Barnfamiljer saknar skydd mot kyla och översvämningar i Syrien

I norra Syrien där över 230.000 barn har tvingats på flykt under 2019 har stora områden nu drabbats av vinterkyla, häftigt regn och översvämningar. När tälten fylls av vatten och marken förvandlas till lera tvingas hundratals familjer återigen på flykt.

I nordvästra delen av landet har flera läger redan översvämmats. Det här innebär en mycket svår situation för alla de barnfamiljer som lever under tuffa förhållanden. 

"Regnet dränkte vårt tält"

Nioåriga Sanad som bor med sin familj i ett av lägren, säger att de inte hade något skydd mot kylan och översvämningarna.

– När regnet kom gick vi ut ur tältet vi bodde i. Det var mycket lera, vi kunde inte gå. Regnvattnet forsade fram och dränkte tältet. Vi hade ingen kamin som kunde värma oss och inga filtar. Vi hade ingenting. 

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare

Eller swisha till 900 6008 och märk gåvan VINTER

– Vi vet från tidigare vintrar hur barn lider om temperaturen sjunker, säger Sonia Khush, Chef för Rädda Barnens insatser i Syrien. Spädbarn och små barn som tvingas lämna sina hem är otroligt sårbara när vädret förvärras.

Nu hotar oväder och vinterkylan även nordöstra Syrien där över 75.000 människor, varav 31.680 barn, lever i överfulla läger efter höstens våldsamma attacker och upptrappning av konflikten. Många saknar el, värmekällor, rent vatten och toaletter.

Många barn dog av kylan förra året

Flyktinglägren här brukar under vintern drabbas av många översvämningar. Hamida som är mamma till sju barn, var tvungen att flytta 15 gånger inom lägret Areesha.

– Förra vintern var fruktansvärd, berättar Hamida. Hela lägret blev översvämmat flera gånger. Vårt tält blev fullt av vatten och vi blev tvungna att flytta till en annan plats. Efter fem dagar började det regna igen och tältet förstördes igen. Jag hade varken en kamin eller varma kläder till barnen. Nu oroar vi oss för vintern och regnen. Förra året dog många barn av kyla och regn.

Vi är på plats men mer hjälp behövs

Rädda Barnen är på plats i flera läger och kämpar för att ge familjer akut nödhjälp som till exempel hygienartiklar, matkorgar, filtar, kläder och andra saker som täcker grundläggande behov. Men behoven är enorma och vi behöver din hjälp nu!

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare