Här kan Sasha och Kira glömma krigets fasor för en stund

Flera av familjerna som kommer till vår barnvänliga plats i Boden har flytt från Ukraina. Medan barnen leker lär sig deras mammor svenska i rummet bredvid. Här berättar Ksiena och Khalida om hur de hamnade på BIS och vad platsen betyder för dem.

– Jag kunde aldrig vänja mig vid flyglarmen och höll på att bli galen av ljudet. Barnen var nervösa och grät. Till slut bestämde vi oss för att fly, berättar Ksiena Lovsieva som kommit till Sverige från staden Kamjanske i Ukraina.

Familjen packade ihop det mest nödvändiga på bara några timmar  sedan skjutsade maken henne, sonen Sasha, 3 år, och dottern Kira, 6 år, till den polska gränsen. Där blev de omhändertagna av volontärer och maken återvände hem.

 Min man är lastbilschaufför. Vi har ett åkeri i Kamjenske och han behövs på plats för att hjälpa till med olika transporter.

Var med och ge barn en bra start i Sverige!

Bli månadsgivare

Har fått nya vänner i Sverige

Ksiena tar fram sin mobil och visar bilder och filmsnuttar på maken och sitt hem i Ukraina. Här är vårt vardagsrum, här är min mamma och pappa, här lär sig Sasha att cykla…

Hon visar snuttar ur ett vardagsliv som det tagit familjen flera år att bygga upp men som raserades på bara några dagar.

– Jag och min man pratar på Facetime flera gånger om dagen och varje kväll ringer han och säger god natt till barnen. Det är en trygghet, men det svåraste är att inte veta när vi kommer att ses igen. Barnen frågar men jag har inget svar. Samtidigt är jag glad och tacksam att vi hittat hit. För barnen trivs. Här får de en stunds vila och träffa andra barn. Och personalen och ledarna är så fina med dem.

Ksiena berättar att Sasha ser det hela som en slags resa medan dottern Kira nog förstår mer än vad hon ger uttryck för.

– Hon trivs bra i Sverige, hälsar på alla på gatan och har inga problem att få nya vänner i skolan. Hon har hamnat i en klass med tio andra barn från Ukraina och jag skjutsar och hämtar henne med cykel varje dag. Sedan brukar hon vara några timmar med Sasha på BIS medan jag får svensklektioner i klassen här bredvid.

Ksiena är glad och tacksam för att ha kommit till Boden. Hon och hennes barn har blivit väl omhändertagna av personalen och ledarna i BIS-huset.

Khalida kom ensam med sina barn

I BIS-huset träffar vi också Khalida Nazarova, en annan ukrainsk mamma som lär sig svenska medan femåriga dottern Gumru leker. Även Khalida kom ensam till Sverige med sina två tonårsbarn och Gumru.

Hon berättar att familjen flydde från staden Zaporozje i sydöstra Ukraina där hon arbetade som sömmerska och maken som designer innan han anslöt till armén. Varför det just blev Sverige var för att andra ukrainska familjer som flytt hit hade berättat för dem att det var ett bra och tryggt land för barn att växa upp i.

Khalida har flytt med sina barn till Sverige från Ukraina. På BIS-huset får hennes dotter träffa och leka med andra barn och hon själv får lära sig svenska.

Barnen vill inte återvända

Khalida berättar att hennes barn fått uppleva saker inga barn ska behöva gå igenom.

– De har fortfarande mardrömmar och just nu säger de att de aldrig mer vill återvända till Ukraina. Hon berättar att Gumru först hade svårt att skiljas från henne trots att hon visste att mamman bara befann sig ett rum bort.

– Men nu vill hon inte lämna stället eller ledaren Rosine. Hon älskar henne och känner sig trygg här. Att vi får komma hit varje dag betyder enormt mycket för oss. Gumru får leka och tänka på annat och jag får lära mig svenska. Vi är så tacksamma för det.

Om Boden Integration och Samverkan

BIS står för Boden Integration och Samverkan. Projektet startade 2018 med syftet att få ut fler människor i egen försörjning. Projektet riktar sig till asylsökande och nyinflyttade svenskar men det finns tankar på vidareutveckling av BIS så att också andra grupper i utanförskap inkluderas.

Verksamheten bedrivs i ett hus som kallas för BIS-huset. BIS värdegrund bygger på alla människors lika värde. Aktörer som är med i samverkansprojektet är Rädda Barnen med barnvänlig plats samt Allavi (ett integrationsprojekt för ungdomar mellan 12 och 22 år), Bodenbo, Studieförbundet Vuxenskolan, Svenska Kyrkan och ABF, Folkuniversitetet m.fl

Var med och ge barn en bra start i Sverige!

Bli månadsgivare