Helenas hörna: "Trygga vuxna ger lugna barn"

Helena Thybell

Rädda Barnens generalsekreterare skriver om barns oro och reaktioner i kris, hur viktiga lugna och trygga vuxna är och om de verktyg Rädda Barnen tagit fram för att hjälpa barn med oro och hur vuxna i barns närhet kan stötta.

Jag vet knappt i vilken ände jag ska börja för att samla mina tankar kring den senaste tidens utveckling i och omkring Ukraina – det är verkligen skrämmande vad som händer. Mycket talar för att vi kan gå mot den största flyktingkatastrofen i Europa sedan andra världskriget. Återigen skyfflas bilder ut i media på rädda barn på flykt som tillsammans med sina familjer, släktingar eller på egen hand gör allt för att nå säkerhet.

Jag har också möjlighet att värdera information och vara källkritisk, något som barn ofta inte har samma möjligheter till.

Flyglarm och bombningar som med stor sannolikhet kommer eka länge i barnens liv. Vi påverkas alla mer eller mindre av allt som händer, men jag som vuxen kan lättare hantera mina känslor. Jag har också möjlighet att värdera information och vara källkritisk, något som barn ofta inte har samma möjligheter till. Jag tänker på alla barn som berörs direkt av krig och konflikter, men även alla barn som berörs indirekt när de tittar på rapportering i nyheterna eller kanske än värre oredigerade filmer och bilder på sociala medier och som inte förstår vad som händer.

”Kommer Ryssland attackera Sverige? Jag blir lite orolig”

”Kan det bli typ ett stort krig jag menar som andra världskriget?!”

”Jag är orolig för mina kusiner som bor i Ukraina. Vet inte vad jag ska göra. Behöver tips”

Det är några av frågorna som en av våra barnpsykologer svarade på i Lilla Aktuellts chatt häromdagen. Omkring oss hör vi barn som är rädda för att Sverige ska invaderas och dras in i krig. Andra oroar sig för de människor och djur som är kvar utan möjlighet att fly sitt land. Oro kan visa sig på så otroligt många sätt. Oro kan göra att du får svårt att sova, eller tappar aptiten eller att du kanske bara vill vara nära en person som du känner dig trygg med.

Det är viktigt att komma ihåg att barns reaktioner är normala reaktioner på onormala händelser som vi som vuxna behöver hantera genom att prata med barnen, ställa frågor och ta ansvar för att fånga upp deras oro och ångest.

I familjer som redan har varit med om krig och flykt kan det bli extra mycket oro. Det är viktigt att komma ihåg att barns reaktioner är normala reaktioner på onormala händelser som vi som vuxna behöver hantera genom att prata med barnen, ställa frågor och ta ansvar för att fånga upp deras oro och ångest. I Rädda Barnens vägledning Lugna, lyssna, stärk – psykologisk första hjälp för barn i akut kris finns många kloka råd om hur vi vuxna kan stötta barn som upplever oro. Jag tror det är vanligt att vi vuxna känner oss handfallna inför hur vi ska bemöta olika slags oro och känsloyttringar hos barn i vår närhet – vägledningen ger många bra och enkla tips på just detta ”hur”.

Mitt i allt detta är det dock viktigt att fortsätta leva som vanligt, för oss i Sverige som kan göra det. Att gå till jobbet eller skolan och att fortsätta göra saker som får oss att må bra.

Ett annat hjälpmedel som riktar sig direkt till barnen är vår app ”Safe place” för barn och unga med stark oro och stress, framtagen av Rädda Barnens psykologer. Där finns enkla övningar för att komma till ro och må bättre. Hjälp att byta fokus, andningsövningar eller att hitta en lugn plats. Appen är dessutom gratis och anonym. Mitt i allt detta är det dock viktigt att fortsätta leva som vanligt, för oss i Sverige som kan göra det. Att gå till jobbet eller skolan och att fortsätta göra saker som får oss att må bra. Genom att leva som vanligt blir det oftast enklare att känna eller förmedla en känsla av stabilitet, trygghet och lugn.

Återigen slås jag av varför jag från början ville arbeta för en organisation som Rädda Barnen – vi gör skillnad när och där det verkligen behövs. Förutom våra hjälpinsatser på plats i och omkring Ukraina och i andra delar av världen där barn är på flykt är det också viktigt att nå ut med hur vi alla kan hjälpa till att hantera barns oro och rädslor både på plats och här i Sverige. För oavsett om kriget, konfliktzonen eller det en har flytt ifrån är långt borta, kan det för barnen kännas väldigt nära, och det är något som vi vuxna behöver hjälpa dem att hantera.

Här och nu för framtiden.

/Helena Thybell

Om Helena Thybell

Ålder: 49 år

Familj: Gift, har en 18-årig son, två vuxna bonussöner och en katt som heter Nelson.

Blir arg av: Alla former av orättvisor. Och när människor, ofta privilegierade, inte kan sätta sig in i andra människors livsvillkor utan utgår från sin egen verklighet som norm.

Blir glad av: Små saker i vardagen som när man kan vara lite ”fånig” och busig genom att hitta på lite tokigheter i vardagen som skapar glädje.