Poddserie: IS och de svenska barnen i Syrien

Barn i ett läger i Syrien hoppar hopprep.

Drygt 50 svenska barn till misstänkta IS-terrorister sitter fast i läger i norra Syrien. Där härjar våld och sjukdomar. I Sverige finns släktingarna som desperat väntar på att få träffa sina barnbarn.

Barn som lever under omänskliga förhållanden i läger som av FN beskrivs som ”en skräckfylld och omänsklig plats”. Barn till misstänkta IS-anhängare som blivit brickor i ett politiskt spel. Släktingar i Sverige som inte får något svar på frågan när de ska få se sina barnbarn. Hör hela berättelsen om IS och de svenska barnen i Syrien i tredje säsongen av Rädda Barnen Dokumentär. 

Lyssna på podden direkt i Itunes

IS och de svenska barnen i Syrien - avsnitt 1

För Patricio Galvez blev mardrömmen verklighet. En dag anslöt sig hans dotter och hennes man till terrorsekten IS, och de tog med sina barn till krigets Syrien. För Patricio blev det början på en lång och svår kamp för att rädda sina barnbarn från krigets helvete. Hör också Ola Mattson, programchef Rädda Barnen, om varför den svenska regeringen inte agerat för att få hem barnen fast andra länder visat att det är möjligt.

IS och de svenska barnen i Syrien - avsnitt 2

Ett av Ahmeds barnbarn frös ihjäl i lägret Al-Hol i norra Syrien. I en förort till Stockholm väntar han nu tillsammans med sin fru på att de barnbarn som fortfarande lever ska komma hem till Sverige. Men inget händer. I Angered har socialarbetaren Bettan Byvald länge arbetat mot radikalisering och i sitt arbete möter hon släktingar till dem som åkt till Syrien. För henne finns bara en väg framåt: ”Det här är barn som varit på den värsta platsen på jorden, och då ska vi ta hand om dem på ett bra sätt”.

Var med och hjälp barn dygnet runt!

Bli månadsgivare