Knivsta lokalförening ordnade fest för ensamkommande

Glada dansare i Knivsta

Det är fullt mys med festdukning och levande ljus i den gamla bygdegården. Alla har hjälpts åt med att laga mat, duka borden, fixa tipspromenad med kluriga frågor och kopiera sånghäften. Det är vinterfest i Staffansgården, inte långt från tågstationen i Knivsta, två mil söder om Uppsala. Alla verkar känna varandra och trivs bra ihop.

Lokalföreningen i Knivsta arrangerade nyligen en vinterfest för fadder- och vänfamiljer till de ensamkommande ungdomar som anlände till kommunen hösten 2015. Och för ungdomarna själva, så klart.

Marianne Carlbom, som sitter i styrelsen i lokalföreningen, berättar att de har haft vinterfest för de ensamkommande ett par gånger tidigare och att det börjar bli en tradition.

– Vi tycker att det är viktigt att ha ett trevligt avslut på året med alla samlade.

Panelhönorna tittar på dansen
Naqim Nasri, Muslim Mossawi och Qayoom Baskshi kom till Sverige hösten 2015. Här tittar de på de andra som vågat sig upp på dansgolvet.

Mycket aktiviteter

För det har varit många aktiviteter under året. Lokalföreningen har även anordnat sommarfester, sommarskola med utflykter, informationskvällar med till exempel tandhygienist och debatt med politiker.

Hajar och Marianne från Knivsta lokalförening
Marianne Carlbom till höger, här tillsammans med Hajar som också är engagerad i lokalföreningens verksamhet.

Marianne berättar att lokalföreningen dessutom startade en simskola för ensamkommande 2014, eftersom inga av dem kunde simma när de kom hit. Simskolan har levt vidare och utökats till andra målgrupper.

– En skidresa är också på gång. Den planerar och arrangerar dock ungdomarna helt själva. Vi hade en förra året och det tyckte de var så kul att de vill göra det igen.

Tipspromenad
Olle Bergh och Bahram Kamiri med kompis står och klurar på frågorna i tipspromenaden.

Asylprocessen pågår

De ensamkommande ungdomarna bodde tidigare på HVB-hem men de flesta av dem blev uppskrivna i ålder 2017 och kunde då inte bo kvar. Lokalföreningen och Föreningen 18 plus i Knivsta sökte pengar för boende åt 18 ungdomar. Bidrag beviljades och ungdomarna kunde vara kvar i kommunen och fortsätta gå i skolan här. De kunde nu bo hos olika privatpersoner runt om i kommunen varav de flesta tillhörde Rädda Barnens lokalförening.

I dag är ungdomarna fortfarande i asylprocess. De har fått tillfälliga uppehållstillstånd enligt gymnasielagen, de förlängs med 13 månader i taget och kan sökas om för att man ska klara gymnasiet. Men när de gått ut gymnasiet måste de få ett fast jobb inom 6 månader.

Tipspromenad i Knivsta lokalförening
"Är den blå med en stjärna?" Jawid Batholi och Staffiollah Alizadeh funderar över hur Somalias flagga ser ut.

Dåligt med stöd från kommunen

Eva Salomon är ordförande i lokalföreningen. Hon har arbetat mycket med de ensamkommande men är kritisk till kommunen som inte vill lösa boendeproblemet för de här ungdomarna själva.

– Jag tycker att det är fel! Kommunen lastar över det på oss och är nöjda med att vi tar hand om deras ansvarsområde. De får ju pengar från staten. Vi skulle behöva mer stöd från dem för att kunna hjälpa de här ungdomarna mer.

När middagen, efterrätten med tårtor och prisutdelning från tipspromenaden med många vinnare är avklarad, hjälps gästerna åt att flytta undan bord och stolar. Nu är det dags för dans. Ungdomarna och medlemmarna i lokalföreningen dansar sedan vilt och glatt till den afghanska musiken i högtalarna, medan det Uppländska decembermörkret råder utanför.

Ung kille som ler
Qayoom Baskshi går fordonsprogrammet på gymnasiet. Han har köpt sig en billig bil som han mekar med.
Eva Salomon, ordförande Knivsta lokalförening
Eva Salomon är ordförande i Knivsta lokalförening. Foto: Privat.