Lana är född på vår förlossningsavdelning i Gaza

Kriget i Gaza har pågått i över ett halvår och för miljontals människor handlar dagen om att försöka överleva till nästa. Samtidigt som våldet rasar runt omkring fortsätter bebisar att födas in i en osäker tillvaro. Vi gör allt vi kan för att skydda dem och deras mammor.

I juli 2023 fick Tima reda på att hon var gravid med sitt andra barn. Beskedet gjorde henne glad och förväntansfull och hon längtade efter att få skämma bort den lilla. Men i oktober samma år förändrades allt. Ett fruktansvärt krig bröt ut och Timas familj drevs på flykt.

Välj belopp

De personuppgifter vi får om dig används i första hand för att vi ska kunna ta emot din gåva och berätta för dig om vilka resultat som uppnåtts. Läs mer om dina rättigheter och vår behandling i den fullständiga integritetspolicyn.

En svår graviditet

Nu bor familjen i ett tält i Al Mawasi i centrala Gaza. Timas graviditet var svår eftersom hon behövt laga mat, tvätta, äta och till och med sova på marken. Hon har haft ont i ryggen och varit väldigt trött. För att inte tala om den gnagande oro hon känt för var hon skulle kunna föda säkert. 

Lana föddes på vår förlossningsavdelning

Under ett besök på fältsjukhuset i Gaza där Rädda Barnen inrättat en förlossningsavdelning frågade Tima om fick föda sitt barn där. Den 26 april kom Lana till världen, den första bebisen att födas på avdelningen.

Förlossningen gick bra men tre dagar efter att familjen lämnat sjukhuset fick Lana feber. Hon vägrade att äta, och det blödde från navelsträngen. Tima skyndade tillbaka med sin dotter och det visade sig att Lana fått blodförgiftning. Orsaken var de svåra levnadsförhållandena i Al Mawasi, där tillgången till rent vatten är knapp. Tack vare att Tima sökte vård så snabbt kunde Lana få antibiotika direkt och återhämta sig helt. 

Bara några dagar gammal fick Lana blodförgiftning. Tack vare att hennes mamma snabbt sökte vård kunde Lana få antibiotika direkt.

Gör allt för att skydda sin dotter

Den humanitära katastrofen i Gaza drabbar inte minst nyblivna mammor och deras barn. För Lana har en tid som skulle varit lycklig blivit till en tid av ständig ängslan och rädsla.

– Vi hade ett helt rum förberett för bebisen med vagga och allt. Nu oroar jag mig för insekter och ormar där vi sover på golvet i tältet. Vi vaknar ofta på natten för att vi inte känner oss säkra.

Men trots våldet och kaoset runtomkring har Tima ännu inte förlorat hoppet om att det en dag kommer att bli bra. Och kärleken är stor till den lilla dottern som liknar sin mamma.  

– Jag ska göra allt jag kan för att skydda henne, säger Tima. 

Kriget i Gaza drabbar inte minst nyblivna mammor och deras små barn. "Jag ska göra allt jag kan för att skydda henne", säger Tima om sin dotter.

Hjälp oss att hjälpa fler!

Trots extremt svåra förutsättningar finns vi på plats i Gaza, och tillsammans med lokala partners gör vi allt vi kan för att skydda och rädda barns liv. Bland annat genom att säkra tillgång till mat, rent vatten och sjukvård. Var med oss du också - med ditt stöd kan vi göra ännu mer för barnen som föds in i krig och katastrof. 

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare