Systrarna flydde för livet

Kriget i Syrien har tvingat Yasmine och Safaa på flykt med sina två små barn. Nu bor de i ett iskallt tält i norra Syrien. Var med och rädda barnen!

Tioåriga Yasmine och hennes åttaåriga lillasyster Safaa bodde med sina föräldrar och tre bröder i staden Deir Ezzor i östra Syrien. De gick till skolan varje dag, lekte och skrattade med sina vänner, åt när de var hungriga och sov lugnt om nätterna.

De levde livet så som det borde vara. De var lyckliga! Men så bröt kriget ut och allt förändrades. Priserna sköt i höjden och föräldrarna kunde inte köpa tillräckligt med mat, så barnen gick ofta hungriga. Näringsbristen och den ständiga rädslan för kriget gjorde dem nedstämda och fullständigt utmattade.

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Ge en gåva nu

Tvingades gifta sig när de var 12 år

Det eskalerande våldet satte djupa spår, men det skulle bli ännu värre. Den ena brodern dödades i ett luftangrepp, den andra skadades svårt och den tredje flydde för sitt liv över gränsen till Libanon. Familjen skulle aldrig mer bli sig lik. Systrarna tvingades hoppa av skolan och gifte sig båda när de fyllde 12 år. När Yasmine födde sin son Tamer var hon bara 14 år och lillasyster Safaa var lika gammal när hon fick pojken Khalid. De var barn – som fick barn.

Det här är Yasmines son Tamer, som nu är fyra år. Yasmine och hennes syster Safaa har skyddade identiteter och därför kan vi inte visa dem på bild. Det skulle vara för farligt.

Soldaterna tog allt

När IS tog kontroll över området kom nästa slag. Soldaterna tvingade inte bara till sig det lilla som familjen ägde, utan flyttade till och med in i lägenheten. Den mat som ännu fanns i skåpen gick åt till att mätta de främmande männen och Yasmine oroade sig ständigt över sin son, som inte fick i sig tillräckligt med näring.

Yasmine skadades

Det var bristen på mat som fick Yasmine att gå ut till IS-soldaterna den där dagen, där de stod i en klunga på gatan. Hon hade samlat mod för att be om mat till sin son, men väl ute blev soldaterna beskjutna. Ljudet var öronbedövande och männen föll till marken, en efter en. Och Yasmine själv fick metallsplitter både i benen och magen. Smärtan var fruktansvärd, men IS-krigarna hindrade henne att söka vård. Allt hon fick var smärtstillande tabletter som hennes man lyckats stjäla.

De var tvungna att fly

Yasmine och Safaa förstod att de måste fly, men de var livrädda eftersom en vän som försökt fly blivit skjuten i huvudet. De försökte ge sig av vid flera tillfällen, men blev stoppade varje gång. Under det tredje försöket fängslades Yasmines man och än idag vet hon inte var han är eller om han ens lever. Först på det fjärde försöket lyckades de till slut fly. De tog sig till ett flyktingläger i norra Syrien, där de nu bor tillsammans i ett tält, med sina söner.

Sjukvård, filtar och madrasser

Rädda Barnen är på plats i lägret där Yasmine och Safaa bor och vi gör vad vi kan för att hjälpa barnen. Systrarna har fått både sjukvård och tandvård. De har fått kläder, filtar och madrasser. Vi delar också ut mat, vatten och bränsle till kaminer så att familjerna i lägret kan laga mat och värma sig när kylan kryper inpå.

Den iskalla vintern är en mardröm för barnen!

Livet i flyktinglägren är som allra värst på vintern. Tälten ger ingen värme och det händer att små barn fryser ihjäl. Vi kan inte stoppa kriget men vi måste göra allt vi kan för att skydda barnen. Med din hjälp kan vi fortsätta vårt livsviktiga arbete. Var med oss och rädda barnen! 

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare