Nästan blinda efter sex år i en mörk grotta i Syrien

Det långvariga kriget i Syrien tvingar föräldrar att göra svåra val för att skydda sina barn. Läs om syskonen som fått ögonskador på grund av för lite dagsljus.

När striderna eskalerade i staden Hama i Syrien, tvingades Azzam och hans fru att lämna sitt hem och fly för sina liv. De tog skydd i en grotta och eftersom kriget inte fick ett slut fortsatte de leva där under sex år medan Azzam jobbade som byggnadsarbetare.

Brist på dagsljus

Alla deras tre barn är födda i grottan – Salwa 6 år, Issa 3 år och Murad 14 månader. Att växa upp i en grotta var visserligen tryggt, men mycket mörkt. Bristen på dagsljus har skadat barnens ögon och de har alla tre mycket svårt att se. Barnens pappa Azzam vågade knappt släppa ut dem på grund av striderna i området. De fick vara ute i högst tio minuter åt gången innan han tog med dem in igen.

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare

– Det fanns tillfällen då de fick vara utanför grottan på egen hand, berättar pappa Azzam. Men så fort de hörde ljudet från en helikopter som passerade, föll de ihop på marken och började gråta på grund av rädsla och det starka solljuset. De öppnade inte ögonen förrän jag tagit dem tillbaka in i grottan igen.

Allvarliga ögonskador

Nya häftiga strider tvingade nyligen familjen på flykt igen. Nu bor de under några träd i ett flyktingläger i Idlib. Här träffade vi dem för första gången och förstod att problemet var allvarligt när alla tre barnen kisade och knep ihop ögonen i solljuset.

– Min dotter kan inte ens se något som är mer än två meter bort, så hon kommer inte att kunna se svarta tavlan i klassrummet, det fungerar bara inte, säger Azzam.

Hjälp med läkarundersökning och glasögon

Barnens ögon har vant sig vid att se i mörker, men i dagsljus är synen så dålig att de varken kan gå i skolan eller leka med vänner. Vår personal i flyktinglägret har nu tagit med barnen till ögonläkare och betalat för en noggrann undersökning av ögonen. Vi såg till att de fick medicin och glasögon. Synen har förbättrats, men läkarens diagnos visade att det krävs operation för att helt kunna återställa deras syn.

– Jag önskar att min dotter och mina söner kan göra som andra barn – gå i skolan, lära sig och leka tillsammans, säger pappa Azzam.

Det är du som gör det möjligt!

Var med och skydda barn som lever mitt i ett krig! Hundratusentals barn väntar på vår hjälp. Tillsammans ger vi fler barn en tryggare barndom. Läs mer om vad vi gör för barnen i Syrien.

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare