Hamid får hjälp att bearbeta krigets fasor i Sudan

Människorna i Sudan var redan hårt drabbade av hunger, naturkatastrofer och ekonomisk kris. När den mångåriga konflikten sedan åter blossade upp i april 2023 blev den extrema situationen bara värre. Idag behöver 14 miljoner barn hjälp att överleva.

Kriget i Sudan går nästan obemärkt förbi i nyhetsrapporteringen, men är en av världens största kriser. Barn får se sina familjer och vänner dödas. Deras hem, skolor och lekplatser bombas och gång på gång tvingas de fly undan våldet. Ungefär en tredjedel av alla barn lever sitt liv mindre än fem kilometer ifrån skottlossning och granateld, och miljontals är också farligt nära svält.

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare

Hamids liv förändrades över en natt

Ett av alla de barn som upplevt krigets fasor på nära håll är tolvårige Hamid. För lite mer än ett år sedan brukade han leka och spela fotboll och biljard med sina kompisar. Men över en natt förändrades livet och nu bor han i ett flyktingläger med sin familj. Hamids mamma kämpar från morgon till kväll för att försörja sina barn, och hennes son kämpar också. Hamid har förlorat både familj och vänner i kriget och plågas av psykiska problem.

Mobila kliniker är livsviktiga

Tack vare våra mobila kliniker kan Hamid få psykologhjälp och bearbeta det han varit med om. Även hans syskon får löpande kontroller och vård när de behöver. Klinikerna kan liknas vid små och välutrustade vårdcentraler på hjul, som tar sig fram genom svår terräng och når barn även på de mest avlägsna platserna. De gör livsviktig skillnad, särskilt nu sedan vården mer eller mindre kollapsat.

Personalen ombord behandlar sjukdomar och undernäring, erbjuder barn- och mödravård, ger psykosocialt stöd och vaccinerar för att förebygga till exempel kolera – en extremt smittsam och dödlig sjukdom som är särskilt farlig för barn. 

Våra mobila kliniker är livsviktiga för barnen som bor på avlägsna platser och är svåra att nå.

Så hjälper vi barnen i Sudan:

  • Delar ut mat, rent vatten, filtar och andra förnödenheter.
  • Förebygger och behandlar undernäring.
  • Ger psykosocialt stöd och psykologisk första hjälpen.
  • Erbjuder vård och behandlar sjukdomar i våra mobila hälsokliniker.
  • Säkrar barns skolgång.
  • Driver trygga, barnvänliga platser där barn kan leka och bara vara barn.
  • Stöttar föräldrar i att hantera oro och stress.

Hjälp oss fortsätta vårt arbete för barnen!

Vi har funnits i Sudan sedan 1983 och bara under förra året nådde vi över 1,4 miljoner människor med akut hjälp. Av dem var 980 000 barn. Många av våra kollegor lever själva mitt i kriget och har tvingats fly. Ändå kämpar de vidare för att skydda och rädda barnen. Du kan hjälpa dem fortsätta sitt livsviktiga arbete. Din gåva gör skillnad!

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare