Krisen i Tigray: Barn och familjer på flykt från striderna

Konflikten i Tigray-regionen i norra Etiopien har tvingat över 1,7 miljoner människor på flykt. Vi är på plats i Tigray och i grannlandet i Sudan med hjälpinsatser för barnen och deras familjer. Med din hjälp kan vi ge fler barn mat, vatten, sjukvård och någonstans att sova.

Situationen i Tigray är kritisk. Behovet av mat, rent vatten, skydd och sjukvård är akut. Dessutom har närmare 5.000 barn separerats från sina föräldrar under flykten. Utan skydd riskerar de att ustättas för både våld och sexuella övergrepp. 

Vi är på plats i regionen och gör allt vi kan för att hjälpa barnen. Med din hjälp kan vi göra skillnad! 

Hjälp barn med en gåva nu!

Ge en gåva

– Vi anlände inte en dag för sent till Axum, säger Ekin Ogutogullari som är Rädda Barnens landschef i Etiopien. Barnen och deras familjer är i desperat behov av stöd. De behöver bland annat mat, mediciner och tak över huvudet. Vi måste nu snabbt trappa upp våra insatser för nå de mest behövande i hela regionen.

Rädda Barnen delar ut matpaket och andra förnödenheter till barnfamiljer i Tigray, Etiopien.
Rädda Barnen delar ut matpaket och andra förnödenheter till barnfamiljer i staden Axum i Tigray-regionen.

Det här gör vi i Tigray

Vi är på plats och gör allt vi kan för att skydda och hjälpa barnen. Våra insatser:

  • delar ut matpaket, hygienpaket och andra förnödenheter 
  • startar mobila sjukvårdsmottagningar
  • upprättar barnvänliga plaster, där barn kan leka, lära och vara bland trygga vuxna
  • ger stöd till ensamkommande barn
  • arbetar med att återförena barn som separerats från sina familjer
  • delar ut ryggsäckar och skolmaterial så att barn kan fortsätta sin utbildning
På vår barnvänliga plats får barn lite andrum fån sitt liv på flykt. Här kan de leka med kompisar, träffa trygga vuxna, fortsätta sin utbildning och få hjälp att bearbeta hemska upplevelser.

Mammor tvingas tigga mat

En av dem som fått matpaket av oss på Rädda Barnen är Terhas, 22 år, som är mamma till en fyra månader gammal flicka. När hennes bebis bara vara en månad gammal tvingades de fly striderna och söka skydd i staden Axum i Tigray. Terhas gick till fots i två dagar och fick sedan skjuts den sista biten av en traktor.

– Jag producerar inte tillräckligt med mjölk för att amma eftersom jag inte har fått i mig tillräckligt med mat, berättar Terhas. Jag har inte pengar till mat, så oftast har jag varit tvungen att tigga. Vi är många kvinnor som tvingas tigga för att mätta våra barn.

Tigray i kris redan innan konflikten

Konflikten i Tigray-regionen i norra Etiopien eskalerade i november 2020 när strider bröt ut mellan den federala regeringen och Tigreanska folkets befrielsefront, TPFL. Men redan innan striderna var regionen hårt drabbat av flera naturkatastrofer. Torka, gräshoppsinvasioner och översvämningar har förstört skördar och dödat boskap, vilket orsakat stor brist på mat. Närmare en miljon människor var redan innan konflikten i behov av katastrofhjälp för att överleva. Utöver det har coronapandemin påverkat familjernas ekonomi hårt och barnen har missat månader av skolgång. 

Exempel på vad pengarna räcker till

85 kronor kan ge ett barn en skolväska fylld med skrivböcker, pennor och annat som behövs för att kunna fortsätta sin utbildning.

425 kronor kan ge en barnfamilj ett matpaket som räcker i en månad.

550 kronor kan ge en barnfamilj ett skyddspaket med presenning, rep, filtar, muggar och tallrikar.

1150 kronor kan ge två barnfamiljer var sitt hygienpaket med tvål, hink, tvättbalja och tvättmedel.

Var med och gör världen bättre för barn varje dag!

Bli månadsgivare