Hjälp barn på flykt – Ge en Gåva under ramadan

Abeer*, 6, står utanför sin familjs tält i det syriska flyktinglägret där de bor.

När ramadan inleds i år beräknas över 50 miljoner barn befinna sig på flykt. Vi finns på plats där barnen behöver oss – Gaza, Sudan, Syrien och över hela världen.

Överallt i världen där krig och katastrof finns, finns också barnen. Och det är de som drabbas hårdast av kaoset och våldet. När det inte finns något rent vatten att dricka, någon mat att äta, när skolor jämnas med marken  – då är det barnen som är mest sårbara.

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Ge en gåva nu

50 miljoner barn är på flykt denna ramadan

Varje år rycks miljontals upp från sitt hem och tvingas lämna allt de känner. Under 2023 tvingades fler än 10 miljoner barn fly sina hem till följd av krig eller katastrof. När ramadan inleds i år beräknas totalt över 50 miljoner barn befinna sig på flykt. På farliga flyktvägar och i överfulla flyktingläger får barn uppleva sånt de aldrig ska behöva uppleva.

Vi finns där barnen behöver oss - bland annat i Gaza, Afghanistan, Sudan, Syrien, Ukraina och Jemen. Vi jobbar i 118 länder med akuta insatser och för att hjälpa barn långsiktigt. Genom hållbara insatser kan vi uppnå omedelbara och bestående förändringar i barns liv.

Vi stöttar barn på flykt med att: 

  • Dela ut mat, rent vatten och andra förnödenheter
  • Stoppa och bota dödliga sjukdomar
  • Starta tillfälliga skolor och läroplatser
  • Ge psykosocialt stöd
  • Skapa barnvänliga platser

Tar Rädda Barnen emot zakat och sadaqah?

Zakat – som betyder välgörenhet eller allmosa på arabiska – är en obligatorisk gåva som ges av de muslimer som har möjlighet. Det finns föreskrifter i koranen om hur zakat ska hanteras och distribueras, som Rädda Barnen inte kan tillmötesgå under 2024. Tillsammans med våra kollegor internationellt har vi målsättningen att kunna göra det i framtiden. Däremot tar vi gärna emot din sadaqa, den frivilliga gåvan inom islam.

Exempel på vad din sadaqa räcker till:

  • 100 kronor räcker till att behandla ett akut undernärt barn.
  • 175 kronor räcker till att ge två barn ett varsitt skolkit.
  • 240 kronor räcker till att ge en familj på flykt mat i en vecka.
  • 250 kronor räcker till att ge en familj rent vatten i en månad
Bayan, 1 år, matas med nötkräm av sin mamma Manar.
Lilla Bayan, 1 år, är ett av de barn som fått hjälp att bli frisk från undernäring.

Din gåva under ramadan och eid al-fitr gör skillnad!

Tillsammans gör vi världen till en tryggare plats för barnen, och räddar tusentals barns liv varje dag. Tack!

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Ge en gåva nu

Tack vare din och andras vilja att hjälpa till kan vi fortsätta vårt livsviktiga arbete för barnen. Din gåva ger barn mat och medicin, möjlighet att gå i skolan och skydd mot våld och krig. Tillsammans gör vi skillnad!

När du skänker pengar till Rädda Barnen kan du vara trygg. Vi strävar alltid efter att hålla nere våra kostnader och är stolta över att vi under 2023 lyckades använda hela 91 procent av pengarna till vår verksamhet för barn. För att vi ska kunna samla in pengar och genomföra både akuta och varaktiga förbättringar för barn i utsatta situationer, använder vi 9 procent till nödvändig administration, insamlingsarbete och kvalitetskontroll – det vill säga ledning, planering, marknadsföring, samordning och uppföljning. Tack vare det kan du lita på att dina pengar används på bästa sätt för barnen.

Rädda Barnen använder din gåva där behoven är som störst och där våra experter bedömer att de gör mest nytta för barnen. Vårt mål är alltid att nå så många barn som möjligt med effektiva och långsiktiga insatser.