Podd: Att vara förälder på flykt

Möt Zahra, 29 år, som trodde att flykten från krigets Syrien skulle gå snabbt. Målet var ett liv i trygghet tillsammans med sin familj. Nu har sju år passerat, men än är flykten inte över.

I väntan på att kunna starta ett nytt liv för sig och sina fem barn bor Zahra i ett flyktingläger i Bosnien. Flera gånger har de försökt korsa gränsen till EU-landet Kroatien, utan att lyckats. Livet i lägret är påfrestande. Här kan Zahra inte vara den förälder hon önskar för sina barn.

– Här finns inget privatliv eller stabilitet. Vi vet inte hur länge vi ska stanna. Barnens framtid är ju inte här, utan någon annanstans, berättar Zahra.

I det här avsnittet av Rädda Barnen Dokumentär hör du mammorna egna berättelser. Om hur det är vara förälder i en kaotisk tillvaro och om drömmarna om att kunna ge sina barn det mest självklara – en trygg uppväxt.

Att vara på flykt är svårt. Att vara förälder på flykt är väldigt, väldigt svårt.

Rädda Barnen driver projektet Parenting on the move i lägret där Zahra bor. Syftet är att göra det lättare för föräldrarna att hantera stress och oro. En del är föräldragrupper som leds av personal från Rädda Barnen. Där möter föräldrarna andra som befinner sig i liknande situation. För Zahra betyder träffarna en välbehövlig paus i vardagen och hon går dit varje gång. Hon förklarar att träffarna hjälper henne att slappna av och tänka på annat.

– När jag sen kommer tillbaka till rummet och mina fem barn har jag mer tålamod och är lugnare med dem, berättar Zahra.

Lyssna på iTunes.