Nu kan Moussa sova tryggt om natten

På Rädda Barnens center Yaakaaru Guneyi’ i utkanten av Dakar i Senegal finns det 30 sängplatser för pojkar som annars skulle leva på gatan. Här bor Moussa nu – och här känner han sig trygg igen.

Moussa trivs på centret som har öppet varje dag, året om. Hit kommer pojkar som inte har något hem för att få mat, en säng att sova i och stöd från trygga vuxna. På dagtid deltar de i olika sociala aktiviteter och får undervisning för att lära sig läsa, skriva och räkna.

– Jag har det bra här. Jag har fått många nya vänner som jag leker med. Varje dag ber jag för alla som jobbar här för att de är så snälla och hjälper oss. Jag saknar min familj, men jag är glad för att jag får vara här, säger Moussa.

Är du inte redan månadsgivare kan du snabbt och enkelt bli det här.

Bli månadsgivare!

Moussa vet inte hur gammal han är. Hans pappa skickade iväg honom hemifrån för att gå i koranskola i Dakar, men där blev han misshandlad av läraren och rymde. Utan möjlighet att kontakta sin familj blev han tvungen att bo på gatan i huvudstaden.

– När jag bodde på gatan hade jag det förfärligt, berättar Moussa. Det var kallt och svårt att hitta mat. Jag tiggde för att överleva och hade alltid sår på fötterna eftersom jag inte hade några skor. Jag ville helst av allt åka hem till min familj, men jag vet inte var de är.

Vi skyddar barnen

Rädda Barnen arbetar världen över för att hjälpa och skydda barn som lever ett farligt liv på gatan. Men också förebyggande genom att stötta familjer, ge barnen skolgång och återförena barnen med deras föräldrar när de kommit bort från varandra.

I Dakar söker vi upp barnen som sover på gatorna och tar med dem till våra center där de kan sova tryggt om natten, duscha, leka och få hjälp av trygga vuxna att hitta en väg bort från det farliga livet. Vi gör allt vi kan för att skydda barnen mot våld och övergrepp och missbruk.

Senegal är ett fattigt land och barnen som lever på gatan faller utanför systemet. Ofta hamnar de där när familjen splittras på grund av sjukdom, missbruk eller dödsfall – eller som i Moussas fall, för att de rymt från skolan eller hemmet på grund av våld eller missbruk bara för att upptäcka att livet på gatan är ännu farligare.

Det är du som gör det möjligt!

Tack vare alla fantastiska människor som regelbundet bidrar med pengar och engagemang, kan vi fortsätta vårt långsiktiga arbete och åstadkomma hållbara förändringar för barn över hela världen.