Allt fler attacker mot skolor i Sudan

Samlingsplats för människor på flykt i Sudan.

Luftangrepp mot skolor, dödade elever och torterade lärare. I Sudan har attacker mot skolor från väpnade grupper fyrfaldigats under senaste året. 18 av 22 miljoner av landets barn har inte gått i skolan på ett år, visar en ny analys från Rädda Barnen.

Sedan konflikten i Sudan bröt ut i april 2023 har 88 våldsamma angrepp mot skolor och utbildning rapporterats. Rapporterna vittnar om hur elever och lärare dödats och skadats i angrepp från luften eller marken, hur lärare torterats och kidnappats och om elever som utsatts för sexuellt våld. Väpnade grupper ockuperar skolor som används som vapenförråd och strider har utkämpats vid skolor.

Var med och gör världen bättre för barn varje dag!

Ge en gåva

Majoriteten av Sudans skolor är stängda

Våldet har lett till att en majoritet av Sudans skolor nu är stängda. Med 18 av 22 miljoner barn utan skolgång upplever Sudan en av världens mest omfattande utbildningskriser.

– Vittnesmålen från Sudan är skrämmande i sin brutalitet. Vi hör om barn och lärare som möter det grymmaste av våld på en plats där de ska vara säkra, skolan, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, internationell chef Rädda Barnen. 

– Med de flesta skolor stängda befinner sig Sudan nu mitt i en total utbildningskris. Det kommer få konsekvenser under lång tid framöver om striderna inte upphör och skolorna öppnar igen. Vi kan aldrig tolerera att skolor blir slagfält.

Fler attacker mot utbildning runt om i Afrika

Ett av de drabbade barnen i Sudan är 14-åriga Asim. Familjens hem bombades och de tvingades fly huvudstaden Khartoum. Nu bor de i en tidigare skola tillsammans med andra fördrivna familjer.

– Jag brukade gå i skolan och naturvetenskap var mitt favoritämne. Jag ritar mycket och jag har en talang för att rita. Jag vill bli ingenjör och designa nya bilar. Men nu kan jag inte sova bra längre, jag har mardrömmar om kriget. Jag drömmer om planet som bombade vårt hus, säger Asim som fått kontinuerligt stöd av en psykoterapeut på en av Rädda Barnens mobila kliniker.

Det är inte bara i Sudan som attackerna mot skolor ökar i Afrika. I februari visade en liknande analys från Rädda Barnen att våldsamma attacker mot skolor i länder som är del av Afrikanska unionen ökat med 20 procent. Rädda Barnen uppmanar alla parter i konflikten att uppfylla sina skyldigheter enligt internationell rätt, som att garantera tillträde för humanitärt bistånd och att barn skyddas.

Vi är på plats i Sudan

Rädda Barnen har arbetat i Sudan sedan 1983 genom att tillhandahålla hälso- och sjukvård, nutrition, utbildning, skydd av barn, livsmedelssäkerhet och försörjningsstöd för barn och deras familjer. Rädda Barnen stödjer också flyktingar från Sudan i Egypten och Sydsudan.

Var med och gör världen bättre för barn varje dag!

Ge en gåva

Om analysen

Siffrorna kommer från databasen Armed Conflict Location & Event Data, ACLED, där vi sökt efter rapporterade incidenter med strider, plundring, våldsamma upplopp, kidnappningar, explosioner/avlägset våld och icke-fredliga protester som rörde studenter, utbildningspersonal och utbildningsanläggningar.

Vi filtrerade efter följande termer och deras pluralformer: Student, elev, skola, lärare, utbildning, klassrum, rektorer, utbildning, högskola, universitet, akademiker, klass, utbildare, vaktmästare, vaktmästare.