Sönderbombade skolor hotar barns utbildning

Hälften av alla skolor i nordvästra Syrien har förstörts under bombattacker eller används som skydd för människor på flykt inom landet. Inför skolstarten i höst saknar 350 000 barn i Idlib en skola att gå till. Vi behöver din hjälp nu!

Nu när det nya läsåret börjar sista veckan i september, riskerar tusentals barn i nordvästra Syrien att inte kunna fortsätta sin utbildning. 87 skolbyggnader har förstörts eller skadats av bomber och skottlossning. Och mer än 200 skolor används som uppehållsplatser för människor som flyr från våldsamheterna.

De skolor som fortfarande fungerar när terminen börjar nu i september rymmer bara 300.000 av de 650.000 barn som är i skolåldern. Vi gör allt vi kan för att sätta upp tillfälliga platser för skolundervisning. Men pengarna räcker inte och vi behöver mer hjälp. Din gåva kan ge fler barn en utbildning och en bra framtid.

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare

Ali vill bygga upp sin skola igen

Barnen har förlorat sina hem och sina käraste. De har upplevt förluster och stor sorg. Och nu har de dessutom förlorat sin trygga plats i skolan. 10-åriga Ali som tidigare flytt med familjen från sin by i Idlib, återvände nyligen och fann sin skola skadad av en flygattack.

– Jag blev så ledsen när jag upptäckte att min skola var förstörd, berättar Ali. Mina kompisar och jag vill komma tillbaka och plugga där igen. Jag älskar min skola och jag önskar att den aldrig mer ska bombas och förstöras igen. Vi vill bygga upp den och göra den ännu bättre än tidigare.

En av våra lokala hjälparbetare har samlat barn som nyligen anlänt till ett läger i Idlib. Att leka tillsammans hjälper barn att glömma hemska upplevelser.

Det här gör vi i nordvästra Syrien

Situationen i Syrien kan kännas hopplös, men vi ger inte upp. Sedan kriget startade har vi nått 2,1 miljoner barn, totalt 3,2 miljoner människor. På plats har vi totalt cirka 15.000 lokala hjälparbetare som når fram till barnen som har det allra tuffast. Just nu fokuserar vi insatserna i nordvästra Syrien där vi:

  • håller igång 7 sjukvårdsmottagningar och en mödravårdsklinik.
  • driver 125 skolor, förskolor, yrkesutbildningar och barnvänliga platser.
  • ser till att barn får mat och näringsbehandling.
  • ger psykosocialt stöd till barn som upplevt hemska saker. 
  • återförenar splittrade barnfamiljer.
  • hjälper vuxna att hitta en hållbar inkomst.

Minst 140 barn har dödats i Idlib

Under de senaste fyra månaderna har strider och flygattacker tvingat människor att överge 17 städer i nordvästra Syrien. Cirka en halv miljon människor i Idlib har tvingats fly från striderna. Minst 140 barn, har dödats där sedan slutet av april.

– Vissa barnfamiljer har nu förflyttats upp till tio gånger, säger Sonia Khush som är chef för Rädda Barnens insatser i Syrien. Många tar skydd i skolor eller moskéer och andra sover på öppna fält under träd.

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare