Hjuset är ljuset för tonåringarna i Hjulsta

På vår fritidsgård Hjuset i Hjulsta samlas områdets tonåringar fem kvällar i veckan. Engagerade ledare och roliga aktiviteter gör den till ”gården som gäller” för många av barnen.

Det är en sen eftermiddag när vi besöker fritidsgården Hjuset i Stockholmsförorten Hjulsta. Vi anländer precis när gården öppnar, klockan fem.

På plats finns redan tre fritidsledare, Maria, Arkan och Berhane även kallad för ”Berra”.

Maria bjuder på starkt kaffe och visar oss runt i lokalerna Hon berättar att hon arbetat som fritidsledare i 17 år varav två år på Hjuset. Även Berra och Arkan är uppvuxna i området och har tidigare arbetat som fältassistenter här. De känner de flesta ungdomar i trakten och även deras syskon.

Fritidsledarna på Hjuset turas om att baka. I dag har Sara stått för bakningen. Det blir chocolate chip cookies.

Bak var dag

Hjuset består av tre rum på rad. I det första rummet finns köket, här kan ungdomarna få något enklare att äta till självkostnadspris. Det är uppskattat eftersom alla barn inte har möjlighet att få mellanmål hemma. Ledarna brukar även turas om att baka varje dag. Idag är det Sara som bakat chokladkakor. Hon är 27 år och yngst i teamet.

Klockan närmar sig halv sex och precis när vi undrar vart alla ungdomar tagit vägen kliver två tonårskillar in. De skriver upp sig på den obligatoriska närvarolistan, hälsar på ledarna och undrar nyfiket vilka vi är. När de får höra att vi kommer från Rädda Barnen börjar de prata i mun på varandra.

–  Skriv att det här är den bästa fritidsgården. Lova det, säger den ena.

–  Ja, och att vi har de bästa ledarna, fyller kompisen i. Förresten Sara är kakorna klara? Nähä okej, säg till när de är det. Jag är jättehungrig! Berra ska vi spela Fifa?

Det märks att barn och ledare känner varandra väl. De skämtar och skrattar och plötsligt har det bildats en lång kö av både tjejer och killar till närvarolistan. Gympaskorna i hallen blir alltfler och klädställningen svajar till från tyngden av alla vinterjackor.

Skohögen växer i takt med timmarna och med ungdomarna som kommer till Hjusets fritidsgård.

Hänger på helgerna

En grupp killar sätter sig direkt framför tv-spelet Fifa, en annan kille och en tjej dansar till en låt de har på mobilen medan deras kompis spelar in dem på sin telefon. Berra spelar pingis med en kille i keps. Arkan sitter i köket och spelar Sänka Skepp med en kille iklädd blå hoodie och jeans. De är otroligt fokuserade.

Och killen som nyss frågade Sara om kakorna var klara väntar fortfarande på att hon ska ta ut dem ur ugnen.
Medan Sara tar ut kakorna berättar hon att en av höjdpunkterna på Hjuset är när någon har fyllt 17 år och ska lämna fritidsgården.

–  Då ordnar vi en fin avskedsmiddag med alla ledare och kompisar på gården. Det är väldigt uppskattat.

Fritidsledaren Maria kramar om två unga tjejer, Aissa och Hanna. De avslöjar att de egentligen inte kommer från närområdet utan från Sollentuna, men brukar hänga här på helgerna.

–  Det här är gården som gäller, säger de i mun på varandra och brister ut i gapskratt.

En populär aktivitet bland tonåringarna på Hjuset är att testa nya Tiktok-danser.

Många är sköra

Fritidsledaren Arkan har spelat klart Sänka Skepp. Han tittar ut över lokalen.

– Den här fritidsgården betyder allt för ungarna. Det är deras lekplats. Här kan de vara sig själva, träffa kompisar och flamsa. Men vi har också tydliga regler, tillägger han.

– De får inte svära, måste visa respekt för varandra och får inte skojbråka, för det kan lätt urarta.

Han förklarar att om någon bryter mot reglerna får de gå ut en kvart och ta en nypa frisk luft. Men ibland räcker inte frisk luft. Det kan finnas bakomliggande orsaker till tjafs och bråk.

Fritidsledaren Berra fyller i.

– Många av våra ungdomar är väldigt sköra. De har mycket i bagaget. Det är viktigt att vi inte dömer utan bara lyssnar, försöker förstå och stöttar. Det är så vi skapar förtroende hos dem.

Bra kontakt

Fritidsledarna är stolta över sitt arbete.

–  Vi har en bra kontakt med barnen, många har vi känt sedan de var små och vi känner även deras äldre syskon. Flera har blivit mina kollegor, andra stöter jag på i området. Det är fantastiskt att se barnen växa upp, skaffa körkort och jobb. När de har gått bra för dem känns det som att även jag har bidragit till det – i alla fall en liten del, avslutar Arkan.

 

FAKTA

Rädda Barnen driver tre fritidsgårdar och ett allaktivitetshus på entreprenad på uppdrag av stadsdelsförvaltningen.
Hjuset är en fritidsgård i Hjulsta som vänder sig till ungdomar mellan 13 och 16 år. Gården håller öppet veckans alla dagar förutom tisdagar och söndagar. I genomsnitt tar gården emot ett 50-tal ungdomar per kväll. På helgerna ett tiotal fler. Alla ungdomar är välkomna till Hjuset även de som inte bor i området.

Fritidsgården erbjuder en mängd aktiviteter till exempel pingis, fotboll och tv-spel. På somrarna ordnar man läger med bad och fiske, på vintern en dagsutflykt till Romme. Biobesök samt Gröna Lund försöker man hinna med några gånger per år.

Var med och gör världen bättre för barn varje dag!

Bli månadsgivare