Den iskalla vintern i Syrien slår hårdast mot barnen

Hiba var bara sex år när hemmet förstördes i ett luftangrepp. Familjen tvingades fly och nu bor de i ett tält i ett flyktingläger i nordvästra Syrien. Bra dagar älskar Hiba det där tältet, för det är ju trots allt hennes hem. Men andra dagar hatar hon det intensivt.

Välj belopp

De personuppgifter vi får om dig används i första hand för att vi ska kunna ta emot din gåva och berätta för dig om vilka resultat som uppnåtts. Läs mer om dina rättigheter och vår behandling i den fullständiga integritetspolicyn.

Livet i flyktinglägret är hårt, särskilt nu på vintern när regn, stormar och översvämningar är en del av vardagen. Marken blir till en enda stor lervälling, som barnen klafsar runt i. I bästa fall i skor – om de har. Och när fukten letar sig in i tältet blir kylan ännu värre. Den river och sliter med sina isande käftar.

Hiba lagar tältet, gång på gång

Trots utmaningarna har 13-åriga Hiba en ovanlig förmåga att hålla humöret uppe. Hennes mamma har lärt henne att sy och varje gång tältet får en reva går hon ut med nål och tråd för att tråckla ihop öppningen. Hon lappar och lagar så gott hon kan, men när hon är färdig på ett ställe går duken sönder någon annanstans. Det är ett evighetsgöra och Hiba har för länge sedan tappat räkningen på hur många revor hon lagat. Ändå fortsätter hon sitt envetna uppdrag. Och när grannarnas tält går sönder hjälper hon även dem.

Hiba har lärt sig sy av sin mamma och lagar familjens tält så gott hon kan när det går sönder.

Stor risk för eldsvådor

Hibas familj har på sätt och vis haft tur. De har fått kläder, lakan och hygienartiklar av oss på Rädda Barnen och de har en värmekälla i sitt tält. Visserligen måste de hushålla med bränslet och eldar bara ibland. För när bränslet är slut måste de leta efter annat att bränna – som sopor. De giftiga ångorna ligger tunga bland tälten och när människor eldar skräp ökar även risken för eldsvådor. Förra vintern brann 344 tält ner. Och om latriner och avlopp svämmar över sprider sig sjukdomarna nästan lika snabbt som elden.

Vi har hjälpt Hibas familj med kläder, lakan och hygienartiklar. Men tillvaron i lägret är svår och riskfylld.

Hiba vill bli läkare för att hjälpa andra

Ibland håller föräldrarna sina barn hemma från skolan när det är vinter, för att de saknar kläder. Barnen går då inte bara miste om undervisningen och utvecklingen utan även den trygghet som skolan innebär. Hiba älskar sin skola, men klassrummet förstördes i en storm och i väntan på att det byggs upp igen försöker hon läsa och skriva på egen hand. Hon drömmer om att bli läkare när hon blir stor, för att kunna hjälpa andra.

Hiba, här med sin lillebror Odai, älskar skolan och drömmer om att bli läkare.

Det här gör vi för barnen i Syrien

Vi har varit på plats i de nordvästra delarna av landet sedan kriget startade för 11 år sedan och gör allt vi kan för familjerna som är på flykt:

  • Delar ut matransoner och matkuponger till de barnfamiljer som behöver det som mest. Akut undernärda barn får behandling.
  • Erbjuder gratis hälso- och sjukvård till framför allt kvinnor och barn.
  • Sätter upp barnvänliga platser där barn kan leka och lära i trygghet, men också få livsviktigt psykosocialt stöd för att klara av traumat det innebär att växa upp i krig.
  • Hjälper till att bygga upp förstörda och sönderbombade skolor, och delar ut skolväskor, skoluniformer och skolmaterial för att barnen ska kunna fortsätta sin utbildning.

Tillsammans gör vi skillnad!

Vi arbetar dygnet runt för barnen och familjerna som måste möta vintern i flyktinglägren – i Syrien och runtom i världen. Med din hjälp kan vi värma fler.

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Swisha en gåva