”Här får vi en chans att göra våra röster hörda”

I somras öppnade Rädda Barnen och Tim Bergling Foundation en musikstudio i fritidsgården House of Tensta. Genom musikskapande och kreativitet arbetar vi för att främja ungas psykiska hälsa och skapa en meningsfull fritid. 

De skriver låtar, gör beats, sjunger och rappar – i musikstudion i Tensta samlas ungdomar för att få utlopp för sin kreativitet.

Studion har blivit en samlingsplats för unga musikintresserade i området och på plats finns även ledare från Rädda Barnen. Ledarna blir trygga vuxna i ungdomarnas liv och kan ge stöd i den kreativa processen och den avancerade tekniska utrustningen.

Var med och stärk ungas psykiska hälsa!

Swisha en gåva

Tjejerna får chansen att visa sin talang

Efter att ha arbetat i studion ett tag så märkte ledarna att det framför allt var killar som sökte sig dit.

– Först var vi tjejer väldigt skeptiska till att gå till musikstudion. Men när ledarna började ha tjejtisdagar så tänkte vi att vi kunde testa och då märkte vi att det var roligt. Och det är ju viktigt att vi också får chansen att visa vår talang, säger 12-åriga Marella.

Hon och kompisarna började skriva låtar på andra teman än killarna hade gjort. En låt heter till exempel ”Tjejer styr hela världen”. Skapandet blir ett sätt att få göra sin röst hörd, ett sätt få utlopp för sina tankar och känslor.

– Om jag har en dålig dag så kan jag bara komma hit och ha det roligt och ta ut allt jag tänker på. Då brukar jag må bättre sen, berättar Marella.

”Det bästa med studion är att det är roligt. Annars sitter vi ofta bara ute och gör ingenting”, säger Marella.

Många unga lider av psykisk ohälsa

I dag lider många barn och unga av psykisk ohälsa. Under 2021 inledde Rädda Barnen och Tim Bergling Foundation ett samarbete för att främja psykisk hälsa hos barn och unga. Tanken är att vi genom förebyggande åtgärder och tidiga insatser kan förebygga psykisk ohälsa.

Projektet Create Sessions For A Better Day startade genom att Tim Bergling Foundation genomförde en stor undersökning kring vad som är viktigt för unga i dag. I undersökningen ställdes frågan: Vad behöver du som är ung ”for a better day”?

Många svarade att de ville ha ett större utbud av fritidsaktiviteter och fler vuxna att prata med. Rädda Barnen försöker möta de behoven.

Med musikstudion erbjuder vi en meningsfull, kreativ fritidsaktivitet som skapar gemenskap och ger möjlighet att göra sin röst hörd. Vi arbetar också relationsbyggande med vuxna ledare som skapar trygga samtal och rum, samt bidrar till en ömsesidig dialog.

Create Sessions For A Better Day

Musikstudion är öppen för alla ungdomar i området. De får chans att skapa musik, filmer och annat kreativt innehåll tillsammans med ledarna.

Rädda Barnens Omar Abdirizak är verksamhetsledare för studion i Tensta och berättar att det är ett väldigt populärt inslag på fritidsgården.

– Det betyder enormt mycket för de som kommer hit. Man går in med en dröm och efter några gånger går man ut med något i handen som man har skapat själv.

Omar pratar lättsamt med ungdomarna som är i studion. Stämningen är skojfrisk. Relationen till varje ungdom är betydelsefull och unik.

– Det gäller att se vad de olika ungdomarna önskar från oss ledare. Det kan verkligen uppstå så otroligt fina samtal när vi skapar tillsammans. Det har blivit ännu mer så sen vi började inleda varje session med en incheckning, där alla får berätta hur de har det just nu, säger Omar.

Gemensam kraft

Tim Berglings musik har betytt mycket för många unga människor. Det arvet är betydelsefullt och därför är Rädda Barnen särskilt stolta över samarbetet med Tim Bergling Foundation.

– Studion har utrustats med bra professionell musikutrustning och teknik, och designats av Jens Eklund, som formgivit Aviciis studio, säger Klas Bergling, grundare av Tim Bergling Foundation.

Ditt företag kan göra skillnad

Här och nu kan vi ge barn och unga kraft genom musiken! För att fortsätta arbeta med musikstudion i Tensta och för att kunna öppna studios på fler platser i landet behöver vi ditt företags hjälp.

Gör en gemensam handling som skapar mervärde både inom och utanför er organisation. För stoltare medarbetare, nöjdare kunder och en ljusare framtid för barnen.

Tillsammans skapar vi ett bättre samhälle – här och nu för framtiden.

Kontakta oss för att få veta mer!