och varför det är viktigt att vi finns där barnen behöver oss som mest.

Barn dör i krig. De skadas, lemlästas, våldtas, traumatiseras och dödas. I vardagen här i Sverige kan det vara svårt att förstå eller att orka ta in. Trots denna groteska sanning verkar ändå ledare i vissa länder tro att väpnat våld är ”lösningen”. I Jemen, i Syrien, i Afghanistan och nu senast i Ukraina. När och hur ska det egentligen ta stopp? Det uråldriga uttrycket ”Krigets första offer är sanningen” är tyvärr fortsatt högst aktuellt cirka 2.500 år efter det sägs först myntades.

Enligt Rädda Barnens rapporter vaknar 450 miljoner barn varje dag upp i en krigszon – det är siffror från före eskaleringen i Ukraina.

Just nu växer en våg av solidaritet med Ukrainas folk, både gentemot människor som lever mitt i stridigheterna och de som tvingats på flykt. I förra veckan pratade vi med Kateryna Babkina, författare och journalist, som har flytt Ukraina med sitt lilla barn till ett grannland. ”Vi blir aldrig mer desamma”, var en av de saker Katerina sa som stannade i mig. Framför de som lyckats fly och de som fortsatt försöker ta sig ut ligger nu dagar, veckor och kanske månader av osäkerhet. Hur ska det gå för oss? Hur länge ska det här pågå? Och hur länge räcker solidariteten? Katerynas lilla familj är nu i Polen, ett tillfälligt andrum men med en fortsatt stor rädsla och en oviss framtid. Och ändå är de som kunnat fly ”lyckligt lottade”.

Enligt Rädda Barnens rapporter vaknar 450 miljoner barn varje dag upp i en krigszon – det är siffror från före eskaleringen i Ukraina. Fullkomligt vansinnigt. 450 miljoner barn. Och bakom varje siffra finns ett barn med traumatiska upplevelser och förlorade år av sin barndom. Konflikterna har också förändrats till sin natur. Genom vår tids nya och hemska sätt att kriga befinner sig nu barnen i frontlinjen.

Krig utkämpas oftare i stadsmiljö där människor fortfarande befinner sig och krigen pågår längre än någonsin. I Jemen går kriget in på sitt åttonde år och i Syrien på sitt tolfte år denna månad. Många barn i dessa länder känner inte till någon annan verklighet än krig och oro. Och i krig förloras inte bara det uppenbara som ett tryggt hem och en trygg tillvaro. I krigets spår följer också sjukdom, hunger, mental ohälsa, missad skolgång och inte minst förlusten av tillit. Till samhället, omvärlden och till framtiden. Det är lätt att bli överväldigad. Men det känns ändå väldigt bra att veta att Rädda Barnen finns på plats och gör skillnad för barnen i de här länderna.

Genom vår tids nya och hemska sätt att kriga befinner sig nu barnen i frontlinjen

I östra Ukraina har Rädda Barnen funnits sedan 2014 med stöd till barn och deras familjer. Vardaglig viktig hjälp, som att dela ut hygienpaket, bidra med kontanter så att familjer ska ha råd med mat, mediciner och annat nödvändigt samt arbetat med att säkra en skolgång och med insatser i skolor för att hjälpa barn att hantera jobbiga och svåra erfarenheter av kriget. I Jemen har vi funnits ända sedan 1963 och i Syrien sedan kriget startade 2011. Och nu skalar vi också upp vårt arbete här i Sverige för att ta emot alla de barn som flyr, och deras familjer. Där barn behöver oss som allra mest, där finns vi – på plats i konfliktområdet, längs flyktvägarna och framme i den nya verkligheten.

I krigets spår följer också sjukdom, hunger, mental ohälsa, missad skolgång och inte minst förlusten av tillit.

Men krigen måste få ett slut, både gamla och nya. Mänskligheten måste kunna bättre. I en värld som under två år brottats med en pandemi och med klimatförändringar som behöver adresseras med kraft, har vi inte råd att låta barn växa upp i fler utdragna krig. Det är vi vuxna skyldiga barnen. Vi måste fortsätta investera i långsiktigt bistånd och bygga demokratiska samhällen som ger barn och deras familjer inte bara inflytande utan också tilltro till framtiden. Vi måste också återställa respekten för internationella humanitära lagar, krigets lagar – respekten för uppenbara självklarheter som att man inte får bomba en skola eller ett sjukhus. Bara i Ukraina har 464 skolor och 43 sjukhus förstörts de senaste veckorna. Är det inte motsägelsefullt att det ens finns lagar för krig?

Är det inte motsägelsefullt att det ens finns lagar för krig?

Och även om vårt tålamod också tryter ibland så ger vi aldrig upp. Även om arbetet går långsamt och nya krig och konflikter uppstår måste vi, mer än någonsin, tro på en bättre morgondag. Vi behöver fortsätta ha hopp om en morgondag när vi kan säga till våra barn, och barnen i Jemen, Syrien, Afghanistan och Ukraina att ”kriget är över nu”. Tillsammans jobbar vi med den dagen i sikte.

Här och nu för framtiden.

/Helena Thybell

 

Om Helena Thybell

Ålder: 49 år

Familj: Gift, har en 18-årig son, två vuxna bonussöner och en katt som heter Nelson.

Blir arg av: Alla former av orättvisor. Och när människor, ofta privilegierade, inte kan sätta sig in i andra människors livsvillkor utan utgår från sin egen verklighet som norm.

Blir glad av: Små saker i vardagen som när man kan vara lite ”fånig” och busig genom att hitta på lite tokigheter i vardagen som skapar glädje.