TuffT ekonomiskt läge för barnfamiljer

Vi har sett en påtaglig ökning av antalet barnfamiljer som kämpar med att klara sin försörjning och tillgodose sina barns mest grundläggande behov. Återkommande Sifo-undersökningar bekräftar civilsamhällets beskrivning.

Sifoundersökning om barnfamiljers ekonomiska svårigheter.

Ladda ned

Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset jobbar sedan länge med och för utsatta grupper i samhället. Våra organisationer har de senaste åren sett en påtaglig ökning av antalet barnfamiljer som kämpar med att klara sin försörjning och tillgodose sina barns mest grundläggande behov så som mat, kläder och en meningsfull fritid.

Med anledning av denna utveckling har vi tillsammans två år i rad presenterat en Sifo-undersökning, för att kartlägga barnfamiljers ekonomiska situation. Siffrorna bekräftar det våra organisationer har märkt: att vissa grupper av barnfamiljer är särskilt sårbara och att deras livssituation alltför sällan lyfts fram i media eller som politiska förslag. 

Inflation, hyreshöjningar, höga räntor och stigande matpriser innebär ökad press på grupper med små eller inga ekonomiska marginaler. Och det är barnen som tar smällen. Deras rätt till skälig levnadsstandard, till hälsa och till en meningsfull fritid påverkas av det ekonomiska läget.

Det krävs en fungerande ekonomisk familjepolitik där barnbidrag följer kostnadsutvecklingen och höjs.

– Vi ser att ensamstående föräldrar med låga inkomster har särskilt svårt att få ekonomin att gå ihop. I Rädda Barnens verksamheter möter vi ensamstående mammor som berättar om hur svårt det är att få ihop livet med låga inkomster, säger Åsa Regnér, Rädda Barnens generalsekreterare. 

– Det krävs en fungerande ekonomisk familjepolitik där barnbidrag följer kostnadsutvecklingen och höjs. Alla föräldrar måste kunna leva på sin inkomst.

Sifo-undersökningen visar att:

  • 4 av 10 ensamstående föräldrar och nästan 3 av 10 av sammanboende föräldrar med lägre inkomst, anger att de har behövt låna pengar för att kunna betala det grundläggande de senaste sex månaderna. Detta är en kraftig ökning jämfört med förra året.  
  • 1 av 5 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har inte haft råd att äta sig mätt vid något eller flera tillfällen de senaste sex månaderna.   
    Nästan varannan ensamstående förälder och var tredje sammanboende förälder med lägre inkomst har inte haft råd att köpa näringsriktig mat varje dag i veckan. 
  • 4 av 10 ensamstående föräldrar och två av tio av sammanboende föräldrar skulle som mest klara av ökade utgifter på 1.000 kronor innan det blir svårt att betala räkningarna.  Det pekar på en kraftig försämring jämfört med förra året då det var 32 procent av ensamstående och 9 procent av sammanboende som uppgav samma svårighet.  
  • Drygt varannan ensamstående förälder och mer än tre av tio sammanboende föräldrar har haft svårigheter att betala fritidsaktiviteter till barnen. 

Höj rösten! Var med och se till att barn blir hörda och tagna på allvar.

Bli medlem

Temadag om barnfattigdom

Rädda Barnen, Röda Korset, Majblomman och Hyresgästföreningen har arbetat strategiskt för att sätta fokus på barnfattigdom. Bland annat genom att bjuda in en rad politiker och experter till återkommande temadagar om barnfattigdom.

Temadagen 2024 samlade vi experter och beslutsfattare för att gå till botten med hur barn drabbas av ekonomiska svårigheter i Sverige idag. Vi tog del av berättelser från barn och berörda. Vad gör våra organisationer åt barnfattigdom? Vad måste politiken göra? Vi diskuterade insatser och lösningar i en politikerpanel.