Trygga oaser för gravida och nyblivna mammor på flykt

Att som gravid eller nybliven mamma tvingas på flykt innebär livsfara för både mamma och barn. I katastrofområden ordnar vi därför trygga mamma-bebis-center där kvinnor får graviditetskontroller, hjälp med amning och undervisning om små barns hälsa. Det räddar livet på många bebisar och deras mammor.

Hundratusentals människor som flytt från de våldsamma konflikterna i Sydsudan och Kongo-Kinshasa har sökt skydd i flyktingläger i norra Uganda. Här har vi startat sju mamma-bebis-center som sedan 2017 tagit emot mer än 85 000 gravida kvinnor, nyblivna mammor och barn upp till två års ålder. Personalen är varm och omhändertagande och har fått utbildning för att kunna sprida viktig information om små bebisar, näring och hälsa. 

Gungstolar, leksaker och blöjor

Vi har inrett centren för att skapa lugn och ro – med bekväma gungstolar för ammande mödrar, mjuka, rena mattor på golvet där de kan vila och leksaker för barnen och deras syskon. Här finns allt som mammor behöver för att kunna ge sina barn en bra start i livet – blöjor, tvål, rena handdukar, filtar, bebismössor, näringstillskott och vitaminer.

Är du inte redan månadsgivare? Bli det enkelt här!

Bli månadsgivare

Mammor får livsviktig kunskap som räddar liv

Vår personal i mamma-bebis-centren undervisar blivande och nyblivna mammor om hur viktigt det är att amma i sex månader och att ge sina barn en hälsosam varierad kost. De får också tips om hur de kan skydda sina barn mot dödliga sjukdomar. Gravida kvinnor får lära sig att äta rätt för att de och deras barn inte ska bli undernärda. 

Här finns också läkare och barnmorskor som kontrollerar kvinnors hälsa både under och efter graviditeten, ger en trygg förlossning, vaccinerar bebisar och håller koll på att de växer som de ska.

Tack vare näringsrik gröt, omsorg och råd från Rädda Barnen, födde Isabella en stark och frisk dotter på 4,5 kilo. Nu är Isabella ambassadör för våra mamma-bebis-center och delar med sig av sin kunskap till andra nyblivna mammor.

Isabella födde en frisk stark dotter

En av alla gravida kvinnor som vi har hjälpt är Isabella som tvingades fly från inbördeskriget i Sydsudan när hon var gravid i femte månaden. När hon kom fram utmattad och utsvulten till Uganda fick hon hjälp på ett av Rädda Barnens mamma-bebis-center i flyktinglägret i Omugu. Vi gav henne en näringsrik gröt, gjord av en blandning av majs och spannmål. Och snart började hon återfå krafterna.

När Isabellas dotter Cecilia föddes några månader senare vägde hon 4,5 kilo och var frisk och stark – mycket tack vare gröten. En kort stund efter födseln kunde Isabella amma sitt barn.

– Tidigare trodde vi att man skulle vänta två eller tre dagar efter födseln innan man gav barnet bröstmjölk. Vi trodde att man skulle ge barnet vatten blandat med salt, berättar Isabella som entusiastiskt tar till sig all ny kunskap hon får av oss på centret.

Nu hjälper Isabella andra nyblivna mammor

Nu använder sig Isabella av kunskaperna hon fått på Rädda Barnens mamma-bebis-center, för att undervisa andra nyblivna mammor i lägret om hälsa, näring och amning. Hon har fått i uppdrag att vara ambassadör för centret för att locka dit fler kvinnor som kan behöva hjälp att rädda sina barns liv. 

– Inflytandet från mammor som Isabella är avgörande för att vi ska lyckas med vår verksamhet, säger Rukia Aninga som arbetar på centret. När andra mammor ser vad Isabella lärt sig tar de efter och följer med henne hit. Varje månad tar vi emot 200 kvinnor och barn.

Färre sjukdomar och infektioner

– Vi ser tydligt att den här satsningen ger resultat, berättar Kennedy Arike som är näringsrådgivare på vårt center i flyktinglägret Omugo. Allt fler mammor i lägret ammar sina barn i minst sex månader, vilket i sin tur har bidragit till att minska sjukdomar och infektioner.

Det är du som gör det möjligt

Vi på Rädda Barnen arbetar runt om i världen för att alla gravida kvinnor och spädbarn ska få tillgång till sjukvård. Och det är du som gör det möjligt. Tack vare alla fantastiska människor som bidrar med pengar och engagemang, kan vi fortsätta vårt viktiga arbete. Tillsammans räddar vi livet på tusentals bebisar och deras mammor. 

Är du inte redan månadsgivare? Bli det enkelt här!

Bli månadsgivare