Fem barn dödade i bombattack mot sjukhus i Jemen

Skadad hälsoarbetare på hälsokliniken i jemen som bombats

Det är med sorg vi tagit emot budet att fem barn och minst tre vuxna dödades när ett sjukhus som vi stödjer i Jemen bombades igår. En missil träffade en bensinstation i närheten av ingången till att sjukhuset i Kitaf i nordvästra Jemen.

Sjukhuset hade bara varit öppet en halvtimme på morgonen när det attackerades, en tid då många patienter och vårdpersonal kommer dit för att påbörja sin arbetsdag eller för att få den vård de behöver.

– Det är en oroväckande utveckling då parterna förväntades trappa ner attackerna efter samtalen i Stockholm i december, säger Alan Frisk, biträdande humanitär chef på Rädda Barnen, som nyligen besökte landet. Bombningarna sker annars ofta nattetid och det är därför särskilt upprörande att detta nu händer på morgonen när antalet som söker hjälp är som störst.

Bombningarna dödar och skadar inte bara barn och vuxna, de innebär också att helt livsnödvändig vård måste avbrytas för mängder av barn som lider av allvarlig akut undernäring.

Var med och kämpa för barnen som lever mitt i ett krig!

Bli månadsgivare

37 barn dör varje månad i bombanfall i Jemen

Det här är bara ett i raden av pågående allvarliga övergrepp mot barn i Jemen. 37 barn har dödats i bombanfall i Jemen varje månad under det senaste året. Bombräden igår skedde precis fyra år efter att kriget bröt ut i Jemen – en konflikt som FN idag benämner som världens allvarligaste humanitära katastrof.

Stoppa kriget mot barnen nu!

Rädda Barnen kräver att detta och alla andra fruktansvärda övergrepp mot barn och brott mot internationell humanitär lag utreds och att de ansvariga ställs till svars.

– Det här kriget, som är ett krig mot barnen i Jemen, måste stoppas, säger Lena Ingelstam som är internationell chef på Rädda Barnen. Hela det internationella samfundet måste göra sitt yttersta för att sätta press på de som krigar i Jemen. Alla vapenleveranser till de krigförande parterna måste stoppas omedelbart. Det gäller även Sverige, som exporterade krigsmateriel till Förenade Arabemiraten och Saudiarabien för mer än 160 miljoner kronor förra året. Istället borde vår regering driva på för ett vapenembargo i FN och EU.

Rädda Barnen i Jemen

Rädda Barnen har funnits på plats i Jemen sedan 1963 och arbetar både med långsiktigt utvecklingssamarbete och akut humanitärt stöd. Vi är den största internationella organisationen på plats.

Hälsomyndigheten är vår största samarbetspartner i Jemen. Vi betalar läkares löner, förser sjukhusen med medicin och utrustning och behandlar tusentals barn för akut undernäring hos 167 sjukvårdsmottagningar och 26 sjukhus.

Läs mer om vad vi gör för barnen i Jemen.

Var med och kämpa för barnen som lever mitt i ett krig!

Bli månadsgivare