"Vi har förbjudits att leva våra liv"

På julafton 2022 kom beskedet att kvinnor i Afghanistan inte tillåts arbeta för hjälporganisationer. Beslutet har gjort att Rädda Barnen tvingats pausa all verksamhet i landet, bland annat inom skola och utbildning. Läraren Fatima är en av alla de som inte längre kan finnas där för barnen.

 Jag är förkrossad. Våra elever är mitt uppe i sina slutprov och nu kanske de inte kan genomföra dem, vilket betyder att de inte kommer att kunna gå ut årskursen. Ett helt år av studier har gått förlorat, säger hon. 

Skolan förändrade hennes liv

Fatima själv var nio år när hon först fick veta hur en skola fungerar. Ingen runtomkring henne kunde läsa eller skriva, och det hade inte hon heller fått lära sig.  Men så byggde en turkisk organisation upp en skola i närheten av Fatimas hem och hennes liv förändrades.

 Min pappa följde mig och min syster dit varje dag. Han var fast besluten om att vi skulle ha möjligheter i livet och inte behöva gifta oss med män äldre än vår farfar. Det var oftast det som hände flickor i vår by.

Ser historien upprepa sig

Systrarnas skolgång väckte starka reaktioner och Fatimas pappa blev hotad till livet. Men familjen lät sig inte stoppas. Flickorna var de första i byn att gå i skolan och Fatima blev sedan den första kvinnan att läsa på universitetet.

- Jag blev lärare för att kunna ge flickorna i min by möjligheten att utbilda sig. Men nu upprepar sig historien än en gång. Unga kvinnor har förbjudits att gå på gymnasiet och från att läsa på universitetet. Vi får inte gå till parken eller till gymmet, eller resa ensamma. Vi har förbjudits att leva våra liv.

Det nya förbudet begränsar kvinnors och flickors rättigheter ytterligare, säger Fatima.

Förbudet kommer att kosta liv

Att kvinnor nu inte tillåts arbeta för hjälporganisationer kommer inte bara att ytterligare begränsa deras rättigheter, utan i slutändan kosta liv, menar Fatima.

 Flickor och kvinnor i landet får bara interagera med andra flickor och kvinnor utanför hemmet. Läkare, sjuksköterskor, barnmorskor och lärare måste alla vara kvinnliga för att vi ska få träffa dem. Ett kvinnostyrt hushåll kan inte ta emot kontantstöd och mat såvida inte kontakten sker med en kvinnlig hjälparbetare.

Uppmanar världen att vara kvinnors röst

Det nya förbudet gör att miljontals mammor och barn runtom i Afghanistan inte kan ta emot livsavgörande hjälp i en tid när bristen på mat och pengar är akut. Utan möjlighet till skola, fritid och lek löper också flickorna hög risk att tvingas arbeta för att försörja familjen. Jobb som ofta är förknippade med stor fara och utsatthet.

 Flickor och kvinnor i Afghanistan vet hur det är att kämpa hårt för rätten till utbildning och att röra oss fritt i samhället. För rätten att existera. Jag uppmanar nu världen att stå med oss och vara vår röst i att få förbudet upphävt, avslutar Fatima.

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare