Succé för vårt vandrande kamelbibliotek

Miljontals barn kan inte gå i skolan på grund av pandemin. Därför är vårt vandrande kamelbibliotek i Etiopien viktigare än någonsin! Tack vare biblioteket kan barn, även i de mest avlägsna byarna, få lära sig att läsa och skriva.

När skolorna i Etiopien stängde på grund av corona blev 26 miljoner barn utan undervisning. Och det var barnen på landsbygden som drabbades värst. Men tack vare vårt initiativ med mobila kamelbibliotek har barn i landets mest avlägsna byar kunnat fortsätta att träna på att läsa och skriva. I dag har över 22.000 barn, i 33 byar, hunnit låna runt 39.000 böcker. 

Var med och ge barn framtidshopp!

Bli månadsgivare

Skötare ser till att kamelerna mår bra

Ett 30-tal bibliotekarier är knutna till kamelbiblioteket, Hassen Ali Jama är en av dem. Han är både bibliotekarie och lärare. Inför varje bokturné packar han kamelernas boklådor med ungefär 200 böcker och ger sig ut till byarna. Det en krävande resa i den heta värmen. Därför har varje bibliotekarie med sig en kamelskötare och en extra kamel alternativt en dromedar. Kamelskötarens uppgift är att se till att kamelerna/dromedarerna mår bra, får mat och den vila de behöver.

I varje by stannar det lilla biblioteket mellan två och tre dagar då bibliotekarierna lånar ut böcker och tränar läsning med barnen. Under den tiden får djuren vila. Sedan går färden vidare till nästa by.

För Mahadiya, 13 år, är det en höjdpunkt varje gång kamelbiblioteket besöker hennes by. Hon brukar läsa högt ur böckerna för sina syskon.

Mahadiya läser för sina syskon

För Mahadiya, 13 år, är det en höjdpunkt varje gång kamelbiblioteket besöker hennes by.

– Jag brukar låna böcker som jag läser högt ur för mina syskon och några böcker bara för mig. När corona bröt ut och min skola stängde såg jag hur min dröm om att bli ingenjör försvann. Men nu är jag hoppfull igen. Böckerna betyder jättemycket. Det är tack vare dem jag lär mig nya saker hela tiden.

Det är du som gör det möjligt

Tack vare alla fantastiska människor som regelbundet bidrar med pengar och engagemang, kan vi skapa långsiktiga hållbara förändringar för barn över hela världen. Tillsammans ger vi fler barn en utbildning och en väg ut ur fattigdom.

Var med och ge barn möjlighet att gå i skolan!

Bli månadsgivare